onsdag 20 december 2017

Vart investerar jag H&M-pengarna?

I mitt senaste inlägg här på bloggen tog jag upp H&M och mina tankar kring den nuvarande situationen. 

Jag meddelande även att jag har sålt hela mitt innehav i bolaget och valt att gå vidare, eftersom jag nu konstaterat att jag missbedömt bolagets situation.

Detta innebär naturligt att det frigjordes kapital som behöver investeras på annat håll för att hålla pengarna fortsatt sysselsatta. Pengarna ska jobba åt mig, de ska inte bara sitta sysslolösa och rulla tummarna hela dagarna.

Det blev med anledning av detta ett antal transaktioner i fredags efter att H&M hade sålts, och faktum är att jag plockade in hela tre nya innehav till portföljen. Jag tror att den här trion kan bidra mycket väl till portföljens utdelning och totalavkastning.

Portföljens nya innehav är:
* Kinnevik (2,14%)
* Latour (1,65%)
* Svolder (0,25%)

Värdet inom parentes är bolagets vikt i portföljen.

Min tro är att dessa tre investmentbolag kommer att kunna generera en mycket fin avkastning till aktieägarna framgent. De har lyckats väl historiskt och jag tror alltså att det kommer fortsätta.

De har alla tre en god utdelningshistorik och en ambition att om att dela ut en långsiktigt stigande utdelning till ägarna. Kinnevik har en ”normal” direktavkastning, medan Latour och Svolder har en lite lägre sådan men jag har förhoppningar om att de ska vara duktiga på att höja utdelningen framgent vilket kompenserar detta på lång sikt. 

Jag tycker att de kompletterar varandra väl med sina olika innehav, och tillsammans med mitt Investor som jag äger sedan tidigare finns det potential för att dessa fyra investmentbolag tillsammans ska kunna generera en stadigt stigande utdelning i kombination med en mycket god totalavkastning.

Investmentbolag som grupp har presterat väldigt väl om vi tittar historiskt, och som alltid är historien ingen garanti för framtiden, men det ger ändå en fingervisning om vad man bör kunna förvänta sig som långsiktig aktieägare i den här typen av bolag.

Men förutom att köpa in tre helt nya innehav till portföljen ökade jag även i några befintliga innehav genom att göra lite småköp här och var.

* Investor
* Handelsbanken
* Skanska
* SEB
* ABB
* Axfood

Den ”stora nyheten” är alltså att jag köpt in tre nya bolag, vilka alla tre är investmentbolag. Det finns en god anledning till att det är just investmentbolag jag har valt att plocka in. 

Jag vill diversifiera min portfölj ytterligare, och genom dessa investmentbolag får jag en ännu bredare spridning i mina innehav samtidigt som jag får exponering mot bolag som jag lite grann saknar exponering mot annars. 

Jag har under en längre tid tittat på de tre investmentbolagen som jag nu har tagit in i portföljen, men jag har aldrig kommit så långt att jag tryckt på köpknappen. Nu när H&M såldes och jag fick lite fritt kapital som skulle placeras tyckte jag det var ett bra läge att slå till.

Det har blivit mycket nytt senaste tiden (de tre investmentbolagen ovan + Europris), samtidigt som jag sålt en del innehav (H&M, PepsiCo, Boston Pizza), och det är inte tänkt att jag ska hålla en sådan hög takt när det gäller att ta in nya och slänga ut gamla innehav.

Min tanke med dessa manövrar är dock att få en större riskspridning i portföljen samtidigt som jag lyfter upp portföljens potentiella totalavkastning till en lite högre nivå. Jag är utdelningsinvesterare och gillar utdelning, men jag kan inte förneka att totalavkastning ändå är viktigt.

Den förväntade framtida utdelningen har minskat en aning i samband med de senaste transaktionerna, men istället har jag sannolikt lagt en bättre grund för en mer långsiktig och hållbar utdelningstillväxt samtidigt som det finns större potential att öka totalavkastningen på sikt.


Vad är din åsikt om dessa investmentbolag? Äger du något av dem?

Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

8 kommentarer:

 1. Skulle kunna tänka mig att göra precis som du gjort faktiskt. Sitter själv på en slatt H&M som jag mer och mer känner skulle kunna göra bättre ifrån sig någon annanstans.

  Latour har stått längst upp på önskelistan ett bra tag så jag hoppas jag varit snäll och att tomten kommer med ett gäng på söndag;)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   H&M har med största sannolikhet en fortsatt jobbig tid framför sig, och det är (tyvärr) inte omöjligt att det blir betydligt jobbigare innan det eventuellt vänder.

   Jag tror mina möjligheter att generera en högre totalavkastning ökar en hel del genom att dels sälja H&M, men sen att dessutom köpa tre investmentbolag som har ett fint track-record och som förhoppningvis kommer fortsätta belöna sina aktieägare.

   Håller tummarna för att tomten uppfyller din önskan :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Jag äger också aktier i några stycken investmentbolag, främst Spiltan som jag innehaft ganska många år. Det är, som du säger, ett enkelt men bra sätt att få god avkastning. Betydligt bättre än att äga fonder. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spiltan måste ha blivit en riktigt bra affär för din del. Jag har inte följt aktiens utveckling i detalj, men vad jag förstår så har den ökat rätt rejält på senare tid.

   Jag har börjat gilla investmentbolag allt mer på senare tid efter att jag läst på mer och insett att de som grupp faktiskt avkastat bra över tid. Hoppas på fortsatt goda tider.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Snyggt! Jag tycker du gjorde helt rätt och köpte väldigt fina bolag. Både Latour och Svolder finns bland mina topp 10. Att slänga ut Pepsi känns vettigt också tycker jag faktiskt.

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja förhoppningvis visar sig detta vara rätt beslut när jag tittar tillbaka om ett par år :-)

   Fina bolag minst sagt, och jag tror som sagt på fortsatt goda tider för investmentbolagen.

   Ja alltså PepsiCo köpte jag ju i somras, men valde senare att sälja eftersom jag tänkt om och ändrat min syn på bolaget. Det kändes helt enkelt inte rätt av någon anledning, och då tyckte jag det var bättre att kasta ut bolaget från portföljen.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Hej!
  Fina inköp!
  Kollat något på Bure??
  Ganska stor rabatt där för tillfället.
  //Jojje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jojje!

   Bure har jag bara kollat lite snabbt på vid något tillfälle tidigare, men har inte gjort någon djupare analys eller genomgång.

   Jag har ingen egentlig uppfattning om bolaget då jag kan för lite om det, och därför väljer jag också att avstå det tills vidare.

   Tack för kommentar!

   Radera