onsdag 22 november 2017

Portföljens nya innehav

Min portfölj utvecklas hela tiden - i huvudsak genom att jag köper mer i vissa bolag medan jag avvaktar köp i andra innehav, men naturligtvis även genom att jag säljer av innehav och köper in nya.

Det är roligt att leta efter nya bolag, och hittar jag något intressant så tittar jag lite närmre på vad det kan vara för något. Ser det tillräckligt bra ut så slår jag till. Men jag vill inte vara allt för aktiv med att köpa in nya och sälja av befintliga innehav titt som tätt, utan en viss passivitet vill jag ändå behålla.

I fredags förra veckan blev det dock dags att köpa in ett nytt bolag till portföljen. Det är faktiskt ett bolag jag har tittat på sedan en tid tillbaka. Bolaget har dykt upp lite här och var, och dessutom har den fastnat i olika screens jag gjort på Börsdata. Jag bestämde mig för att titta närmre och gillade det jag såg.

Köpet av detta nya bolag finansierades genom att jag sålde hela mitt innehav i PepsiCo. Det blev en kort tid som ägare i PEP, och det beror helt enkelt på att jag har tänkt om och ändrat uppfattning om bolaget. Nu i efterhand skulle jag ha avstått från att köpa från första början. Avkastningen under tiden som ägare blev +-0.

Vilket bolag är det då jag har köpt in till portföljen?

Jo, det är... *trumvirvel*

Europris - Norges största lågprishandlare.

Bolaget grundades 1992 och har idag 245 butiker över hela Norge (där 45 av dessa drivs av franchisetagare). De erbjuder kunderna ett stort och brett sortiment av konsumentvaror och har väldigt tydligt siktat in sig på att vara en lågprisaktör, med inställningen att kunderna ska “pay less – save more”.

Verksamheten går bra och uppvisar fina resultat. Stadig tillväxt, fina marginaler, bra och stigande avkastning på kapitalet och totala tillgångar. Bolaget växer snabbare än marknaden i helhet och har en klart högre tillväxt i jämförbara butiker än konkurrenterna som grupp.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Tillväxt 2016, taget från årsredovisningen

Tillväxten i bolaget har varit riktigt bra och man växer snabbare än marknaden i sin helhet. Grafen nedan visar omsättningen per år från 1992 till 2015, vilket tydligt visar stabiliteten och hur väl bolaget har växt historiskt. När du tittar på grafen, tänk då på att 2016 och 2017 inte är med och att omsättningen har fortsatt att stiga.

Nu är historien ingen garanti för framtiden, som ni kanske vet, men det ger ändå en fingervisning om vad man kan förvänta sig framgent.

Källa: EFN, klicka för större bild

Bolagets vinst och kassaflöde tickar på bra och utvecklas åt rätt håll, vilket är trevligt att se då det ju är vinsten som i slutändan driver aktiekursen uppåt och gör bolaget mer värt. Dessutom blir det svårt att betala utdelning utan vinst och kassaflöde.Min investeringsstrategi är som bekant utdelningsinvestering, och därför är det intressant och viktigt för mig att bolaget har för avsikt att dela ut pengar och att det naturligtvis även finns möjlighet till det.

Europris har ingen lång och gedigen utdelningshistorik som flera av mina andra innehav har, men huvudsaken måste ändå vara att målsättningen att dela ut och förutsättningarna finns där - även om det såklart är fördelaktigt om man har en lång historik att luta sig tillbaka på.

Bolaget avser att betala utdelning årligen, med en utdelningsandel på 50-60 procent av vinsten. De har för avsikt att ge aktieägarna en "competitive return on invested capital" samt att "run the business with moderate leverage and to maintain an efficient balance sheet", vilket ska göras genom att dela ut överskottslikviditet.
Källa: Börsdata
Årets utdelning på totalt 2 NOK bestod av 1,5 NOK i ordinarie utdelning och 0,5 NOK i extrautdelning (för att fira bolagets 25-års jubileum). Detta ger en direktavkastning på cirka 6 procent på dagens kurs.

Bolaget klarar sannolikt av att betala minst 2 NOK även nästa år, men frågan är om de kommer att göra det. Jag väljer hellre att vara konservativ och räknar med 1,65 NOK per aktie, vilket motsvarar en utdelningstillväxt på 10 procent på den ordinarie utdelningen.

En utdelning på 1,65 NOK per aktie ger en direktavkastning på cirka 5 procent på dagens kurs, och en utdelningsandel på 68 procent givet dagens vinstnivå. Utdelningsandelen har legat på 80-85 procent historiskt.

Graferna ovan visade ju att vinsten och kassaflödet utvecklas åt rätt håll, och väljer bolaget att dela ut 1,65 NOK per aktie täcks den alltså med god marginal.

Källa: Börsdata

Den finansiella ställningen tycker jag känns stabil och hanterbar, även om jag hade föredragit en något lägre skuldsättning. Balanslikviditeten är dock över 2 (vilket den bör vara) och omsättningshastigheten är hyggliga 1,3 - detta kombination med relativt stabilt kassaflöde bör inte vara några problem kan jag tycka.

En risk som jag ser det är att man inte hänger med i e-handeln och tappar mot konkurrenterna i det avseendet. Jag har dålig koll på bolagets konkurrenter och deras e-handel, men Europris verkar ha en e-handelslösning på plats och söker folk (eller har iallafall gjort det tidigare) som ska jobba med detta. De verkar alltså arbeta för att utveckla e-handeln och sin ställning här.

En annan risk, eller något som kan begränsa utvecklingen på sikt, är att det inte går att öppna nya butiker i Norge i all oändlighet då det (newsflash!) inte finns obegränsat med plats att smälla upp fler butiker på. Det är inte aktuellt för bolaget att expandera utomlands i dagsläget, enligt de uppgifter jag har hittat.

Aktiekursen har inte haft någon rolig resa sedan börsnoteringen i juni 2015 - detta trots att bolaget går bra och verksamheten har utvecklats stabilt och genererat fina resultat.

Värderingen är P/E 14 och EV/EBIT 12,4. Vi kan jämföra med ICA och Axfood där vi kan se att dessa har ett P/E på 15,1 respektive 22,4 samt EV/EBIT på 15,6 respektive 17,2.

När man tar hänsyn till helheten tycker jag värderingen ser rätt hygglig ut.Aktiekursens utveckling och verksamhetens inriktning säger mig att detta knappast är nästa kursraket, men min tro är att bolaget kan addera en viss stabilitet och kassaflöde till portföljen i form av stadigt stigande resultat och utdelningar.

När nästa lågkonjunktur slår till lär inte norrmännen spendera hej vilt - de kommer hålla hårt om slantarna och köpa billiga konsumentvaror hos Europris :-)

Mitt köp skedde på 32,60 NOK, och det blev 30 aktier att börja med. Värdet på innehavet är därmed omkring 1 000 SEK, och bolaget utgör 0,57 procent av portföljen i dagsläget. Min avsikt är att fylla på med fler aktier successivt för att på sikt bygga upp ett lite större innehav i bolaget.

Vad tror du om Europris?

Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

11 kommentarer:

 1. Jag tror, oavsett det värde du ser, att det här får du ha riktigt mycket tålamod med. Marknaden är inte redo att ändra syn än på butiksdöden/problemen. De flesta förvaltare verkar ju typ livrädda att få sparken om det visar sig att de investerat i dylik verksamhet. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att detta påverkar och pressar aktiekursen i viss mån, men jag tror ändå det finns något att hämta i det här caset.

   Om bolaget presterar och fortsätter leverera bra resultat och fin tillväxt så kommer detta så småningom att synas i aktiekursen.

   Radera
 2. Tror som investeraren att den höga utdelningen hänger ihop med att marknaden överinprisar butiksdöden och konkurrens från e-handel. Min invändning är att lågprishandlares enda konkurrensfördel är att vara just billigast, så snart någon kan pressa priset nästan lika mycket finns risk att marknaden snabbt slås undan. Verkar vara ett helt OK case för ett underskattat bolag men jag avstår främst för att det inte är min typ av bransch att investera i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Butiksdöden och en ökande konkurrens från e-handeln är ett faktum, och vi ser att vi går allt mer åt det hållet - men jag är inte övertygad om att detta kommer pressa bolaget så hårt som ni verkar tro.

   Europris verkar ha etablerat sig väl i Norge, och har under 25-års tid byggt ett varumärke av att de är billigaste (eller bland de billigaste). De är redan en del av vardagen för många som handlar i deras butiker. Men visst, ytterligare prispress från andra aktörer är väl inte jättebra för bolaget.

   Jag avser inte att ha någon jättepost i bolaget, utan tänker mig en mindre andel för att skydda mig mot att jag eventuellt har fel i mina antaganden om framtiden.

   Det är bra att vi ser olika på saken - för hur roligt hade det varit annars? :-)

   Radera
 3. Svar
  1. Intressant, får ta en titt på bolaget.

   Radera
 4. Var lite intresserad av detta bolag. Men jag har ju både Ica och Axfood och jag känner mig nöjd med mina val. 2 saker som kan påverka Europris är att de snart ska införa en socker skatt i Norge. Norska handlare är oroliga att detta ska missgynna hela Norge och att normännen istället kommer åka över gränsen och handla mer där. En annan sak är att just svenska lågpris affärer vid gränsen tar en hel del handel från Norges lågprisaktörer. Speciellt i tider då norska kronan är lite starkare. Men jag tycker Europris har en attraktiv direktavkastningen om de nu kan fortsätta hålla den. Hoppas din investering blir bra på sikt.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du behöver kanske inte ett tredje om du redan har både ICA och Axfood. Det är två fina bolag som sannolikt bör prestera väl över tid.

   Intressant gällande den nya skatten och hur det potentiellt kan påverka branschen och bolagen verksamma där.

   Vi får se vad som händer. Time will tell, helt enkelt :-)

   Radera
 5. När du ändå är i farten kan kanske Tokmanni Group Oyj också vara något?

  Med vänlig hälsning. Marty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört talas om bolaget tidigare, men aldrig spanat in det klokt.

   Tar och tittar om det kan vara något!

   Radera
 6. Ser att dom börjat fusioneras med ÖoB vilket kan vara klokt.

  SvaraRadera