onsdag 19 oktober 2016

Intrum Justitia Q3-rapport 2016

Intrum Justitia Q3 2016
Portföljens tredje största innehav och ett av mina absoluta favoritbolag rapporterade idag för det tredje kvartalet. Intrum erbjuder kredithanterings- och finansiella tjänster till företag och är verksamma på en marknad som växer stadigt.

Rapporten var stark och slog analytikernas förväntningar, och som aktieägare är jag glad över det fina resultatet bolaget kan uppvisa för det gångna kvartalet.

Nettoomsättningen uppgick till 1 486 MSEK (1 386), rörelseresultatet 517 MSEK (452) och rörelsemarginalen 33 procent (31). Rörelseresultatet var 10 procent bättre än vad analytikerkåren hade räknat med, och är dessutom det hittills högsta i koncernens historia.

Resultatet per aktie var 5,14 SEK (4,51) och kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 837 MSEK (805). Investeringarna i köpta förfallna fordringar uppgick till 646 MSEK (320), och jämfört med tredje kvartalet 2015 ökade värdet på fordringarna med 26 procent. De senaste tolv månaderna uppgår investeringsnivån inom köpta fordringar till 3,1 miljarder SEK (1,8).

Avkastningen på köpta fordringar, justerat för jämförelsestörande poster och omvärderingar, minskade jämfört med samma period föregående år men är fortsatt på en mycket god nivå om cirka 18 procent. Inom kredithanteringstjänsterna är både intäkterna och marginalerna oförändrade jämfört med samma period föregående år.

Intrums VD, Mikael Ericson, skriver i rapporten att bolaget ser mycket goda tillväxtmöjligheter under kommande år. Mikael uppger även att bolaget inte utesluter expansion till nya länder inom Europa, förutsatt att man kan identifiera förvärv som möjliggör att Intrum kan nå en marknadsledande position.

Äger du Intrum? Vad är din syn på bolaget?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

4 kommentarer:

 1. Skrev en snabbanalys förra veckan som jag även använde som underlag för köp till 268, så det var kul att q3 visade så goda siffror! 😊 Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var glädjande, och du klev troligtvis på tåget på en rätt bra nivå om vi ser långsiktigt :-)

   Radera
 2. Köpte en liten post Intrum i veckan inför rapporten. Tänkte mig att bygga upp en medelstor position och köpte ungefär 25% av mitt tänkta innehav. Sen gick den som ett skott och då jag inte ser mig öka positionen på 290+ sålde jag och tog hem ungefär en 500-ring i vinst på några dagars ägande. Inte tänkt som en trade men nu blev det så. Om blankarna trycker ner den mot 270 igen är jag där och fiskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite irriterande när aktien sticker iväg innan man lyckats komma upp i en skaplig storlek...

   Men oavsett så var det ju en snygg swing-affär som gav iallafall lite tillskott i kassan. Härligt :-)

   Radera