onsdag 8 mars 2017

Portföljen arbetar självständigt

Mina dagar går på högvarv just nu, och jag hinner helt enkelt inte ägna börs och aktier lika mycket tid och uppmärksamhet som jag brukar i vanliga fall. Men jag försöker hänga med i flödet och skumma igenom nyheterna så gott det går.

Men det gör egentligen inte så mycket - att jag inte har full koll på vad som händer dag till dag.

Det är här det fina med att vara en långsiktig utdelningsinvesterare kommer in i bilden, förstår du. Jag försöker inte tajma marknadens rörelser på kort sikt och behöver därför inte ha stenkoll på vilken kurs mina innehav senast bytte ägare till eftersom jag ändå inte kommer sälja något innehav över en dag eller två.

Hela idén med min investeringsstrategi är att portföljen till viss del ska kunna sköta sig själv. Det är svårt att få det helt passivt - att helt släppa taget om bevakning av nyhetsflödet och vad som händer i respektive bolag - men jag ska inte behöva logga in på depån varje dag. Portföljen ska kunna arbeta självständigt.

Det blir dessutom svårt att helt koppla bort detta och tänka på annat när man är en riktig börsnörd som jag är och verkligen gillar att följa med i marknaden och hålla mig uppdaterad. Jag kollar börsen varje dag och läser de aktuella nyheterna i den mån det är möjligt eftersom jag tycker det är så otroligt kul, och inte för att jag är tvungen. Räcker inte tiden till eller att möjligheten helt enkelt inte finns där ska det inte göra något om jag inte loggar in depån på ett litet tag.

Portföljen består av stora och etablerade bolag som bör kunna sköta sig själv och generera en god avkastning över tid, oavsett om jag är inloggad på depån varje dag eller inte. Tanken är ju att portföljen någon gång i framtiden ska göra det möjligt för mig att fokusera på andra roliga saker som jag vill lägga min tid på.

Och det är ju lite såhär jag har tänkt mig den framtida friheten om ett par år. Jag ska inte vara tvungen att kolla börsen varje dag eller läsa nyhetsflödet slaviskt. Portföljen ska klara av att sköta sig själv och pengarna ska arbeta långsiktigt i bra bolag och utdelningarna ska trilla in oavsett om kurserna går upp eller ned.

Det här är en av de största fördelarna med att vara en långsiktig utdelningsinvesterare - att man kan koppla bort allt detta om det behövs.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

12 kommentarer:

 1. Sitter själv och kollar portföljen, brukar bli en titt morgon, lunch och eftermiddag och sen innan läggdags då USA/Kanada har tuffat på några timmar. Helt onödigt egentligen men man kan ju inte hålla sig borta. Nu ska vi snart på semester och då kommer det förmodligen bli max en titt per dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blir ju ett par gånger per dag man går in och kollar hur det har rört sig, och som du säger så är det egentligen helt onödigt för det gör ju ingen skillnad ändå.

   Men det är svårt att inte göra det när det är så kul :-)

   Låter bra att försöka hålla nere börstittandet en aning under semestern. Ibland måste man försöka koppla bort det här lite.

   Radera
 2. Även jag är besatt av mina utländska innehav och tittar in på eftermiddagen när börsen öppnad på andra sidan klotet. Jag styr om min portfölj mot räntor ett tag nu, just för att öka min buffert. Jag vill säkra mina vinster ett tag eftersom indexfonderna gått väldigt bra senaste året. För mig känns det psykologiskt bakvänt att köpa andelar i en räntefond nu, men det får också betraktas som en säkerhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar personligen cash framför räntefonder när det gäller att säkra kapital.

   Även om räntefonder kan tänkas vara "säkra" är de inte lika säkra som likvida medel är eftersom det alltid innebär en risk att vara investerad, även i räntor.

   Dessutom riskerar man att missa finfina köplägen om man måste sälja av fonden innan man kan använda pengarna (även om det inte tar så lång tid från det att du trycker på sälj). Har du cash kan du med en gång utnyttja eventuella lägen som uppstår.

   Radera
 3. håller på att bygga upp en utdelningsmatta men har vissa luckor, har du någon bra utdelningsaktie att rekommendera med utdelning mellan 16e juni(Realty income) och 13e juli(Hemfosa)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boston Pizza, Alm Pref, Klövern Pref, Corem Pref

   Radera
  2. Boston Pizza är ett bra alternativ och man kan nog med fördel ha en liten del av portföljen i bolaget.

   Det finns säkert ett par bra preffar som delar ut däromkring också, och Frihetsmaskinen nämnde ju ett par som kanske kan funka. Jag har dock dålig koll på preffar då det inte är något jag själv investerar i.

   Men, ett tips i all välmening: fokusera inte på när bolagen delar ut. Det är grymt roligt att få utdelningar ofta och jag ser charmen i en "utdelningsmatta" men det gäller att bedöma bolagens långsiktiga förmåga att göra bra affärer och att faktiskt har råd att betala den där utdelningen. Klarar bolagen inte av att dela ut spelar det ingen roll när utdelningen förväntas trilla in på kontot.

   Lycka till!

   Radera
 4. Bra inlägg och tankar! Jag håller själv på att minska antalet innehav lite för att kunna släppa tankarna lite mer från börsen.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Det är viktigt att man kan göra det ibland - att kunna tänka på annat alltså - och det gäller att man hittar en strategi och ett visst antal innehav som passar en själv bäst.

   Radera
 5. Frihetsmaskinen 00:07 tack för svaret. Boston Pizza låter intressant hittade även Bosjö som ligger rätt i tiden och har bra utdelning

  SvaraRadera
 6. Framtida frihet 16:01. Tack för svaret.Tar till mig lite av ditt råd med. Får ta mig en funderare. Har byggt upp en aktiebolag på ca 25 bolag sedan jag började starta min depå i november. Min strategi är väl i huvudsak utdelningsaktier, investmentbolag och kvalitetsbolag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som du är på god väg, så det blir nog bra :-)

   Radera