söndag 5 februari 2017

Fokusera inte på aktiekursen

En aktie motsvarar en ägarandel i ett bolag och aktiekursen är tänkt att spegla bolaget och hur det utvecklas, men som ni alla kanske är medvetna om så är marknadens aktörer sällan helt rationella och priset på en aktie kan fluktuera en hel del (utan att något fundamentalt egentligen förändrats).

Många gör dessutom misstaget att enbart titta på hur priset per aktie har utvecklats över tid, och försöker sedan dra någon form av slutsats om huruvida det är läge att köpa nu eller inte - utan att ta hänsyn till om bolaget har utvecklats, växt vinsten, förbättrat marginaler, och så vidare. Värderingen är i princip helt ointressant för dessa personer.

Vi fäster oss ofta vid ett pris eller prisintervall där vi anser att aktien är köpvärd, men sen justerar vi inte den i takt med att bolaget växer och tjänar mer pengar - vilket ju är helt fel. Det är bara naturligt att bolaget blir mer värt, och att priset per aktie därmed ökar, om bolaget utvecklas åt rätt håll och förväntas fortsätta göra det även framgent.

Det kan vara skrämmande att köpa aktier som gått upp mycket och där aktiekursen står högt i ett historiskt perspektiv, men det finns så mycket mer att ta hänsyn till än enbart priset per aktie. Men givetvis; är bolaget skräp och inte utvecklas, och inte förväntas göra det framgent heller, är det naturligtvis inte rätt att betala ett högre pris idag än igår, men är det ett bolag som växer och levererar fina resultat och som verkar kunna fortsätta göra det även i framtiden så är det inte på något sätt orimligt att kursen stiger.

I ett hypotetiskt scenario där ett bolag värderas till P/E 10 och sedan lyckas växa sin vinst med 100 procent skulle då värderas till P/E 5 om aktiekursen var oförändrad och allt annat var lika. Men följer aktiekursen med upp och också stiger med 100 procent är ju värderingen återigen P/E 10. Men den som enbart kollar aktiekursens utveckling och ser att aktien stigit med 100 procent blir då kanske avskräckt och väljer att inte köpa eftersom den måste ju vända nedåt igen, det är ju inte hållbart det här.

Det är också rätt fascinerande att så många, speciellt nybörjare, lockas av att köpa så kallade frimärkesaktier enbart för att priset per aktie är så lågt. Ja men vadå, det är ju lättare att dubbla från 5 öre till 10 än 100 kr till 200? Mm, vi säger väl så...

Alltså:

Fokusera på bolaget och hur det utvecklas, och hur det värderas av marknaden, istället för att enbart titta på hur priset per aktie har rört sig historiskt och försöka dra någon slutsats av detta.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

12 kommentarer:

 1. Tror dessvärre att det rör sig om ett maskulint drag: spontana och lynniga inköp på bolag som just poppat upp. Därför skall visst kvinnor ofta (men inte alltid) göra mer sunda och rationella investeringar på marknaden. Att lära känna enskilda bolag, titta på balansräkningar tar tid att lära sig. Lika viktigt är det att inte stirra sig blind på aktier med hög direktavkastning.

  SvaraRadera
 2. Vettigt sagt!

  Men om ett bolag med pe10 ökar vinsten med 100% och aktiekursen är oförändrad så borde ju pe sjunka till 5 och inte öka till 20? Men antar att det var det du menade ;).

  Ha det gött! Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis!

   Verkar inte ha vaknat riktigt ännu... :-)

   Tack för påpekandet.

   Radera
 3. Du har faktiskt en god poäng här. Jag har genom åren pratat med en hel del nybörjare på aktier genom åren. Och det har ofta slagit mig hur vederbörande inte tycks begripa att en aktie inte har ett fixt pris som den är köpvärd vid, utan att detta varierar med tiden, beroende på hur företaget ifråga utvecklas.
  Kanske beror denna vanliga missuppfattning på att analytiker oftast är för dåliga på att belys de scenarion man arbetar efter? Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis - och det är ju som sagt bara naturligt att aktiekursen stiger om bolaget gör bra ifrån sig.

   Det är bolagets resultat och utveckling samt till vilka värderingsmultiplar detta värderas till som spelar någon roll, och inte aktiekursen.

   Radera
 4. Äger två frimärkesaktier men båda är köpta på grund av bolagen och inte priset. Tycker att priset snarare är irriterande än bra då varje öre upp eller ner ger ca 2% utslag men de är på väg mot rätt håll och min förhoppning är antingen hopslagning alternativt värde ökning kommer ta dem till ett bättre styck pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra! Alltså att du köpt på grund av bolagen och inte priset.

   Jag har personligen väldigt svårt för frimärkesaktier, av flera anledningar, men främst eftersom det är många av dessa bolag som inte är av någon vidare kvalitet.

   Men läser man bara på och kan sin sak så går det säkert att hitta fina och bra bolag även bland de med "billiga" aktier.

   Radera
 5. Jag tror att det är precis som du säger att många som börjar med aktier är ute efter kursdubblare och ser framför sig när Fingerprint gick från 2 kr till 500 kr på något år. Det man ofta missar är att på 1 lyckat förhoppningsbolag går det säkert 30 misslyckade.

  Och när vi talar om kvalitet som nämns i kommentarerna så är det väl oftast så att kvalitet brukar folk vara intresserade av att köpa och då går kursen upp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja många lockas in i den typen av aktier eftersom de har hört talas om andra som tjänat massor av pengar, och då tänker de inte alltid på riskerna utan ser enbart möjligheterna.

   Folk verkar vilja betala mer för kvalitet, av någon anledning... :-)

   Radera