söndag 27 november 2016

Säkra din passiva inkomst

Många utdelningsinvesterare har målet att en dag helt eller delvis kunna leva på utdelningarna, men för att ha möjlighet att göra det behöver man veta vad man får.

Du behöver ha en viss stabilitet i utdelningarna när du väl väljer att leva på dem, och de får helt enkelt inte variera allt för mycket. Har du stora svängningar i utdelningarna blir det svårt att förutsäga kassaflödet som är tänkt att betala dina utgifter, vilket troligtvis inte är så roligt när du har utdelningarna som största och kanske enda inkomstkälla.

Här kommer därför ett par tips på hur du kan göra för att säkra din passiva inkomst, så att du kan vara säker på vad du får när du väl bestämmer dig för att sluta arbeta.


Sprid riskerna


En utdelningsportfölj mår bra av en god diversifiering bland innehaven, men tänk även på att du måste diversifiera bland utdelningarna. Du kommer givetvis långt på att äga ett tiotal bolag i ett par olika branscher, men det betyder inte per automatik att din passiva inkomst är säker.

Titta på hur stor del av den totala utdelningen varje enskild utdelning utgör, och låt inte ett fåtal bolag stå för en stor del av ditt kassaflöde. Det händer oväntade saker hela tiden, och drabbas du av en utdelningssänkning i något av bolagen som står för en stor del av den totala utdelningen blir det ett hårt slag mot dig och ditt kassaflöde.

Du bör också titta på hur stor del av utdelningen som kommer från respektive sektor som du är investerad i. Dina fastighetsbolag kanske står för den största delen av de totala utdelningarna, trots att du är tyngre investerad i andra sektorer. Se till att du har en någorlunda jämn fördelning bland de olika sektorerna för att minska risken.


Bedöm uthålligheten


Gå igenom dina olika innehav
, och gör ett försök att bedöma hur uthållig utdelningen kan tänkas vara. Titta på hur bolagets underliggande verksamhet utvecklas och hur framtidsutsikterna ser ut. Men ta även en titt på kassaflödet, utdelningsandelen, skuldsättningen, och bolagets kassa för att bilda dig en uppfattning om utdelningsmöjligheterna framgent.

En hög direktavkastning är lockande, men det signalerar ofta (men inte alltid!) en högre risk. Fokusera inte enbart på hur stor utdelningen är i förhållande till aktiekursen, utan försök se helhetsbilden och se till så att den underliggande verksamheten verkligen mår bra och klarar av den höga utdelningen.


Undvik hög andel utländska aktier


Investeringar utomlands har sin charm, men det innebär även en extra risk att ta hänsyn till. Likt aktiekursen påverkas även utdelningen av hur valutorna rör sig. Det är underbart när valutan går åt rätt håll och utdelningen höjs, men fundera på hur det skulle kännas om valutan börjar röra sig åt motsatt håll och utdelningen istället sänks.

Du bör valutatesta din portfölj för att se hur utdelningarna påverkas vid olika valutakurser. Se till att du har en ordentlig säkerhetsmarginal som gör att du klarar av att hantera dessa valutakursrörelser utan problem, och gör det innan du säger upp dig från jobbet.


Slutord


Jag hoppas att du som läsare tar dig till av mina rätt simpla tips och ser över din passiva inkomst. Du vill inte stå där sen och inse att du har ett alldeles för ostabilt kassaflöde, utan se till att du redan idag börjar se över dina utdelningar, även om du har många år kvar till du planerar att sluta arbeta.

Hur stor riskspridning man ska ha, hur hög direktavkastning är för hög, och hur stor andel utländska aktier portföljen ska bestå av är svårt att säga då det är väldigt individuellt och beror på hur hög risk man vill ta och hur man ser på sina bolag och diverse omvärldsfaktorer, men försök iallafall se till att du funderar lite över om din passiva inkomst verkligen är säker.Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net

8 kommentarer:

 1. Valuta är viktigt. Att INTE ha en viss mängd utländska bolag är en risk, eftersom du då satsar allt på att din lokala ekonomi kommer gå bra och att din lokala stat inte kommer göra dumma saker. Mycket av det du köper prissätts kanske inte i din lokala valuta, det är bra att ha inkomster i de valutor som din konsumtion prissätts i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag förespråkar inte att man inte ska ha utländska bolag, utan det jag vill få fram är att man bör vara vaksam på hur stor del de utgör då utdelningarna kan svänga en del på grund av valutarörelser.

   Utdelningarna från utländska bolag omvandlas ju till svenska kronor och du påverkas därför av hur kronan står sig mot de aktuella valutorna.

   Du bör ha en viss del utländska aktier, ja, men en allt för stor del ökar risken för att utdelningarna svänger och det vill man kanske inte när man har för avsikt att leva på dem.

   Radera
  2. "Utdelningarna från utländska bolag omvandlas ju till svenska kronor och du påverkas därför av hur kronan står sig mot de aktuella valutorna."

   Inte om du har valutakonto, då får du ju utdelningen i den lokala valutan. Då har du möjlighet att eventuellt överföra den till en bank i tex USA, Norge, Danmark för att således få konsumerat valutan i det landet.

   Radera
  3. Ja, finns den möjligheten och man vet med sig att man kommer behöva ha en viss valuta i framtiden bör man självklart se till att man använder detta på bästa sätt utifrån vilka behov och förutsättningar man har.

   Men Avanza har inte den möjligheten (men hade tidigare?), och jag är osäker på hur det fungerar hos Nordnet då jag inte har några innehav hos dem och därmed inte är så påläst vad som gäller där.

   Det är alltså inte något som är aktuellt för mig, men du har en poäng i det du är inne på och använder man sig av detta på rätt sätt kan det givetvis vara förmånligt.

   Radera
 2. Nu är ju inte jag själv någon utdelningsinvesterare, men fann inlägget intressant och läsvärt ändå.

  En slutsats man skulle kunna dra ifrån ovanstående inlägg är att man som utdelningsinvesterare bör ha en stor del av portföljen i Xact OMXSB Utdelande (god spridning, SEK etc.). Tyvärr delar även denna ut endast en gång per år och nära "peak utdelning" i maj (denna fond delar ut i juni om jag minns rätt).

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! :-)

   Yes den är helt klart ett alternativ som man bör titta på för att se om det kan vara något att ha i portföljen. Jag har själv funderat på att köpa den, men i dagsläget har jag inga planer på att göra det då jag klarar mig bra med mina befintliga innehav.

   Ursäkta sent svar, men hade lyckats missat denna kommentar på något sätt.

   Radera
  2. Tack för svar. Sent svar gör ingenting, vi ska ju inte ha så bråttom - särskilt inte när det gäller långsiktiga investeringar. :-)

   Jag köper Xact OMXSB Utdelande till min förenklade fondportfölj.

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Det där ser ut som en både enkel och bra lösning tycker jag.

   Man behöver inte krångla till det mer än nödvändigt :-)

   Radera