lördag 3 december 2016

Kanadensiska banker

Kanadensiska banker
Kanadas banksystem är erkänt som ett av de absolut starkaste och säkraste i hela världen och landets banker är välskötta, konservativt styrda, finansiellt starka, och står på en stabil och bra grund. Landet har en kreditrating på AAA, högsta möjliga, något som ytterligare befäster bilden av en stark finansiell ställning för både landet och landets banker.

Landet har fem stora banker, Big Five, som trots ett par skillnader dem emellan även har många likheter. De har liknande affärsområden och fördelningen av både kunder och intäkter är relativt lika, och alla har dessutom en lång och anrik historia. Alla fem klarar klarar Basel III-kraven, som säger att bankerna behöver ha minst 7 procent i kapitaltäckning, med god marginal och dessutom har de alla en stabil och bra kreditrating från flera institut.

Finanskrisen innebar många konkurser och stora problem runt om i världen, men de kanadensiska bankerna klarade sig förhållandevis bra och stod hyfsat stabilt när det blåste som värst. Som alltid så är detta ingen garanti för framtiden, men det ger ändå en fingervisning om vad man bör kunna förvänta sig framgent, och det är dessutom en god indikation på att bankerna är välskötta och står stabilt.

Kanada är beroende av hur olje- och gasindustrin mår, och hur konjunkturen är inom de sektorerna påverkar givetvis ekonomin och bankerna. Det finns även en viss oro för en potentiell bostadsbubbla men eftersom det verkar finnas rätt konservativ krav för att få lån så är det mindre troligt att det blir en större krasch på landets bostadsmarknad. Under finanskrisen påverkades man inte alls i samma utsträckning som USA.

De kanadensiska bankerna är intressanta investeringsobjekt som är värda att kolla lite närmre på. Här kommer därför en genomgång av landets största banker, och min tanke är att inlägget kan användas som en ögonöppnare för nya intressanta banker. Detta är ingen genomgående analys av respektive bank, så se till att du själv gör din hemläxa innan ett eventuellt köp.


Royal Bank of Canada (RY)


Royal Bank of Canada är Kanadas största bank, har 80 000 anställda och fler än 16 miljoner kunder i 38 länder. Banken grundades 1864 och har idag ett börsvärde på 131 miljarder CAD vilket gör banken till en av de största i hela världen.

Banken har fem affärsområden, där produkter och tjänster till privatpersoner och företag står för hälften av vinsterna. Omkring 84 procent av intäkterna kommer från Nordamerika, varav 62 procent från Kanada.

Varje år sedan 1870 har aktieägarna erhållit utdelningar, och de senaste 5 åren ligger utdelningstillväxten på i genomsnitt 9,02 procent per år. Utdelningsandelen är på konservativa 46 procent.

Aktien handlas till ett P/E på 12,95 och ett P/B på 2,11. Direktavkastningen är 3,8 procent och avkastningen på eget kapital (ROE) ligger på 16 procent.

Banken har en stabil låneportfölj med bra kreditrating och låg exponering mot olje- och gas industrin (endast 1,6 av lånen). Den låga exponeringen mot olja och gas adderar säkerhet, men man ska inte helt utesluta att problem inom sektorn inte kommer att påverka banken och dess resultat.


Toronto-Dominion Bank (TD)


Toronto-Dominion Bank är Kanadas näst största bank, och med sina 88 000 anställda hanterar man fler än 23 miljoner kunder i Nordamerika. Banken bildades 1955 när Bank of Toronto och The Dominion Bank, vilka grundades 1855 respektive 1869, gick samman. Idag har TD ett börsvärde på 102 miljarder CAD.

Bankens absolut största del av intäkterna, cirka 91 procent, kommer från vanlig bankverksamhet och man fokuserar alltså på Nordamerika som sin marknad där man arbetar med visionen "To Be the Better Bank".

Varje år sedan 1857 har aktieägarna erhållit utdelningar, och de senaste 5 åren ligger utdelningstillväxten på i genomsnitt 10,4 procent per år. Utdelningsandelen är på låga och hållbara 47 procent.

Aktien handlas till ett P/E på 14,30 och ett P/B på 1,78. Direktavkastningen är 3,5 procent och avkastningen på eget kapital (ROE) ligger på 12,70 procent.

Endast 1 procent av bankens lån finns inom olje- och gasindustrin, och dessutom är cirka 47 procent av lånen inom den sektorn till företag med en investment grade kreditrating.


Bank of Nova Scotia (BNS)


Bank of Nova Scotia är Kanadas tredje största bank, har 89 000 anställda och fler än 23 miljoner kunder i 55 länder, och är därmed den mest internationella kanadensiska banken. Banken grundades 1832 och har idag ett börsvärde på 89 miljarder CAD.

BNS har fyra affärsområden och omkring hälften av alla intäkter kommer från Kanada. Banken är som sagt mycket internationell, och den internationella verksamheten bedrivs i Latin- och Centralamerika, Karibien samt Asien.

Varje år sedan 1833 har aktieägarna erhållit utdelningar, och BNS har höjt utdelningen 48 av de senaste 50 åren. De senaste 5 åren ligger utdelningstillväxten på i genomsnitt 6,77 procent per år. Utdelningsandelen är på 50 procent.

Aktien handlas till ett P/E på 13 och ett P/B på 1,79. Direktavkastningen är 4 procent och avkastningen på eget kapital (ROE) ligger på 14 procent.

Riskerna med BNS är främst kreditrisker i den kanadensiska låneportföljen inom såväl bostadslån som lån inom olje- och gasindustrin. Det finns även en risk för utmaningar inom den internationella verksamheten och främst Latinamerika.


Bank of Montreal (BMO)


Bank of Montreal är Kanadas fjärde största bank, har 46 000 anställda och 12 miljoner kunder främst i Nordamerika. Banken grundades redan 1817 och är Kanadas allra första bank, och firar alltså 200-årsjubileum nästa år. Idag har man ett börsvärde på 57 miljarder CAD.

Tre affärsområden, där fokus ligger på Kanada och USA men även med viss verksamhet i Europa och Asien. Produkter och tjänster till privatpersoner och företag är bankens största intäktskälla och står för omkring hälften av intäkterna.

Varje år sedan 1829 har aktieägarna erhållit utdelningar, och de senaste 5 åren ligger utdelningstillväxten på i genomsnitt 2,96 procent per år. Utdelningsandelen är på 49 procent.

Aktien handlas till ett P/E på 13 och ett P/B på 1,52. Direktavkastningen är 3,9 procent och avkastningen på eget kapital (ROE) ligger på 11,7 procent.Canadian Imperial Bank of Commerce (CM)


Canadian Imperial Bank of Commerce är Kanadas femte största bank
, har 43 000 anställda och 11 miljoner kunder i Nordamerika och andra länder runt om i världen. Banken bildades 1961 när Imperial Bank of Canada och The Canadian Bank of Commerce, som grundades 1873 respektive 1867, gick samman. Idag har man ett börsvärde på 43 miljarder CAD.

Det överlägset största affärsområdet är vanlig bankverksamhet för privatpersoner och företag, och man har en mycket tung geografisk vikt mot Kanada.

Varje år sedan 1868 har aktieägarna erhållit utdelningar, och de senaste 5 åren ligger utdelningstillväxten på i genomsnitt 4,32 procent per år. Utdelningsandelen är på 45,17 procent.

Aktien handlas till ett P/E på 10 och ett P/B på 1,92. Direktavkastningen är 4,4 procent och avkastningen på eget kapital (ROE) ligger på 19 procent.


Slutord


Det märks verkligen att de kanadensiska bankerna är välskötta och står på en stabil grund. Alla har en imponerande vinst- och utdelningshistorik och det faktum att samtliga har delat ut pengar till aktieägarna varje år i minst 146 år är otroligt imponerande. Jag gillar verkligen att utdelningarna uppenbarligen är viktiga för dem och något de tar på allvar, och det är givetvis ett mycket stort plus för den utdelningsinvesterare som jag är.

I dagsläget äger jag aktier i Bank of Nova Scotia, och har gjort så i snart ett år. Jag tycker det är en fin bank och den känns hyfsat robust med bra förutsättningar framgent. Men jag kommer helt klart undersöka de resterande fyra bankerna lite närmre för att se om det kan vara något att investera i.

Dagens värderingar är inte direkt jättelåga, men samtidigt är bankerna av hög kvalitet och har en väldigt gedigen historia av stabilitet och en bra långsiktig vinst- och utdelningstillväxt. Ibland kan det vara motiverat att betala en högre värdering, men då behöver man veta att man verkligen får det man betalar för.

Tanken med inlägget är som sagt att den kan fungera som en ögonöppnare för nya intressanta banker, och inte en helt genomgående analys. Och även om jag verkligen försökt få all fakta och information rätt så kan jag inte garantera att det inte smugit sig in något faktafel. Jag vill därför uppmana dig till att göra din egen analys innan du eventuellt väljer att köpa in dig i någon av dessa banker.Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

16 kommentarer:

 1. Bra genomgång. Själv har jag köpt RY. Kursutveckling har varit fin. Blir mer och mer intresserad av Kanada. Vettigt värderade företag. Vettigt värderad valuta. Politisk stabilitet. Boston Pizza har för mig varit en angenäm smakupplevelse.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lars!

   Jag delar din syn. Kanada är ett mycket intressant land att investera i och du nämner ett par saker som även jag gillar.

   Min portfölj skulle med fördel kunna ha en något större vikt mot Kanada än dagens 4,3 procent och jag ska nog börja kolla lite mer på bolagen i detta land och se om det finns något som kan platsa i portföljen.

   Radera
 2. Mycket trevlig genomgång. Har själv BNS på bevakningslistan..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det!

   BNS är en fin bank med gedigen historik av god utveckling. Förutsättningarna framgent känns lovande tycker jag, och de är troligtvis ett bra val inom banksektorn generellt sett och en bank man bör äga på riktigt lång sikt.

   Radera
 3. Fin genomgång! Och Kanada är överhuvudtaget intressant. Många fina företag med rimlig/bra värdering, och dessutom är kanadadollarn på en mer rimlig nivå än USD.

  Kanadas banker är starka, och uppfattar att det dessutom är något av ett oligopol på marknaden, vilket ju är gynnsamt för oss aktieägare. Har tidigare haft Nova Scotia, men sålde tidigare under året. Är lite rädd för den uppblåsta bostadsmarknaden... Och tycker banker är svårvärderade.

  Har just nu bara en bank, indiska HDFC bank: http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2016/07/hdfc-bank-varldens-basta-bank.html

  Skulle jag gå in i någon bank till ligger Nova Scotia bra till. Det internationella kan ju vara en risk, men också en möjlighet, och en riskspridning.

  En lite kul grej: Nova scotia har tagit över kortutgivningen för mitt mitt chilenska detaljhandelsinnehav: http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2016/08/cencosud-chilensk-detaljvarujatte-med.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Precis. Amerikanska dollarn är på lite väl höga nivåer nu tycker jag, och samtidigt som jag tror sådant jämnar ut sig över tid så känns det som man bör ligga lågt med investeringar i USA för tillfället.

   Kanada är då ett mycket bra alternativ av flera anledningar och man ska verkligen inte underskatta möjligheterna att hitta intressanta investeringar i landet.

   Bankerna är i en gynnsam miljö och precis som du är inne på så är det lite av ett oligopol på den kanadensiska bankmarknaden vilket ju är bra för aktieägarna.

   Ja, det finns en viss oro för hur bostadsmarknaden utvecklar sig och huruvida det är en bubbla eller inte där borta, men som jag nämnde i inlägget så har jag uppfattat det som att det finns relativt konservativa krav för att få ta lån. Dessutom drabbades inte Kanada lika hårt under finanskrisen och intrycket jag får är att Kanada har ett robust finansiellt system från grunden och uppåt, även om det givetvis alltid finns sprickor som utgör orosmoment.

   Kul att se att BNS arbetar på och expanderar den internationella verksamheten en aning. Man kan se det myntet från olika håll, men en större internationell exponering behöver inte bara vara dåligt utan den kan ju även agera som en liten riskspridning och man kan tänka att det kanske dämpar fallet lite om det nu smäller i Kanada.

   HDFC verkar vara ett intressant case om jag utgår från ditt inlägg, dock tror jag inte det är något för mig då jag är för dåligt påläst om Indien generellt och har en dålig uppfattning om vart landet är påväg. Men hur har du handlat aktien? Är det via telefonorder hos någon av nätbankerna? Högt courtage antar jag?

   Radera
 4. Tre frågetecken/invändningar. Alla relaterade till bolån.

  1. Bubbeltendenser på bomarknaderna i Toronto och Vancouver. Risk för stora prisnedgånger. Moodys tror 18 mdr i förlust oaktat spillover-effekter. Ingen katastrof, men tråkigt. https://www.moodys.com/research/Moodys-Canadas-major-banks-would-weather-housing-downturn--PR_350917

  2. Regeringen förbereder en ändring av reglerna där den garanterar bolåneobligationer. Betyder dyrare finansiering för bankerna och lägre lönsamhet. http://business.financialpost.com/personal-finance/mortgages-real-estate/end-of-canadas-unique-mortgage-system-means-higher-bank-costs

  3. Hushållens skuldsättning är hög ur ett historiskt perspektiv. Banker ökar vinsten genom att öka utlåningen. Om hushållen är fullbelånade, hur ska de öka utlåningen?

  Sammanfattningsvis framstår det som att man köper in sig i banker som riskerar att få en grundsten i sin lönsamhet bortryckt (regeringens bolånegarantier), riskerar att åka på en stor smäll kreditförluster (bobubblan) och har små möjligheter att öka sin vinst (redan högt belånade hushåll).

  Tar värderingen av bankerna allt det där i beaktande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för mycket intressanta tankar!

   Jag inser att jag bara skrapat lite på ytan i ämnet, och jag kan säga med säkerhet att jag behöver läsa på mer för att bilda mig en bättre uppfattning om hur situationen faktiskt ser ut där borta.

   Man bör nog vara försiktig och inte köpa aktierna till vilka värderingar som helst, även om bankerna i sig är fina och historiskt har presterat väl.

   Jag tror dock att bankerna i grund och botten står stabilt och kan fortsätta utvecklas väl, men om det är rätt eller inte får tiden utvisa :-)

   Radera
  2. Oljerelaterad farhåga. Kontorsvakanserna i Calgary kan nå >25%. http://business.financialpost.com/news/property-post/calgary-office-vacancy-rates-nearing-25-per-cent-topping-highs-set-in-1980s-recession?__lsa=a4a3-43ba

   Radera
  3. Det där låter inge ju vidare, så det gäller nog att försöka hålla ett öga på hur det utvecklar sig.

   Radera
 5. Fin genomgång och kommer väl passande. Kollade på en fin ETF ifrån Kanada men tyckte att bankerna var en ganska stor del och jag är rätt pessimistisk mot banker generellt. Dock verkar ju detta väldigt lovande så kanske blir en liten investering trots allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande med en Kanada-ETF! Vilken var du hade kollat på? :-)

   Jag tror att man med fördel kan ha bank i sin portfölj, åtminstone en liten del, då det känns som att de har rätt hyfsade förutsättningar för en fortsatt fin utveckling.

   Men se till att du läser på själv innan du köper in dig och att du försöker bilda dig en egen uppfattning om vad du tror om läget framgent.

   Radera
  2. iShares Canadian Financial Monthly (FIE). Månadsvis utdelning och omkring 6,8% direktavkastning. Mestadels banker och preferensaktier inom finans :)

   Radera
  3. Ja, det var en del finans i den ETF:en, om vi säger så :-)

   Det där är inget som tilltalar mig då det är lite väl mycket inom bank och finans, även om landets banker som sagt är fina och känns stabila.

   Radera
 6. Denna är inte helt dum:
  iShares Canadian Select Dividend Index ETF

  SvaraRadera