torsdag 1 mars 2018

Månadsrapport februari 2018

Ny månadsrapport - denna gången för februari!

Det har varit en bra månad överlag, och jag är extra nöjd med att jag har gjort framsteg med mina sidoprojekt.

Världens börser skakade till ordentligt i inledningen av månaden och vi fick se relativt stora rörelser under ett par dagar. Marknaden lugnade sedan ner sig en aning och trendade uppåt från mitten av månaden och framåt.

Stockholmsbörsen stängde månaden på -1,09 procent. Det återstår att se om detta är början på en längre nedgång, men vi kan nog vara hyfsat säkra på att volatiliteten är tillbaka på allvar och att resten av börsåret kan bli skakigt. Men kom ihåg att volatilitet skapar möjligheter, så var beredd på att agera!

Nu tar vi en titt på siffrorna för februari månad.


Min förmögenhet uppgick till 358 867 SEK per den 28 februari, vilket innebär en tillväxt på 1,11 procent (3 945 SEK) jämfört med föregående månad. Jämfört med februari 2017 har förmögenheten ökat med 48,20 procent (116 723 SEK).


Inkomsterna uppgick till 14 695 SEK, utgifterna 7 551 SEK, och sparandet 7 144 SEK. Sparkvoten blev därmed 48,62 procent den här månaden. En "dålig" månad på sparfronten alltså. Det är en dålig månad sett till mig och mina förutsättningar, men såklart en närmast fantastisk om man ser till riket som helhet. Tråkigt dock att hamna under 50 procent då det är en psykologiskt viktig gräns... :-)

Portföljen utvecklades negativt med sina -1,41 procent (Stockholmsbörsen -1,09 procent), vilket motsvarar en nedgång på 3 653 SEK. Tråkigt med röda siffror, men samtidigt skönt att se att jag följer index hyfsat bra och inte halkat efter ytterligare efter resultatet i januari.

Det som skett under månaden är bland annat att jag har köpt in mig i Storebrand, sålt halva mitt innehav i Novo Nordisk, samt sålt hela P&G-innehavet. Jag har ökat i Handelsbanken, Hemfosa, Axfood, Investor, Svolder, Kinnevik, SEB, Marine Harvest, Bakkafrost, Sampo, och Europris. Det blev även en ökning av innehavet i XACT Högutdelande som ger bra spridning och delar ut pengar.


Kassan uppgick till 11,36 procent (31 806 SEK) per den 28 februari, vilket ska jämföras med föregående månad då den var 5,22 procent (14 062 SEK).

Utdelningarna uppgick till 66,19 SEK efter källskatt, vilket innebär en utdelningstillväxt på 28,57 procent jämfört med februari 2017. Februari är en väldigt dålig utdelningsmånad, men kul oavsett att jag har en fin utdelningstillväxt för denna månad.

Jag hade kunnat betala 0,88 procent (3,64) av mina utgifter med mina utdelningar den här månaden. På rullande 3, 6, och 12 månader har utdelningarna kunnat täcka utgifterna enligt följande:
 • Rullande 3 månader: 2,07 procent (4,70)
 • Rullande 6 månader: 4,66 procent (4,81)
 • Rullande 12 månader: 8,97 procent (8,99)Hur var februari för dig?

Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

6 kommentarer:

 1. Grym utveckling du haft i portföljen! Vad är det för projekt du har på gång, har du skrivit något om det?

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett par olika sidoprojekt med lite olika inriktningar.

   Nej jag har inte skrivit något längre utförligt inlägg om detta, utan har mest nämnt det som hastigast då och då.

   Jag är osäker på hur mycket jag kan skriva om det för vill inte avslöja allt för mycket, av olika anledningar (som du säkert förstår), men ska klura på om det inte är möjligt för mig att bli iallafall lite mer transparent och öppen vad gäller detta framgent. Det återstår att se hur det blir.

   Radera
 2. Grattis, så många % på ett år är ju superbra gjort!!
  Där ligger jag och många fler, efter dig ordentligt!

  SvaraRadera
 3. Jäklar... Dina månadsrapporter är utförliga och täcker otroligt många headlines. Imponerande, kul att se så tydliga jämförelse på alla poster.

  Motiverande att läsa. Löser du detta genom ett excel ark antar jag, där du sparar din historik månadsvis?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! :-)

   Jag gillar att nörda ner mig i siffror och statistik, och att sedan presentera det på ett enkelt och strukturerat sätt så att det blir enkelt att följa upp utvecklingen över tid.

   Ja precis, jag använder Excel (eller ja, Googles variant, Google Spreadsheet). Jag sparar massor av olika datapunkter och siffror som jag tycker är intressanta att följa över tid - och det är fantastiskt roligt att kunna gå tillbaka och se hur olika saker har utvecklats sedan jag började!

   Radera