onsdag 23 november 2016

Min syn på Nibe idag

Det har gått cirka 7 månader sedan jag köpte in mig i Nibe, och eftersom jag den senaste tiden fått önskemål om att skriva mer om denna framgångssaga så tänkte jag därför uppdatera er om min syn på bolaget idag.

Nibe är ett otroligt välskött bolag och har flera kvaliteter och egenskaper som jag gillar. Tillväxten är god, den finansiella ställningen är stabil, bra marginaler, hyggliga avkastningstal på en relativt stabil nivå, geografisk spridning i verksamheten, och inte minst goda förutsättningar för en fortsatt stigande utdelning.

Nyligen kom bolaget med sin niomånadersrapport, och den visade fina siffror. Omsättningen ökade med 10,2 procent, rörelseresultatet ökade med 15,9 procent och vinsten per aktie uppgick till 2,04 kr (1,84 kr). Flera förvärv genomfördes vilka ytterligare stärker bolagets position runt om i världen.

Bolaget fortsätter ta marknadsandelar och kan uppvisa starka rörelsemarginaler i samtliga tre affärsområden. Den lyckade nyemissionen tillförde bolaget lite drygt 3 miljarder kronor i eget kapital vilket möjliggör en fortsatt offensiv förvärvsstrategi. Till året som helhet är man försiktigt positiva.

Gerteric Lindquist har sedan 1988 varit VD för Nibe, och med sina 28 år vid rodret är han den storbolags-vd som suttit näst längst som verkställande direktör. Rätt imponerande om du frågar mig, och det är klart att det ger en kontinuitet som är viktig både för bolaget och bolagets kunder. Jag har ett stort förtroende för honom och hans sätt att styra bolaget.

Här är för övrigt en intervju med honom. 
Min syn på bolaget har alltså inte förändrats speciellt mycket sedan det första köpet i maj, och konstigt vore väl det. Jag är långsiktig med mitt ägande i Nibe, och har för avsikt att fortsätta vara det. Bolaget har goda förutsättningar framgent, och i takt med att verksamheten rullar på och fortsätter utvecklas kommer troligtvis även utdelningstillväxten följa efter.

"Är man långsiktig blir man också belönad."
Gerteric Lindquist, VD Nibe


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

2 kommentarer:

 1. Som du vet är jag en stor supporter av NIBE, och jag funderar även att inkludera aktier i NIBE i mitt barnspar. Så mycket tror jag på bolaget och att de om cirka 20 år kommer vara fortsatt starka.

  En annan sak jag gillar är att en stor del av ägandet i bolaget tillhör folk som är involverade i NIBE. Sånt är alltid positivt.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte helt fel med en liten del Nibe i barnsparandet, så varför inte. Se bara till att inte bli allt för frälst :-)

   Ja sådant är positivt, det håller jag med om.

   Radera