lördag 13 augusti 2016

Hur jag ska uppnå frihet

Mitt mål är en dag att bli fri, och att själv kunna bestämma vad jag ska göra med min tid. Jag vill inte vara fast i det berömda ekorrhjulet livet ut och arbeta bara för att jag är tvungen. Nej, det är verkligen inget som lockar.

En avgörande komponent för att kunna sluta arbeta är att man har pengar som kommer in på kontot oavsett vad man bestämmer sig för att göra med sin tid. Pengar ska komma in på kontot utan arbete 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan. That's it.

Väldigt många av de som strävar efter att en dag bli fria och fritt kunna disponera sin tid lägger allt fokus på att sätta ihop en aktieportfölj som genererar ett kassaflöde i form av utdelningar. Det i sig är inte fel, utan det är tvärtom en mycket bra strategi, men jag tycker ändå att det är att begränsa sig lite.

Miljonärer har i snitt 7 olika inkomstkällor, brukar det sägas, och det är något jag arbetar för att uppnå. Min aktieportfölj som ska generera utdelningar är alltså bara en av mina tänkta inkomstkällor, även om det troligtvis blir så att utdelningarna kommer utgöra en stor del av den totala inkomsten.

En av mina planer att skapa fler inkomstkällor är att starta ett eget företag. Troligtvis kommer det inte kunna bli helt självgående, men oavsett så är det en bra hjälp på vägen. Är det dessutom mitt eget företag, med en verksamhet jag gillar att ägna mig åt, så kan det såklart diskuteras om det verkligen är jobb och inte en hobby.

Den tid vi lever i erbjuder så många möjligheter, och det gäller att verkligen ta vara på dem. Hur jag faktiskt tar mig fram till mitt mål återstår att se, men jag kan med säkerhet säga att utdelningarna från min aktieportfölj inte kommer vara min enda inkomstkälla när jag väl bestämmer mig för att sluta arbeta.Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

7 kommentarer:

 1. Klokt. Men med eget företag blir du kanske mer bunden än som anställd. Du har kundrelationer du bryr dig om och en egen baby du har skapat. Kanske inte så lätt att bortse från som man kan tro. Ännu svårare om det går riktigt bra och du behöver anställa folk, vars familjer blir beroende av att företags välgång.

  Jag tror det är bra hur som helst, men jag har en annan frihetsidé. För mig är inte frihet att slippa jobba och bara ha semester. Att jobba är något positivt och att vara entrepenöriell är också bra. Det är egentligen först då man kan forma sin egen tillvaro och uppnå verklig frihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, jag är helt med på vad du menar.

   Det är mer komplicerat än vad man kan tro, det inser jag. Men samtidigt känner jag att om jag väl har bestämt mig för att dra igång något då gör jag det fullt ut. Sen, som jag skrev i inlägget, så beror det på hur man ser på saken om det egna företaget verkligen är att klassa som jobb, och inte en hobby.

   Jag har egentligen inga problem med att arbeta om det är med något jag verkligen brinner för och trivs med (ex: det egna företaget). Det jag inte har någon lust med är att arbeta hela livet på ett tråkigt och icke-utvecklade jobb för att ha råd att leva (något många faktiskt gör).

   Min tanke är inte att ligga och lata mig hela dagarna när jag har möjlighet att sluta arbeta, utan det är just den där möjligheten som jag vill ska finnas där. Jag vill kunna ta risker (ex: företagande) och samtidigt lägga min tid på de saker jag verkligen vill, inte på de jag måste.

   Radera
 2. Att man skulle ligga och lata sig dagarna igenom bara för att man inte behöver jobba? Det förstår jag inte att folk tycks tro? Finns massor av saker att göra när man slipper jobba 8h/dag. Läsa/träna/besöka olika resmål osv. Listan kan göras oändligt lång! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis.

   Det borde inte vara så svårt att få ihop en lista med aktiviteter och saker att man skulle kunna tänka sig att lägga sin tid på.

   Lyckas man inte med det borde man nog se över sitt liv en aning. Har jag inga drömmar? Inga mål? Inget ställe jag vill besöka? Inget nytt jag vill uppleva? Typ så.

   Radera
 3. Men var är det du vill. Det är väldigt svårt att driva företag om du inte kan göra ett åtagande, och då är du inte fri. Eller vad menar du egentligen att du vill göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du tänker, och jag förstår att det kan tyckas vara motsägelsefullt att säga att jag vill vara fri och samtidigt driva ett företag med allt vad det innebär.

   Men det jag menar är att jag inte vill vara tvungen att arbeta på ett jobb, för någon annan, bara för att jag är tvungen till det för att kunna ha råd att leva.

   När jag då väl har möjlighet att inte behöva arbeta, tack vare bland annat utdelningar från min aktieportfölj, så kommer jag kunna ägna mig allt mer åt mina fritidsintressen och exempelvis kunna driva det egna företaget utan att på samma sätt se det som ett "jobb".

   Samtidigt ser jag det som en stor frihet att ha möjligheten att driva ett eget företag, och själv välja vilken typ av verksamhet man ska ha - en verksamhet man själv gillar och kan tänka sig att "arbeta" med.

   Radera