onsdag 3 januari 2018

Mål 2018

Min lista med mål är lång och jag har massor som jag vill uppnå - inte bara i år utan även på längre sikt. Bloggens inriktning är dock mot ekonomi, finans, och investeringar, och därför kommer endast de mål som är relevanta för dessa områden att redovisas här på bloggen.

De mål som jag har satt upp är sådana som jag kan styra över själv, och jag förlitar mig alltså inte på saker som jag inte har en möjlighet att kontrollera. Det är därför jag har valt att inte sätta upp ett mål för varken min förmögenhet eller värdet på mina finansiella placeringar.

Det ligger bortom min kontroll om vi skulle få se en betydligt surare börs än den uppåtgående vi överlag har sett de senaste åren. Om börsen faller med 35 procent kommer det bli oerhört svårt att kompensera detta med ett månadssparande, och det blir en kamp bara att komma upp till 0 igen - och tänk då på hur otroligt svårt det blir att öka med ett visst belopp eller procent.

Mål ska vara nåbara och de ska inte vara beroende av utomstående faktorer som man själv inte kan påverka.


Mina mål för 2018 är följande:


1. Sparkvot på minst 70 procent

Jag ska leva sparsamt och spara så mycket som jag har möjlighet till, samtidigt som jag ändå lever ett "normalt" liv. Ledordet här är alltså att vara ekonomisk och inte snål.

En sparkvot på 70 procent ger mig bra förutsättningar för att investera mer i aktier och i mina egna projekt, men det ger även mig en möjlighet att läggan undan pengar till en större buffert eller framtida lägenhetsköp.

2. Utdelningar på minst 10 000 SEK netto

Mina utdelningar ska landa på minst 10 000 SEK netto, alltså efter källskatt. Det skulle innebära en utdelningstillväxt på 88 procent från 2017 då de landade på 5 300 SEK netto.

Detta blir ett tufft mål att nå, men det gäller bara att kämpa vidare. Jag kommer inte att försöka maximera den kortsiktiga utdelningen enbart för att nå mitt mål, utan tanken är att ha ett fortsatt långsiktigt fokus samtidigt som jag bygger på min utdelningsportfölj.

Jag kan alltså tänka mig att köpa bolag med låg direktavkastning, men som istället har en hygglig långsiktig potential när det kommer till utdelningstillväxt - trots att detta eventuellt leder till att jag inte når mitt utdelningsmål.

3. Sidoprojekten ska generera intäkter på minst 50 000 SEK tillsammans

Jag har tre huvudprojekt som jag kommer lägga majoriteten av min tid på, men utöver dessa har jag även ett par mindre projekt som potentiellt kan generera en del intäkter. Alla projekt och allt arbete sker till 100 procent online, av uppenbara anledningar.

De har möjlighet att bli relativt passiva på sikt, men till en början krävs det naturligtvis arbete för att få igång dem. Ingenting är sällan helt passivt, men det finns goda möjligheter när det gäller att dra ner arbetsmängden längre fram om vi säger så.

Detta är utan tvekan det svåraste målet av dem alla, och det beror främst på att jag inte har genererat en enda krona i intäkter ännu. Men alla börjar vi någonstans, och hur kul är det att klara av ett lågt mål? Det ger ju betydligt mer tillfredställelse att klara av ett högt och svårt mål, och det tvingar dessutom en att utvecklas.

4. Blogga mer än under 2017 

Jag älskar att blogga, dela med mig av mina tankar, och få feedback på det jag skriver. Bloggåret 2017 för min del lämnar dock en del att önska, men detta är något jag ska ta tag i under 2018.

Min tanke är att blogga allt mer igen, samtidigt som kvaliteten på inläggen bibehålls eller ökar. Jag vill inte bli en bloggare som spottar ut inlägg titt som tätt med varierande kvalitet bara för att ha något att publicera.

En blogg ska vara aktiv och det ska publiceras nytt och fräscht innehåll regelbundet, samtidigt som inläggens kvalitet är på en acceptabel nivå.

--- --- ---

Målen är högt satta och det kommer bli tufft att nå dem, men i slutändan har jag bara mig själv att skylla om jag inte når dem. Det är bara jag själv som kan avgöra om jag når dessa mål eller inte.

Min ambition är att 2018 ska bli mitt bästa år hittills, och då gäller det att jag arbetar hårt och ihärdigt för att det ska bli så också. Det innebär att jag måste börja prioritera bättre, fokusera på det som faktiskt betyder något, och inse att ingenting sker av sig själv.

Målen är alltså:
1. Sparkvot på minst 70 procent
2. Utdelningar på minst 10 000 SEK netto
3. Sidoprojekten ska generera intäkter på minst 50 000 SEK tillsammans
4. Blogga mer än under 2017


Vad är dina mål 2018?


Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net

13 kommentarer:

 1. Intressant, dina 2 första mål stämmer precis överens med mina. I år fick jag knappt 1900 kr i utdelning men då jag började med nya strategin efter vårens utdelningar har jag redan nu pro forma utdelningar på över 5000 förutsatt att inget bolag minskar sin utdelning. 10.000 kan bli svårt för min del, men för lätta mål ger också dåligt med motivation.

  Lycka till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt!

   Du är på god väg att bygga en utdelningsmaskin som årligen kommer generera en fin mängd med kassaflöde till dig som ägare :-)

   Ja precis, jag föredrar att sätta höga mål eftersom det inte är speciellt roligt att slå lätta mål. Det kräver också att man kämpar på lite extra för att nå dem.

   Lycka till du med!

   Radera
 2. Jag orkar bara med ca 30% för vill ha ett bra liv också dvs åka på resor mm Gäller att passa på när man kan...

  Vad gäller utdelning vill jag ha minst 5% mer än 2017.
  Jag har en lång plan som jag jobbar mot dessutom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi alla har olika förutsättningar och mål här i livet, och om du känner dig bekväm med att spara 30 procent av din inkomst, och lägga resterande del på resor och annat som du upplever ger dig värde, ska du naturligtvis göra det!

   Jag upplever inte att jag väljer bort något speciellt, utan jag försöker bara leva sparsamt, hålla igen på utgifterna, och sedan helt enkelt spara det som blir kvar.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Hej, Jag håller inte riktigt med dig angående det meningslösa med tillväxtmål för portföljen. För om du har tex 5% som mål, så kräver det en helt annan typ av förvaltningsmetodik än ifall du siktar på 20%. Ditt avkastningskrav kommer styra vilka affärer du tar och inte tar så det är definitivt något som leder till skillnader i ditt agerande.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeraren!

   Du hänger nog inte med helt på vad jag menar, tror jag.

   Jag påstår inte att det är dumt att ha ett avkastningsmål för portföljen, det kan man mycket väl ha, och det kommer som sagt att styra hur man förvaltar den och vilken risk man är villig att ta.

   Det jag däremot säger är att man enligt mig inte bör sätta som mål att portföljen (eller förmögenheten i stort) ska vara värd en viss mängd SEK vid årets utgång - eller exempelvis sätta som mål att portföljen, inräknat insättningar och ej fokus på avkastningen, ska öka med si och så mycket SEK eller procent.

   Du kommer få otroligt svårt att klara detta mål om du har en hyggligt stor portfölj och vi under perioden får se en stor nedgång på börsen. I det fallet kommer ditt vanliga månadssparande sannolikt inte klara av att täcka upp nedgången helt och hållet, och det blir som sagt en kamp bara att komma upp till 0. Att då sätta ett mål som säger att den ska öka i värde kan bli otroligt (omöjligt?) svårt att nå.

   Jag hoppas det blev lite tydligare, annars får du be mig att förtydliga ännu en gång :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Jag tror det är viktigt att arbeta även med mål för sin förmögenhet. För då kommer hjärnan att sikta in sig på det, rent mentalt. Och det undermetvetnas förmåga ska inte alls underskattas. Mvh http://www.finanstankar.se

   Radera
 4. sparkvot på 70% är imponerande!

  Själv har jag väl egentligen bara två mål.
  Nå 11 000kr utdelningar under 2018
  samt sparat ihop kontantinsats till nästa årsskifte på 187 500kr.

  Lycka till med dina mål!

  /MJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se hur det går :-)

   Bra och vettiga mål tycker jag.

   Stort lycka till du med, och tack för kommentar!

   Radera
 5. Att spara 20% av lönen
  Att komma upp i 10 000 i utdelningar
  Kul att följa din blogg då jag startade ungefär samma tid med samma kapital
  Lycka till med bloggandet 2018

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra mål!

   Jag önskar dig stort lycka till :-)

   Radera
 6. 1. 33% Sparkvot + Spara bonus.
  2. Optimera portföljallokeringen
  3. Sen hade det ju varit trevlig om man tagit sig förbi 2.5 miljoner i noterade innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som bra mål.

   Jag önskar dig ett stort lycka till! :-)

   Radera