söndag 18 september 2016

Dansk källskatt - uppdatering

Dansk källskattI samband med att Novo Nordisk för en tid sedan rapporterade för det första halvåret föll bolagets aktie kraftigt och väldigt många köpte in sig i bolaget. Detta skapade flertalet diskussioner kring dansk källskatt och hur det faktiskt fungerar.

Jag skrev därför ett inlägg för att få lite klarhet i frågan (läs gärna inlägget innan du fortsätter här), och tänkte sedan att alla frågetecken var lösta när väl inlägget publicerades. Men så var inte fallet. En läsare hörde av sig i kommentarsfältet och efterfrågade svar på ett par bra frågor, men jag kunde dessvärre inte hjälpa personen och insåg då att de skulle krävas ytterligare arbete för att reda ut saken.

Via mail var jag i kontakt med den danska skattemyndigheten (SKAT), och jag ska ärligt säga att jag är väldigt besviken på deras svar och service i största allmänhet. Det tog väldigt lång tid innan jag fick svar, och när jag väl fick svar var det inte på det jag faktiskt frågade. Det kändes på riktigt som om personen som svarade på mitt mail hade kopierat något standard-svar från en handbok och inte alls lagt ned någon som helst tid på mina specifika frågor.

Det var såklart väldigt tråkigt, men jag tänkte ändå att jag skulle försöka få ihop något vettigt för att förhoppningsvis kunna bidra med lite mer klarhet i frågan.


Hur gör man för att få tillbaka dansk källskatt?


Du som vill ha möjlighet att kräva tillbaka den danska källskatten måste styrka att du faktiskt har rätt att få tillbaka den, och det görs genom att skicka in diverse dokumentation till SKAT. Blanketten som du måste fylla i och skicka in hittar du här, och jag föreslår att du har den lättåtkomlig medan du läser inlägget då det kan hjälpa dig att lättare hänga med.

Danska skattemyndigheten vill ha dokumentation som styrker att: du är ägaren till aktierna, du har mottagit utdelning från Danmark, dansk källskatt har dragits på utdelningen, samt att du är skyldig att betala skatt i ett land som omfattas av dubbelbeskattningsavtal med Danmark.

Du behöver alltså skicka in besked där källskatten samt transaktionen framgår, och den informationen går enkelt att få fram genom ett års- eller månadsbesked. För att skapa ett sådant besked behöver du vara inloggad hos Avanza och sedan klicka här eller navigera: Mina sidor -> Deklaration -> Kontobesked -> Månadsbesked.

Sen ska man alltså visa att man är skattskyldig i Sverige, och det kan man göra genom ett hemvistintyg från Skatteverket. En begäran att få detta intyg ska skickas till hemvistintyg@skatteverket.se och ska innehålla: personnummer, vilket land som intyget ska användas i, vilket år som intyget ska avse, telefonnummer under dagtid (för eventuell komplettering), samt anledningen till varför du behöver ett hemvistintyg (t.ex. arbete, pension osv). Stort tack till "Unknown" i kommentarsfältet som delade med sig av denna information!

För att kunna ta emot en eventuell återbetalning av källskatten behöver du ange ett konto som skatten ska betalas till, och jag tror det klart enklaste är om du anger ditt vanliga lönekonto. I blanketten ska kontonummer, IBAN samt BIC/SWIFT anges. Även BLZ finns med på blanketten, men jag tror inte det är relevant för oss som önskar få skatten återbetald till ett svenskt konto, så strunta i den rutan. Det bör vara relativt enkelt att hitta den här informationen hos respektive bank, annars får du kontakta kundservice.

När ska då blanketten vara ifylld och inskickad? Jag vet ärligt talat inte. Avanza hänvisar till SKAT, men en av de frågor jag ställde i mitt mail till SKAT berörde just detta, och jag fick som sagt inget svar på frågan. Så hur ska man göra då? Det bästa är nog att man helt enkelt skickar in blanketten så snart som möjligt efter att man mottagit en utdelning och dansk källskatt har dragits.

Är det så att danska skattemyndigheten anser att du fyllt i fel eller helt enkelt saknar nödvändig dokumentation så kommer de be dig att komplettera. Om de efterfrågar något som du på egen hand inte kan eller har svårt att få fram rekommenderar jag dig att du tar kontakt med Avanza som (förhoppningvis) kommer hjälpa dig så långt det går. Man kan även testa med Skatteverket för att möjligtvis få lite vägledning.

Steg för steg - så skickar du in blanketten
1. Navigera till blanketten - klicka här
2. Kryssa i rutan till vänster ("In my capacity as beneficial owner").
3. Fyll i dina uppgifter
4. Bifoga den dokumentation som krävs
6. Skriv ut och skicka in blanketten


Slutord


Troligtvis är alla frågetecken fortfarande inte lösta, men jag hoppas ändå att jag kommit med någon vettig information i det här inlägget och att det kan hjälpa någon därute. Det hade varit väldigt uppskattat om Avanza kom med en officiell guide och vägledning så att vi slapp alla frågetecken och för en gångs skull kunde reda ut exakt hur man får tillbaka den danska källskatten. Kanske kan vi tillsammans göra Avanza uppmärksamma på detta och se till att de fixar det?

Jag har ännu inte skickat in någon blankett, och jag är faktiskt osäker på om jag ska göra det. Källskatten som drogs på utdelningen, som jag för ett tag sedan, erhöll från Novo Nordisk var en relativt liten summa (4,10 DKK) och jag tycker inte det känns värt att lägga ner tid på det. Dessutom kostar det lite att skicka iväg brevet. Men när det i framtiden eventuellt rör sig om större summor kommer jag absolut överväga att ta mig tiden att fylla i och skicka in blanketten.

Du får väldigt gärna dela med dig i kommentarsfältet nedan om du har någon erfarenhet eller vet mer kring detta.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

36 kommentarer:

 1. Vet du om det spelar någon roll i vilken typ av depå/konto man har aktierna? Själv har jag mina Novo-aktier i en kapitalförsäkring (som jag tror ska vara det bästa alternativet för utländska aktier). Det innebär ju att jag egentligen inte äger aktierna själv, utan att de ägs av det finansinstitut som tillhandahåller försäkringen (i mitt fall Avanza).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte precis samma sak. Det går ju inte att styrka att man äger aktierna i en kapitalförsäkring eftersom man faktiskt inte äger aktierna i en kapitalförsäkring.

   Ju mer jag läser om det här, ju mer verkar det som att man ska hålla sig undan Danmark såvida man inte har Nordnet som bank/mäklare/pensionsbolag.

   Visst, 12% källskatt plus den svenska KF-skatten är ju inte hela världen (just nu med låg KF/ISK-skatt), men det är onödigt att bli dubbelbeskattad.

   Men ett tack till Framtida Frihet för grävandet!

   Radera
  2. Ja, utländska aktier bör ägas i en kapitalförsäkring. I vissa enskilda fall är ISK bättre, men för de allra flesta är det utan tvekan KF som är det bästa alternativet.

   Vad jag har förstått så ska det inte spela någon roll att det är Avanza Pension (som det är i det här fallet) som står som ägare till aktierna så länge du kan styrka att du faktiskt köpt aktierna och mottagit en utdelning som det dragits dansk källskatt på (vilket du kan göra via ett års- eller månadsbesked).

   Sen ska man som sagt även styrka att man är skyldig att betala skatt i Sverige, och gör man allt detta borde det inte vara några problem att få tillbaka de resterande 12%.

   Det är tråkigt att det ska vara så krångligt med skatten på de danska utdelningarna hos Avanza, men ännu tråkigare är att de inte har någon officiell vägledning för att underlätta för sina kunder att få tillbaka hela skatten.

   Radera
 2. Mitt råd är att hålla sig domestic, tillräckligt med bolag med potential så varför gå över ån/sundet/Atlanten????
  Besvär och ökade risker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara tala för mig själv, men jag började köpa aktier i USA för något år sedan just för att Sverige inte hade tillräckligt med bolag.

   Vissa branscher (industri, finans, vissa råvaror) har enormt bra svenska bolag, men många branscher har inga svenska bolag alls, eller undermåliga svenska bolag.

   Sedan skulle jag inte rekommendera någon att köpa aktier utomlands om de inte var beredd att lägga tid på att reda ut hur det fungerar och ta risken med valuta, politik, skatter och annat som kan ändras snabbt.

   Radera
  2. Jag håller med Daniel i det han skriver, och det är lite åt det hållet som jag själv resonerar.

   Det finns många väldigt fina bolag utomlands som jag vill vara aktieägare i, och jag ser även investeringar utomlands som en riskspridning för att inte bli allt för koncentrerad på Sverige och den svenska kronan.

   Men som Daniel är inne på så innebär investeringar i utländska bolag även en risk, och inte minst en valutarisk då svängningar i valutakursen kan påverka avkastningen negativt.

   Jag tycker dock fördelarna väger tyngre än nackdelarna och väljer därför att äga aktier i utländska bolag.

   Radera
 3. Har pratat med en skattejurist om detta. Normalt sett kan man ansöka om återbetalning 3-5 år tillbaka i tiden. Enl skattejuristen behöver man ett hemvistintyg för att styrka att man är skattskyldig i Sverige. Det kan man beställa via Skattemyndighetens hemsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra information, det visste jag inte!

   Radera
 4. Tack - mycket värdefull sammanfattning!

  Detta är en anledning till att jag ännu inte köpt danska aktier trots att G4S och Vestas lockat en tid. Anledningen till att jag började spara igen efter några års uppehåll var just reformerna med ISK/KF som gör att man slipper mycket av pappersarbetet till deklaration som jag inte tycker att jag har tid med.

  Hade förresten samma lustiga konversation med Skatteverket angående hur man beskattar AdSense-intäkter (när företaget som betalar ut pengarna är registrerat på Irland). Det verkade som att de inte ens förstod min fråga och tycker det är obegripligt att det fortfarande inte finns tydliga riktlinjer för sådant här som ändå berör ganska många idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod, hoppas att det klargjorde något iallafall!

   I fallet G4S så tror jag faktiskt inte det dras någon källskatt överhuvudtaget. Anledningen till detta är att bolaget är primärnoterat i UK, och därför bör det inte dras någon källskatt på utdelningen från de dansk-noterade aktierna heller. Jag ska dock tillägga att jag inte är helt säker på att det faktiskt är så, men det är vad jag har hört tidigare.

   Ja det verkar finnas en del förbättringsområden här och där hos vissa myndigheter, organisationer och företag, om man säger så...

   Radera
  2. Någon som har erfarenhet av detta som kan bekräfta?

   Radera
  3. Stämmer för G4S på avanza. Andra exemplet jag har erfarnenhet av 0% är BP (också UK ju) noterat på NYSE. Har inte behövt göra någonting.

   Mvh
   Patrick

   Radera
  4. Tack Patrik!

   Jag vet att det är många som har funderingar kring just G4S och skatten på bolagets utdelning, men då var det som jag trodde - ingen källskatt dras.

   Radera
  5. Tusen tack! Jag har alltid tänkt att danska aktier är så krångliga. Något som sitter kvar sedan jag läste något av Lundaluppens inlägg tror jag.

   Radera
  6. Ja det är verkligen inte helt lätt det här, om man säger så.

   Men en väldigt positiv sak är att jag tidigare idag fick svar från Nicklas på Avanza som sa att han skulle se över hur de kan "förenkla snårskogen kring utländsk källskatt".

   Jag tror det finns väldigt många som är osäkra på hur beskattningen går till och därmed många som skulle gynnas av att Avanza tar tag i saken och förklarar det.

   Radera
 5. Tycker personligen att Avanza borde fixa till detta med skatten. Så att det ordnar sig automatiskt precis som hos Nordnet. Borde ju gynna dom då det blir mer utländskt handel. Säkert flera som drar sig från att köpa danska aktier just av detta skäl. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis!

   Vi kan ju alltid hoppas att de inser behovet och fixar något som underlättar för spararna som äger aktier i danska bolag.

   Radera
 6. Frågade Avanza:

  Jag har läst att det återbetalning av utländsk källskatt på danska aktier, olikt från amerikanska innehav, sker inte automatiskt pa Avanza (jämfört med t.ex. Nordnet). Hur kommer detta sig? Är detta något som kommer ändras? Hur är det med finska aktieutdelningar? Och hur går jag tillväga för att göra detta själv? Alla innehav i aktier är på en Kapitalförsäkring.

  Dom svarade:

  Hej,

  Tack för ditt meddelande!

  Det stämmer inte. Vi begär avräkning för utländsk källskatt.

  På våra försäkringar betalar du en utländsk källskatt på utländska aktiers utdelningar, som varierar beroende på vilket beskattningsavtal Sverige har med landet (vanligtvis är det ca 15%) men dessa begär Avanza pension avräkning för. Den eventuella ersättningen blir dock fördröjd. Källskatt inbetald 2015 räknas av mot avkastningsskatt för 2016. Avanza Pension deklarerar för detta och begär avräkning hos Skatteverket 2017 och inväntar därefter beslut från dem. Beslut och utbetalning från Skatteverket sker tidigast i slutet på 2017 och först i början på 2018 så kan Avanza Pension återbetala till dig som kund.

  Vi kan inte garantera att man får tillbaka hela den utländska källskatten som man betalt p.g.a. att det finns ett tak (spärrbelopp) på hur mycket som kan begäras tillbaka. För att ev. kunna få tillbaka pengarna måste man ha kvar samma försäkringskonto som betalningen skedde ifrån. Du behöver dock inte göra något aktivt, då det är Avanza Pension som rent tekniskt äger försäkringen som sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avanza söker avräkning för hela den danska källskatten (27%), men eftersom de inte kan styrka att alla berörda kunder täcks av dubbelbeskattningsavtalet får de inte tillbaka hela källskatten, endast 15%.

   Därefter måste man själv styrka att man täcks av avtalet genom att personligen skicka in blanketten för att få tillbaka de resterande 12%.

   Situationen är annorlunda med Nordnet eftersom de bedriver bankverksamhet i landet, och då anser danska skattemyndigheten att man kan lita på att de berörda kunderna täcks av avtalet och därför får Nordnet-kunderna tillbaka hela källskatten per automatik.

   Radera
  2. Är du säker på det, FF? Lyssnade på Prata Pengar idag där jag upplevde att Nicklas Andersson (som ju jobbar på Avanza i det civila även om podden drivs av Unga Aktiesparare) var väldigt tydlig med att kunden utan att göra någonting får tillbaka hela källskatten på Novo Nordisk-aktier i en KF i Avanza.

   Radera
  3. I mitt förra inlägg angående dansk källskatt hade jag med information från Stefan Thelenius som hade varit i kontakt med Avanza, där de svarat:

   "När det gäller den utländska källskatten i Danmark så skiljer vi oss mot motsvarande banker i Sverige inklusive Nordnet för att de har verksamhet i Danmark, vilket vi inte erbjuder...

   ...Danmark där dubbelbeskattningsavtalet säger 15% (vilket vi söker avräkning för) men vi i dagsläget betalar 27%. För att söka avräkning för den resterande delen av den utländska källskatten krävs därför direktkontakt med den utländska motsvarigheten till Skatteverket"

   Så med den här informationen och annat som jag har kommit över och läst gör jag tolkningen att det är så - det krävs alltså en ifylld blankett med rätt dokumentation för att få tillbaka resterande 12%.

   Jag ska tillägga att jag inte lyssnat på senaste Prata Pengar ännu.

   Nicklas svarade mig på Twitter att han skulle se över vad de kan göra för att reda ut det här med utländsk källskatt, så förhoppningsvis får vi lite mer kött på benen framöver.

   Radera
  4. Ja, jag läste även Thelenius originalinlägg och var efter ert detektivarbete (tack för det förresten!) säker på att man själv skulle behöva skicka in egna papper. Men i Prata Pengar, c:a 19,5 minuter in i avsnitt 38, fick de en fråga just om utdelningen i Novo Nordisk. Inte exakt vår frågeställning, men de kommer in på den med. Nicklas vid 22.00:

   "Anledningen till att utländska aktier ska ligga i en kapitalförsäkring är för att försäkringsbolaget hjälper till att jämka kupongskatten, alltså utdelningen man får. Men det är också viktigt att säga att alla gör inte det, men jag kan med gott samvete säga att de två mest klarast lysande stjärnorna i Sverige Avanza och Nordnet gör det."

   Nicklas vore inte Nicklas om han inte pratade i ytterligare fem minuter (utan att andas), så lyssna på hela. Jag tycker i alla fall att det är solklart.

   Radera
  5. Så lite så, bara kul att försöka bidra med lite klarhet i frågan.

   Hmm, ja av det du citerar verkar det ju faktiskt vara så att hela skatten ska återfås även via Avanza. Men då innebär det ju att svaret Stefan fick från kundtjänst är helt felaktigt och inte alls stämmer, vilket kanske inte är jättebra för Avanzas kundtjänst-rykte...

   Jag ska ta och lyssna på avsnittet imorgon för att få höra konversationen i sin helhet.

   Vi kan ju hoppas på att Avanza (med Nicklas i spetsen) tar tag i det här och förklarar hur det verkligen ligger till.

   Radera
  6. Spolar du fram till 19:30 tar Novo-biten ungefär fem minuter.

   Jag håller med om att svaret Stefan Thelenius fick gav ett helt annat intryck. Det vore i och för sig inte första gången Avanzas kundtjänst har otur när de tänker :-(.

   Radera
  7. Lyssnade igenom Novo-biten och jag måste säga att Nicklas låter väldigt säker på sin sak att de fixar tillbaka all källskatt, så det kanske är så trots allt.

   Känns dock lite märkligt då det Nicklas säger går tvärtemot kundtjänst-svaret. Men som du säger så har Avanzas kundtjänst haft otur med tänkandet tidigare...

   Radera
 7. Vet du om det utgår någon avgift för betalningen. Utlandsbetalning brukar ju kosta en slant. Surt att få tillbaka tex 50 kr och sen kostar överföringen 100 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag ingen aning om faktiskt, men det är en bra poäng.

   Jag har inte uppmärksammat att det skulle vara någon sådan kostnad, men det är ju något man borde kolla upp.

   Radera
 8. Den dåliga information som du fick av dansk skattemyndighet motsvarar full ut vad man får från Nordnets kundtjänst. Folk som uppenbarligen saknar kunskap skickar iväg ett svar som inte ger svar på frågorna, men så har de ju svarat i alla fall.
  Den information du förmedlar här tackar jag för, men det är under all kritik att bankerna inte kan vara behjälpliga med detta. /Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig - det är verkligen under all kritik att det inte finns mer information om detta och att det ska vara så svårt att reda ut vad som gäller.

   Tack för det! Jag hoppas att du har någon användning av det iallafall.

   Radera
 9. Stort tack för en utmärkt och innehållsrik beskrivning av detta problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillade inlägget, och tack själv för att du läser och kommenterar!

   Radera
 10. Man kan även kräva skillnaden mellan 27 och 15 % online.
  Adressen är: https://udbytterefusion.skat.dk/UKSelfservice/submission/submit/SKATRefusion_en

  Det man behöver är ett hemvistintyg från skatteverket och
  sedan notan på utdelningen från företaget samt notan på
  avdragen utländsk skatt. På Nordnet välj transaktionstyp-
  utl kupongskatt respektive utdelning, kryssa för önskat
  alternativ och tryck på skrivarsymbolen. Scanna in hemvist,
  utl kupongskatt och utdelning. Skall man ha in pengarna i
  danska kronor på Nordnet gå in på min depå -banktjänster-
  insättningar och längst nere på högra sidan finns instruk-
  tionen insättningar i annan valuta./ Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, där ser man!

   Tack för bra info :-)

   Radera
  2. Har någon av er någon aning om när man borde få tillbaka skatten ifall danskarna godkänner ens ansökan? :)

   Radera
  3. Hej!

   Jag vet tyvärr inte, men då det tar 2-3 år med Avanza och Nordnet bör man nog räkna med att det tar någonstans däromkring iallafall.

   Har du skickat in en ansökan om att få tillbaka källskatten?

   Radera