söndag 25 februari 2018

Lär dig av Peter Lynch - 10 tips

Peter Lynch är en välkänd figur för de flesta som är aktieintresserade, och han behöver knappast någon närmre introduktion.

Igår snubblade jag in på en video med Peter där han håller ett föredrag under mitten av 90-talet för en liten samling människor.

Jag tänkte först bara skumma igenom den då den trots allt är 1 timme lång, men det slutade med att jag satt och kollade hela videon.

Det är inte något nytt och revolutionerade som framkommer i videon, men den fick mig att fundera lite mer på vad han faktiskt sa. Peter är en mycket klok man och duktig investerare, och man bör verkligen ta till sig av det han säger.

Mina 10 key takeaways från videon med Peter


1. Du ska veta varför du äger ett bolag
Kan du förklara kortfattat på 1-2 minuter varför du äger ett specifikt bolag, på ett sådant sätt så att en 10-åring förstår vad bolaget gör?

2. Fokusera på bolaget och inte omvärlden
Hur utvecklas bolaget och dess verksamhet? Ökar omsättning och vinst? Hur ser marginalerna ut? Konkurrenter? Och så vidare. Lägg ditt fokus där istället för att titta på exempelvis börsens utveckling som helhet, räntor, eller inflation. Agera istället på fakta när en stigande ränta/inflation blir ett faktum, och inte när det enbart spekuleras om vart dessa ska ta vägen.

3. Ha inte bråttom
Vi människor tenderar vanligtvis att ha alldeles för bråttom, men man måste inse att du som enskild privatinvesterare har god tid på dig. Du har ingen press från någon att leverera ett visst resultat under en viss tid, som exempelvis en fondförvaltare har, utan du har möjligheten att faktiskt läsa på ordentligt och ta noggranna beslut. Ta dig tid att analysera bolagen ordentligt.

4. Aktier är inte trisslotter
Många oinsatta verkar tro att aktier är extremt riskfyllt och att det är att likställa med exempelvis trisslotter. Men så är inte fallet, och faktum är ju att det finns ett bolag bakom varje aktie. Om bolaget går bra och presterar väl kommer detta så småningom att återspeglas i aktiekursen som då går upp.

5. Ta tillvara på marknadens kortsiktiga svängningar
Börsens volatilitet skapar köplägen, och det är därmed viktigt att du utnyttjar dessa tillfällen till din fördel. Peter älskar volatilitet eftersom det ger honom möjligheter att agera (läs: köpa bra bolag när de är undervärderade eller har gått ner för mycket).

Aktiekursen kan gå ner omotiverat mycket samtidigt som bolaget tuffar på bättre än någonsin, och om detta är fallet (att bolaget presterar väl) och det enda som egentligen har hänt är att priset per aktie har fallit så bör du köpa - givet att du känner till bolaget, hur de presterar, och deras framtidsmöjligheter. Köp inte enbart för att aktiekursen har gått ner, utan försök förstå varför kursen gått ner.

Volatilitet på kort sikt kan bli din bästa vän på lång sikt.

6. Gift dig inte med dina bolag
Du måste vara osentimental och öppen för att omvärdera din syn på ett bolag. Om förutsättningarna förändras i bolaget behöver du ta dig en funderare om vad du tror om bolaget framgent. Den fundamentala utvecklingen är det som ska avgöra om du ska fortsätta äga bolaget, och inte dina känslor för det specifika bolaget. Aktien vet inte om att du äger den. Äg bolaget så länge det presterar, men förändras situationen är det dags att omvärdera och eventuellt säga hejdå.

7. Bolag utan skulder går inte konkurs
De står betydligt mer stadigt och har bättre förutsättningar att klara de perioder när det blåser upp till ordentlig storm, jämfört med de som har mycket skulder på sin balansräkning. Den finansiella ställningen är oerhört viktig och kan verkligen vara avgörande för ett bolags fortsatta överlevnad.

8. Det finns alltid något att oroa sig för, men fokusera på annat
Den ständiga oron för att räntan ska stiga, inflationen ska ta fart, det ska bli krig, den globala skuldbubblan ska spricka, Kina ska gå i konkurs, Brexit, Greklandskrisen, eller vad det nu än må vara kommer alltid att finnas där. Det kommer alltid att finnas något att oroa sig för, det kommer alltid finnas något som media/analytiker/investerare/självutnämnda experter hävdar kommer sätta käppar i hjulen för börsen.

Du måste inse att oron aldrig kommer försvinna. Men försök se förbi det. Analysera bolagen och se till att du äger aktier långsiktigt i bra bolag som utvecklas väl och fortsätter prestera över tid.

9. Magen är ditt viktigaste organ, inte hjärnan
Ditt viktigaste organ när du investerar är din mage, och inte din hjärna. Klarar du av matematik på en femteklassares nivå klarar du dig väl på börsen, du behöver inte vara en välutbildad ekonom. Du behöver inte detta på börsen. Det du behöver är mage att klara av de tuffa perioderna (för de kommer komma), utan att drabbas av panik eller tappa suget efter en jobbig och kostsam period. Uthållighet lönar sig enormt mycket på börsen.

10. Du måste kunna svara på frågan:
Vad gör jag när börsen går ner? Hur ska jag agera vid en börskrasch? Alla hävdar att de är "långsiktiga" fram till den tidpunkt då börsen kraschar, men istället för att fortsätta se långsiktigt (och t.o.m köpa mer aktier) så blir "alla" kortsiktiga i sitt tänk och agerar helt på känslor. Stora svängningar eller nedgångar kan vara din bästa vän på lång sikt, men det kan även vara din värsta fiende om du agerar fel och irrationellt. Kontrollera dina känslor och följ din plan - för du har väl en plan?


Läs mer om och av Peter Lynch - 3 läsvärda böcker
Länkarna nedan till respektive bok är s.k. samarbetslänkar, vilket kan likställas med en annons. Detta innebär att jag får en liten provision om du väljer att köpa boken via länken, utan att det kostar dig något extra.

* One Up On Wall Street
* Beating the Street
* Learn to Earn: A Beginner's Guide to the Basics of Investing and Business

6 kommentarer:

 1. Riktigt bra video! Som vanligt, keep it simple är det som fungerar bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis!

   Man kommer väldigt långt på att ha ett sunt förnuft och hålla saker så enkla som möjligt.

   Radera
 2. Snygg summering av vad man bör tänka på på börsen! Han är inte så dum den där Peter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Ja jag tycker verkligen att man bör ta till sig av det han säger, även om det som sagt kanske inte är något direkt revolutionerade - det gör det dock i och för sig inte mindre viktigt.

   Radera
 3. Klockrena analyser och reflektioner av Peter Lynch. Är lätta att förstå men kan utan tvekan vara svåra att efterfölja.

  Tack för att du förmedlade hans charmanta föreläsning.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du läser och kommenterar!

   Radera