fredag 1 juli 2016

Månadsrapport juni 2016

I början av månaden tog jag studenten och var därmed klar med mina tre år på gymnasiet. Det följdes av lite vila och frihet. Men nu har jag börjat jobba lite smått och det känns ändå rätt skönt att vara igång, och dessutom kommer det ju komma in en fin slant på kontot i slutet av juli.

Vi har även fått vara med om ett historiskt fall på börsen. Marknaden tycks dock ha gått vidare, och har redan återhämtat stora delar av nedgången.

Nu en liten titt på de olika områdena och vad månaden, i siffror, bjudit på.

Förmögenhet

Min förmögenhet, som endast inkluderar mina investeringsbara tillgångar, ökade med 1,83% (2400 SEK) och uppgick per den 30 juni till 133 609 SEK. Min buffert är oförändrad på 2000 SEK.


Inkomster, Utgifter & Sparande

Inkomsterna uppgick till 12 219 SEK, utgifterna 8696 SEK, och sparandet 3523 SEK. Det resulterar i en sparkvot på 28,8%,

Juni bjöd alltså på en hel del inkomster, och mycket var i form av studentgåvor. Jag hade inte räknat med att det skulle bli så mycket som det blev, men jag tackade och tog emot. Sen fick jag även mitt sista studiebidrag och gjorde annat smått och gått som resulterade i en liten slant.

Man kan tycka att jag med den, för mig, höga inkomsten denna månad skulle ha kunnat spara betydligt mer än vad jag gjorde. Det tycker även jag. Men så blev det alltså inte. Anledningen till det är att jag har köpt en MacBook Pro. Ja, du läste rätt.

Hur motiverar jag då ett köp av en MacBook? Jag har alltid gillat Apple och deras datorer, och nu hade jag möjligheten att köpa ett något begagnat exemplar för en rimlig slant. Dessutom har jag letat efter en ny dator ett tag nu. Jag tog en ordentlig funderare innan, men kom fram till att det bara var att slå till och jag ångrar inte köpet det minsta.

Dock grämer det mig att jag inte kunde spara mer än 28,8%. Men samtidigt tog jag ett beslut angående datorköpet, som jag nu i efterhand är glad att jag tog, och då får jag helt enkelt leva med en låg sparkvot denna månad. Bättring utlovas framöver.

Portfölj

Under månadens gång genomförde jag en del transaktioner, och det blev 15 köp och 1 sälj. Jag deltog även fullt ut i Castellums företrädesemission eftersom jag tror på bolaget och hade möjlighet att teckna min del.

Totalt köpte jag för 9596 SEK, och sålde för 1420 SEK. Det innebär en nettoinvestering om 8176 SEK. Den totala courtagekostnaden uppgick till 28 SEK. 

Andelen kassa i min portfölj uppgick per den 30 juni till 6,30%. Det innebär en minskning från föregående månad då kassan uppgick till 11,79%.

Utdelningar

Det har kommit in utdelningar från 5 bolag under juni, där den största var från Betsson (113 SEK). Totalt erhöll jag 182,75 SEK i form av utdelningar under månadens gång. Ingen rekordmånad, men nästan 200 spänn är inte helt fel heller.

Med utdelningar på 182,75 SEK, och utgifter på 8696 SEK innebär det att jag denna månad skulle kunna täcka 2,10% av mina utgifter med enbart utdelningar. Den lägsta siffran hittills, men det beror på de ovanligt höga utgifterna och inga skyhöga utdelningar.


Utdelningarna har nu betalat av 2,43% av det totala investerade beloppet i portföljen. Den uppmärksamme ser att denna månads siffra är lägre än den för maj (2,48%), och det beror helt enkelt på att jag investerat mer i portföljen och därför har utdelningarna blivit mindre i förhållande till det investerade beloppet. 

Blogg

Det sattes en ny högsta notering på antalet läsare under månaden, och det är väldigt roligt att läsarna fortsätter att bli fler och det höjer verkligen min motivation att fortsätta skriva.

Under juni månad publicerade jag 17 inlägg, och jag skrev bland annat om att jag tagit studentenmina tankar att 80 miljarder saknas i Nordea samt mitt utdelningsflöde.

Om du har några synpunkter på bloggen, dess innehåll, eller bara rent allmänt är du välkommen (som alltid) att kommentera vad du tycker. Jag tar mer än gärna emot synpunkter och förslag på sådant du tycker jag borde skriva om, skriva mer om, skriva mindre om, eller vad som egentligen. Allt är välkommet.

---

Min halvårsrapport kommer komma i ett separat inlägg inom kort.

Halvårsrapporten är nu publicerad, och går att hitta här.

---

Hur var juni för dig?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

2 kommentarer:

 1. Grattis till studenten och bra jobbat. 28% är fortfarande många gånger mer än de flesta klarar och du som börjar ung kommer bli rik som ett troll. lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket AVL!

   Det har du helt rätt i att det är.

   Samtidigt känns det lite tråkigt att jag inte lyckades spara mer med tanke på att jag strävar efter att hålla en relativt hög sparkvot.

   Men jag antar att jag får vara glad för att jag ändå lyckades spara nästan 30% av mina inkomster. Det är ju bättre än inget.

   Radera