onsdag 28 december 2016

Min portfölj

Det nya året närmar sig med stormsteg och jag tänkte därför att det kunde vara passande med genomgång av hur portföljen ser ut när vi nu lämnar 2016 bakom oss.

Portföljen och dess fördelning redovisas på portföljsidan i vanliga fall, men det är på en rätt grundläggande nivå så här kommer en aningen mer djupdykning i portföljen för att se hur den är fördelad för tillfället.

Totalt värde: 120 409 SEK
Direktavkastning: cirka 3,55 procent


H&M är alltså fortfarande mitt största innehav, även om vikten kommit ner ett par procentenheter på sistone. För trots att jag verkligen gillar H&M och tror de är ett bra val långsiktigt så vill jag inte ligga allt för tungt investerad i bolaget utan vill gärna sprida riskerna lite mer bland mina övriga innehav.

Jag fokuserar därför på att vikta upp flera andra bolag som jag gillar, och därmed blir det inga nya köp i H&M om inte aktien faller till riktiga fyndnivåer.

Det tråkiga är dock att vissa av bolagen som jag vill köpa på mig fler aktier i har utvecklats bra sedan köp, och då tar det emot att köpa och därmed höja sitt GAV. Men jag försöker att regelbundet öka i bolagen för att på sikt kunna bygga upp ett fint innehav som genererar en trevlig utdelning varje år.

Jag vill med andra ord ha en lite jämnare fördelning i portföljen, och vill gärna ha ner H&Ms vikt en liten bit till samtidigt som andra intressanta bolag viktas upp en aning.


Den största sektorn i portföljen är konsument, tätt följt av finans och industri. Fördelningen har dock varierat en del under året, och under våren och sommaren var fastigheter den sektorn jag var tyngst investerad i.

Jag är hyfsat nöjd med hur fördelningen ser ut bland sektorerna, och håller mig inom ramen för min portföljregel kopplat till detta (max 30 procent i en sektor). Jag funderar på att vikta upp konsument och fastigheter aningen, men annars kommer jag bara fortsätta fylla på så som innehaven och dess fördelning ser ut nu.

Portföljen har en klar övervikt mot Sverige när det kommer till fördelningen bland länder och valutor, och så vill jag att det ska förbli. Med tanke på hur svag den svenska kronan är mot USD och EUR just nu så undviker jag köp i USA och Finland, men däremot kan jag tänka mig att vikta upp Kanada en aning då både deras bolag och valuta är rimligt värderade.

I början av året hade jag kring 60 procent i Sverige, och nästan 35 procent i USA, och det har alltså successivt rört sig mot hur det ser ut idag.

___

Det finns en del att göra i portföljen, men jag vill inte stressa allt för mycket utan låter saker och ting ta sin tid och det ger mig också möjlighet att reflektera och verkligen tänka igenom mina beslut ordentligt.Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net

12 kommentarer:

 1. Snyggt och pedagogiskt sammanställt!

  Resonerar som dig om H&M och amerikanska aktier. H&M också mitt största innehav men kommer inte öka före utdelningen om inget särskilt inträffar. Är försiktig med amerikanska aktier så länge USD handlas till mer än 9 kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar resonera väldigt lika!

   Det visar sig längre fram om det är rätt eller fel :-)

   Radera
 2. Svar
  1. Bolaget har sina utmaningar och diverse saker de behöver ta tag i, men jag tror ändå det kan bli en bra placering på sikt! :-)

   Radera
 3. Tack för att du delar info med andra , gått nytt år/ Mallak

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du läser och kommenterar!

   Gott nytt år!

   Radera
 4. Fina bolag i portföljen. Hur många bolag siktar du på att ha?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är rätt nöjd med antalet bolag som jag har just nu, men jag kan tänka mig 2-3 till om det känns rätt och passar in i portföljen.

   Mina portföljregler säger att jag max får ha 30 bolag, så fler än så blir det iallafall inte.

   Radera
 5. Hej hur räknar man ut DA på sin portfölj ? Jag har 40 bolag så det är svårt att räkna ut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alex!

   Du kan räkna ut portföljens direktavkastning genom att ta din förväntade utdelning dividerat med portföljens värde.

   Detta är väldigt enkelt att göra om du skapar ett Excel-ark och sedan matar in dina innehav, hur många aktier du äger i respektive bolag och deras årliga utdelning.

   Vi kan ta ett exempel:
   Din portfölj är värd 100 000 kr och förväntas ge dig 5000 kr i utdelning, så för att ta reda på direktavkastningen dividerar du 5000 med 100 000, och får då 0,05 (alltså 5%). Portföljens direktavkastning är därmed 5 procent.

   Jag hoppas det var svar nog på din fråga :-)

   Radera