lördag 1 april 2017

Månadsrapport mars 2017

Det är äntligen dags för en ny månadsrapport! 

Stockholmsbörsen inklusive utdelningar gick upp nästan 3 procent under den gångna månaden. Det är med andra ord en fortsatt stark marknad vi är inne i, och även om det är roligt att tjäna pengar när innehaven ökar i värde känns det dyrt på många håll och jag börjar nästan känna mig lite höjdrädd.

Vi får se vart det tar vägen, men jag kommer iallafall inte ändra min strategi något. Möjligtvis att jag samlar på mig lite mer kassa, men att tajma marknaden är som vanligt inte aktuellt för min del.

Min förmögenhet uppgick till 253 777 SEK per den 31 mars, vilket innebär en tillväxt på 4,8 procent (11 633 SEK) jämfört med föregående månad. Det innebär också att min första miljon är 25 procent avklarad. Kul!


Inkomsterna uppgick till 15 711 SEK, utgifterna 4 291 SEK, och sparandet 11 420 SEK. Sparkvoten landade därmed på 72,69 procent, vilket jag är nöjd med då det är en klart godkänd nivå att ligga på.

Portföljen har det lite kämpigt och ligger fortsatt en bit efter index. Men jag försöker att inte fokusera på den kortsiktiga utvecklingen allt för mycket med tanke på att jag investerar med livslång horisont, men det är såklart tråkigt att underprestera index. Jag fortsätter att fylla på i mina innehav där jag tycker att det känns "rätt".

H&M har det tufft och det påverkar givetvis min portfölj. Bolaget är ett hett samtalsämne och det råder väldigt delade meningar bland många därute. Jag har försökt att inte engagera mig så mycket i debatten eftersom jag vill undvika att påverkas och eventuellt dras in i någon form av confirmation bias eller att sälja i panik. Bolaget har uppenbarligen en hel del utmaningar och saker de behöver ta tag i, men det här är också ett bra exempel på att det är bra med riskspridning och diversifiering. Ja, min portfölj har påverkats negativt av H&Ms utveckling på börsen, men utan en någorlunda bred portfölj hade det sett betydligt värre ut.

Utdelningarna uppgick till 767,74 SEK efter källskatt, vilket innebär en utdelningstillväxt på 40,58 procent jämfört med mars 2016. Jag hade kunnat betala 17,89 procent (0,58) av mina utgifter med utdelningar den här månaden, och 7,08 procent (2,12) på rullande 3 månader. Mars såg på förhand ut att bli min bästa utdelningsmånad i år, men det visade sig senare att utdelningarna från två av mina lite större innehav istället kommer i april så det blev alltså inte så. Men jag har iallafall något att se fram emot :-)Hur var mars för dig?


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

2 kommentarer:

 1. Mars var dålig för mig, back 1,16%. Känns kasst när index rusar med 3%. Försökt förklara varför och det enda jag kan komma fram till är att många av mina innehav känns övervärderade/fullvärderade och att jag lagt en del pengar på fastighetsbolag som släpat efter index.

  Ha de
  E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så ibland, och det måste man försöka inse även om jag vet att det kan vara svårt.

   Men investerar man långsiktigt och har möjlighet att blicka långt framåt så spelar ju egentligen kortsiktiga rörelser ingen större roll, även om det givetvis alltid är tråkigt att underprestera index.

   Radera