lördag 6 januari 2018

Sverige är fantastiskt

Sverige är på många sätt ett fantastiskt land att bo och verka i, och faktum är att vi på många sätt har en otrolig mängd fördelar gentemot en stor del av världens andra länder.

Det finns naturligtvis alltid saker som är mindre bra och hade kunnat vara bättre, det finns det i alla länder och har gjort så under all historia och kommer även att finnas i framtiden. Det är dock inte det som är det viktiga här.

När vi ser till det stora hela, och zoomar in lite extra på svenskarnas möjligheter till en trygg ekonomisk framtid, så ligger vi i absoluta framkant - utan tvekan.

Stockholmsbörsen har historiskt sett varit en av världens bästa aktiemarknader de senaste 100 åren, och detta är naturligtvis drivet av att vi har haft väldigt framgångsrika bolag som utvecklats väl och gjort bra ifrån sig såväl inhemskt som på den globala scenen. Många framgångssagor har vi haft genom åren, och vi har haft lyxen att kunna investera i dessa på börsen och ta del av resan som de gjort genom att vara aktieägare i bolaget.

Det finansiella systemet är överlag väldigt stabilt och väl fungerande i Sverige, och vi har såväl myndigheter som diverse regleringar som ser till att allt går rätt till. Vi är dessutom ett land fritt från korruption, vilket är en förutsättning för ett hållbart system på lång sikt.

Aktiehandel är numera otroligt billigt, eller t.o.m. helt gratis, samtidigt som även fondavgifterna pressas nedåt generellt sett. Detta har öppnat upp så otroligt stora möjligheter för så många människor i detta avlånga land. Det har aldrig tidigare varit så här enkelt att ta tag i sin ekonomi och skapa bättre förutsättningar för en själv och sin familj genom ett billigt och framgångsrikt sparande.

Det är inte bara priserna på aktiehandel och fonder som är förmånliga, utan det gäller även skattesituationen och Sveriges skatteregler. Vi har låg skatt på kapital och kapitalinkomster och detta är naturligtvis något som verkligen gynnar spararna i Sverige. Det ger goda förutsättningar för att skapa en trygg framtid där man inte behöver oroa sig för sin privatekonomi på samma sätt.

Sveriges pensionssystem är också ett av de bättre i världen skulle jag vilja påstå om vi ser till det stora hela. De finns ett förhållandevis bra upplägg i grunden, och det faktum att vi kan placera en del av vårt pensionskapital själva i PPM och diverse tjänstepensioner tycker jag är otroligt bra. Frihet och möjlighet att välja själv är viktigt. Jag är inte så insatt i andra länders pensionssystem ska sägas, men den bild jag har är att vi har en förhållandevis bra situation ändå.

Vi ska inte heller glömma de mobila tjänsterna Mobilt BankID och Swish. Den förstnämnde har verkligen revolutionerat mycket och underlättat vardagen för så många. Här ligger vi långt fram, och det faktum att vi kan signera saker online, öppna bankkonton, se över sin pension, göra deklarationen, öppna och hantera företag, med mera, med mera, genom vår telefon är verkligen hur bra som helst.

Det är dessutom relativt enkelt att komma igång som företagare och starta och driva bolag (se t.ex. verksamt.se där flera myndigheter gått ihop och förenklar tillvaron för dig som företagare). En bra och sund företagarkultur är viktigt för ett land och dess fortsatta utveckling.

Sverige är ett föredöme när det gäller mycket, men framförallt när det gäller kapital, investeringar, samt bra och smidiga lösningar som vi på många håll i världen ser väldigt lite av.

Vi har otroligt goda möjligheter som svenskar att skapa oss en trygg ekonomisk framtid, och därför gäller det att verkligen ta tillvara på dem. I stora delar av världen kan de bara drömma om den förmånliga situation vi har här.

11 kommentarer:

 1. Du pratar i mycket om det förgångna, tyvärr. Sverige upplevde inte andra världskriget utan stod bredvid. Det gav vår industri en mycket stor fördel, en fördel som nu inte är där längre. Och det har synts i avindustrialisering. Tiden av framgång och fred har lett till en oerhört självgod nation, där man allt oftare hör begreppet "vi har råd". Alla tecken finns på att vårt land befinner sig i fasen där många forna imperier nådde toppen av framgång, för att sedan fallera totalt. Sverige tror sig nu var världens räddare, vi vet och kan allt bäst, tydligen. Det jag försöker säga är att ett land och ett folk måste alltid anstränga sig till det yppersta, för att välstånd ska bevaras. Så är det inte idag...

  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Oj det var verkligen dansande enhörningar på små rosa moln...

  Bästa börsen? nja.. devalverar man valutan regelbundet går förstås börsen bra så länge man inte jämför med externa valutor.
  Låg kapitalskatt? Ja, sista 10-15 åren är det så men det är ju på väg uppåt. Och totala skattetrycket är fortfarande högst i världen.
  Fritt från korruption? Verkligen???
  Pensionssystemet ett av de bästa i världen? HAHHAHAHA. Menar du allvar?

  Nordkorea och Zimbabwe m.fl är förstås betydligt värre. Det här inlägget var så överdrivet optimistiskt att det låter riktigt naivt.

  SvaraRadera
 3. Själv tycker jag det ser helt hopplöst ut. Otroligt höga skatter och vi får inget för det, polisen havererat men även skatteverk och försäkringskassa mäktar inte med. Soc är överbelamrade. Vi är bland de fattigaste folken i Europa.

  Pension är det väl ändå ingen som tror att de ska få?

  Själv planeras det för att lämna landet. Gällande spar så kommer skatt på ISK och KF höjas mer.

  SvaraRadera
 4. Ojoj, många pessimister som härjade kring detta inlägg men som vanligt ingen som har några konkreta invändningar.

  "Vi är bland de fattigaste folken i Europa" skulle ju gärna kunna förses med en källa. (Jag gissar att det isf skulle vara en nyligen florerande karta som påskiner att vi tillhör botten av Europas länder men det tycks vara få som har läst vad kartan faktiskt baseras på.)

  Tack för en bra artikel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är - precis som jag sa i början av inlägget - inte helt felfritt. Det har aldrig varit det, är inte det nu, och kommer aldrig att vara det heller.

   Det är ett faktum och så ser verkligheten ut. Jag blundar inte på något sätt för de problem och utmaningar som detta land har, men man bör försöka inse att vi ändå har det rätt bra här i vårt avlånga land jämfört med stora delar av världen.

   Livet blir knappast roligare att leva om man är ständig pessimist till allt och väljer att se världen som grå och tråkig. Är man däremot lite optimistisk och har en positiv inställning blir allt så mycket roligare och bättre - det är också ett faktum.

   Tack själv för att du läser och roligt att du gillade inlägget!

   Radera
 5. Fritt från korruption?
  Göteborg är rätt nedsmutsad med just detta.
  Googla på korruption Göteborg så har du källa till mitt påstående.
  Det handlar inte om att vara pessimist utan gäller att vara kritisk och tåla sanningen även om den svider.

  SvaraRadera
 6. Tror alla pessimister här i kommentarsfältet har missat jämförelsen med andra länder. Det är ju ingen hemlighet att allt inte fungerar som man skulle önska i Sverige. Men det gör det ju inte i något annat land heller. Det är ju i princip omöjligt att gissa framtiden mer än ett eller ett par år framåt, men nästan alla har ju sämre utgångsläge.

  I princip alla påståenden i kommentarerna ovan är ju felaktiga, men det säger kanske mer om pessimister som grupp än något annat?

  SvaraRadera
 7. Vad är egentligen en pessimist och en optimist? Det beror naturligtvis på vilket ämne och område som avses.

  Själv är jag pessimist när det gäller framtiden för större delen av Sveriges befolkning men optimist för min egen och familjens framtid.

  Att vara realist är alltid bäst. Det som nu händer i Sverige betyder att det kommer att bli många förlorare i framtiden.

  Men om du tar ett eget ansvar för din och familjens framtid så blir du antagligen en av vinnarna och då finns det all anledning att vara optimist.

  Besser

  SvaraRadera
 8. Tack för inlägget, riktigt bra. Tyvärr biter det inte på de som i vanlig ordning hävdar att apokalypsen och katastrofen bara är en dag bort..

  Vi har en jävla massa bra grejer i det här landet. Folk som påstår motsatsen bör ut o resa lite, eller gå till sidan ekonomifakta.se o läs lite där. Och för guds skull läs förklaringen till siffrorna också!

  Att vi nu är på toppen o det kan bara gå utför. Om någon nu tror det varför flyttar man inte då? Det skulle jag gjort! Bara en idiot stannar kvar om man är säker på att allt blir skit.

  Fattigast i Europa...ja tjena?

  Men jag kan hjälpa er lite här när jag ändå är irriterad på okunskapen/faktaresistensen och den här extremt negativa synen på verkligheten.

  Att det går bra nu betyder inte att allt är perfekt, och det är inte heller möjligt.

  "Den svenska ekonomiska politiken har förbättrats avsevärt de senaste decennierna."
  Källa: https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/konjunkturprognos/

  "Den svenska ekonomin växer i nuläget snabbt. Den positiva utvecklingen bedöms fortsätta också nästa år. SKL bedömer att BNP ökar med drygt tre procent både i år och nästa år."
  Källa: https://skl.se/tjanster/press/nyheter/godtillvaxtisvenskekonomi.7157.html

  "Blomstrande svensk ekonomi spås i EU-prognos
  EU-kommissionen spår högre tillväxt i EU i sin senaste ekonomiska prognos. Även Sveriges siffror skrivs upp."
  Källa:
  https://www.europaportalen.se/2017/11/blomstrande-svensk-ekonomi-spas-i-eu-prognos

  Tycker ändå synd om er som alltid ser det negativa i allt, även i ett land som Sverige. Är ni verkligen helt blinda för det som är bra eller är ni oförmögna att uppskatta ens det?

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en bra kommentar Andreas!

   Radera
  2. Tack själv för ett bra inlägg!

   Övrigt för dom som är övertygade om att allt är skit har jag plockat random statistik från SCB:

   0,8% har allvarlig materiell fattigdom i Sverige. Snitt EU 7,5%

   Svenska hushållens faktiska konsumtion ligger 10 procent över EU-snittet.

   Sverige: Lägsta arbetslösheten på nio år. Ökad orderingång för industrin.

   Är övertygad om att ni som gnäller ovan även läser mitt inlägg här. Vad säger ni? Är ni inte glada över det jag presenterar? Lättar det inte lite i era hjärtan att det finns något bra, och tom ganska mycket sånt?


   /Andreas

   Radera