söndag 2 september 2018

Månadsrapport augusti 2018

Ny månadsrapport - denna gången för augusti!

Jag upplever att den gångna månaden har varit relativt genomsnittlig totalt sett, även om det finns ett par saker som gör den långt ifrån genomsnittlig.

När det gäller arbetet med mina egna projekt så har detta varit en av de bättre månaderna hittills eftersom jag fått en hel del gjort och tagit ganska stora kliv framåt - och jag hoppas kunna uppdatera er mer angående detta framgent.

Stockholmsbörsen stängde månaden på +2,86 procent, och uppgången nu på slutet har alltså fortsätt hängt i sig. Börsen har avkastat nästan 9 procent sedan årsskiftet vilket ju är i linje med vad man kan "förvänta sig" över tid.

Nu tar vi en titt på siffrorna för augusti månad.

Min förmögenhet uppgick till 417 822 SEK per den 31 augusti, vilket innebär en tillväxt på 1,20 procent (4 959 SEK) jämfört med föregående månad. Sedan årsskiftet har förmögenheten ökat med 22,89 procent (77 813 SEK). I augusti 2017 var förmögenheten 286 576 SEK, vilket innebär att den ökat med 45,80 procent (131 247 SEK) sedan dess.

Den totala kassan i min privatekonomi uppgick till 134 018 SEK, vilket motsvarar 32,08 procent av min förmögenhet. Föregående månad var dessa siffror 139 998 SEK och 33,91 procent, och i augusti 2017 låg det på 82 594 SEK och 28,82 procent.


Inkomsterna uppgick till 19 450 SEK, utgifterna 24 239 SEK, och sparandet 0 SEK. Sparkvoten blev därmed 0 procent den här månaden. Det blev alltså ännu en månad med obefintlig sparkvot och dessutom en väldigt hög nivå på utgifterna - trist att inte kunna spara något och bygga på min ekomiska trygghet ytterligare, men det finns en bra förklaring (eller ja, två förklaringar egentligen).

Jag har nyligen flyttat till en egen lägenhet och då har jag varit tvungen att göra diverse olika inköp - den andra förklaringen är att jag har börjat leva mer och inte vara så extremt fokuserad på att hela tiden hålla nere alla kostnader till minsta möjliga nivå. Det har även varit så att jag haft en del planerade inköp sedan en tid tillbaka, och istället för att sprida ut köpen över en längre period valde jag att riva av plåstret denna månad och köpa dessa grejer nu så att jag är av med de kostnaderna längre fram.

Jag har levt relativt sparsamt sedan jag tog studenten för lite över 2 år sedan, och det har ju gjort att jag byggt upp en hygglig ekonomisk trygghet och en bra grundplåt inför framtiden, men jag har nu alltså kommit till en punkt där mitt största fokus inte längre ska vara att minimera alla utgifter och bygga kapital i extremfart - utan mitt fokus framgent ska snarare vara på att öka min livskvalitet och leva mer.

Detta betyder dock inte att jag ska börja spendera hejvilt och inte alls tänka på utgifterna och vart mina pengar tar vägen, utan snarare att jag värdesätter ökad livskvalitet framför att fortsätta bygga upp min förmögenhet i samma takt som tidigare. Dessa 2 sparsamma år som jag har haft har som sagt lagt en bra grund inför framtiden, men nu är det dags att gå vidare och njuta mer av livet.

Vad innebär då detta för mitt sparande framöver? Jo det lär ju naturligt bli så att min genomsnittliga sparkvot över tid kommer att sjunka en aning framöver - dels eftersom det ju är dyrare att bo i egen lägenhet och eftersom jag inte ska vända och vrida på varje krona utan istället fokusera på livskvaliteten mer.

Jag kommer naturligtvis att fortsätta spara pengar och bygga mitt kapital, men mängden jag sparar och takten jag bygger kommer minska till en mer normal och genomsnittlig nivå. Allt har sin tid, som man brukar säga.

Portföljen utvecklades positivt med sina +3,35 procent (Stockholmsbörsen +2,86 procent), vilket innebär en uppgång på 10 284,22 SEK.

Det som har hänt i portföljen när det gäller transaktioner är följande: ökat i XACT Högutdelande, Latour, Kinnevik, och Lundbergs. Jag sålde MTG som jag fick från Kinnevik, och jag har dessutom sålt av hela innehaven i Marine Harvest och Bakkafrost med en fin vinst i båda.

Portföljen består nu av 18 bolag + XACT Högutdelande, vilket ska jämföras med 28 bolag + 4 fonder som jag hade vid ingången av detta år.


Utdelningarna uppgick till 39,59 SEK efter källskatt, vilket innebär en utdelningstillväxt på -55,42 procent jämfört med juli 2017 då utdelningarna landade på 88,80 SEK efter källskatt. Årets totala utdelningar är nu uppe i 9 965,84 SEK efter källskatt.

Jag hade kunnat betala 0,16 procent (1,77) av mina utgifter med mina utdelningarna den här månaden. På rullande 3, 6, och 12 månader har utdelningarna kunnat täcka utgifterna enligt följande:
 • Rullande 3 månader: 1,42 procent (19,87)
 • Rullande 6 månader: 20,87 procent (20,99)
 • Rullande 12 månader: 12,76 procent (12,85)Hur var augusti för dig?


Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

9 kommentarer:

 1. Grattis till nya lägenheten! :) Hur stor skillnad i kostnader tror du att det blir totalt i månaden?

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Känns roligt :-)

   Det är lite svårt att säga, men tidigare har mina totala boendekostnader legat omkring 2500-3000 per månad, och då har mat ingått där. Nu ligger min hyra på närmre 4000 och sen tillkommer ju kostnader för mat osv.

   Lägenheten ligger dock lite närmre jobbet så jag kommer inte behöva köra lika mycket bil som tidigare vilket ju är klart positivt för plånboken.

   Så det återstår att se egentligen vad det landar på framöver, men det lär bli en viss ökning jämfört mot tidigare iallafall.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Augusti var rätt bra. Blev slagen precis av SIXPRX, medan mina utländska innehav gick betydligt bättre.

  SvaraRadera
 3. Hej

  Augusti månad var riktig bra. Jag hade en sparkvot på ca 64%.
  Men i slutet av månaden ska vi flytta in i en större lägenhet. Hyran kommer att ligga på ca 10k kr. Dyrt.. men detta var sambos drömlägenhet. Du kan kolla in min graf om du är sugen och ge mig lite input hade hjälpt mig mycket :) min sida är fortfarande under uppbyggnad.
  Ps. klikar på ett av dina reklam så får du en slant för din inlägg.

  Hälsningar Tandläkaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja!

   Riktigt snyggt jobbat med den sparkvoten :-)

   Jag ska absolut kolla in din sida! Välkommen till bloggosfären. Hehe det tackar jag för!

   Radera
 4. Snyggt. Du gör alltid bra månadsrapporter, keep it up!

  Du är väldigt ung och ligger långt fram i kurvan, kanske till me "ahead of the curve" så att säga.
  Jag följer dina framsteg med högt intresse! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!

   Ja jag har tiden på min sida och har fått en relativt bra start ändå, men som jag sagt många gånger innan så gäller det också att ta vara på den här goda möjligheten jag har och inte slarva bort den :-)

   Vad roligt att höra, det glädjer mig!

   Radera
  2. Visst är det så, man får inte slarva bort sina chanser gång på gång. I mitt senaste inlägg berör jag lite det ämnet för min egen del, hur jag valde under en period att prova annat än investering och hur det slutade, läs gärna om du är sugen!

   Mvh

   Radera