lördag 30 juli 2016

Stresstest i bankerna

Den Europeiska bankmyndigheten (EBA) har genomfört ett stresstest på 51 europeiska banker (inklusive Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank) och har nu offentliggjort resultatet.

Genom stresstestet prövar EBA bankernas "motståndskraft med hjälp av ett scenario som innefattar en makroekonomisk nedgång i kombination med prisfall på fastigheter. Stresstestet är inte av typen 'klara eller fallera'. Det stressade scenariot pågår under tre år, från dec 2015 till dec 2018", skriver Finansinspektionen på sin hemsida.

Resultatet visar att de fyra svenska storbankerna är robusta och "klarar av ett kraftigt försämrat läge i omvärlden"*. Det tycker jag känns tryggt, och det visar på att bankerna här på hemmaplan är fortsatt kapabla att driva verksamheten även i tider av oro och kris. Testet var som sagt inte frågan om "klara eller fallera", men jag tycker att det ändå ger en bra bild om hur läget är i bankerna.

I det stressade scenariot minskar den s.k kärnprimärkapitalkvoten (CET1-kvoten) i bankerna, och för de fyra svenska storbankerna uppgår minskningen till mellan 1,9-2,7 procentenheter. CET1-kvoten för de svenska bankerna efter testet: Handelsbanken 18,5 procent, Nordea 14,1 procent, SEB 16,6 procent, Swedbank 22,3 procent.

Något tuffare var det dock för världens äldsta bank och Italiens näst största, Monte Paschi, som var sämst i stresstestklassen. Banken var den enda med en CET1-kvot på minus i det negativa scenariot, enligt Direkt Börs.

För dig som är intresserad av att läsa rapporten: 2016 EU-wide stress test


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

4 kommentarer:

 1. Håller med. Svensk bank känns väldigt prisvärd och stabil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen.

   Det är nog inte helt fel att äga svensk bank på lite sikt. Värre är det med vissa av sektorkollegorna som verkar ha det tuffare.

   Radera
 2. Köp gärna SHB A, den finns i min portfölj...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handelsbanken finns redan i min portfölj och utgör ca 4,85%.

   Radera