söndag 10 juli 2016

Dags att sälja?

Stockholmsbörsen (OMXS30) är ned lite drygt -22% sedan toppen i april förra året, och kurserna i många bolag har vandrat söderut. Men borta i USA tuffar S&P-500 fortfarande på kring höga nivåer.

Min kapitalförsäkring innehåller alla mina utländska innehav, vilket till 80% är amerikanska bolag. Utvecklingen i år uppgår till 15,11% och har slagit mitt jämförelseindex (S&P-500) med 10,9%. Det är klart godkänt, även om mätperioden är något kort. Men den goda utvecklingen har gjort att jag börjat gå i tankarna om att sälja innehaven.


Jag investerar ju som bekant för att få ett fint kassaflöde i form av utdelningar, och inte för att försöka tajma marknadens upp- och nedgångar genom att köpa och sälja hela tiden. Dessutom är tanken att jag ska behålla mina innehav "för evigt", och då är den nuvarande avkastningen inte så stor mot det som kan genereras på lite sikt.

Men samtidigt. En större nedgång kommer att komma, det gör det alltid. Men när och hur stor den verkligen blir vet ingen. Det skulle därför kännas väldigt skönt att ta hem den vinst jag gjort, iallafall en del av den, för att sedan placera det kapitalet i något annat.

Marknaden kan dock lika gärna få nytt momentum och fortsätta sin resa uppåt ett tag till, vilket skulle innebära att jag missar ytterligare avkastning på mina innehav om jag skulle sälja här och nu.

Hur jag ska agera framöver har jag inte bestämt mig för, och jag får nog helt enkelt ta och fundera ett par varv till.

Vad är dina tankar?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

12 kommentarer:

 1. Jag låter mina amerikanska innehav ligga kvar i byrålådan, om inget drastiskt händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter klokt, och det är det jag också skulle vilja göra och kunna känna att det är rätt väg att gå. Men samtidigt är det väldigt lockande att sälja av och ta hem en del av vinsten.

   Radera
 2. "Jag investerar ju som bekant för att få ett fint kassaflöde i form av utdelningar". Du har svaret där. Det finns inga "men" om du ämnar att söka kassaflöde/utdelningar. i sådana fall, om man skall dra det till sin spets, betyder DJ:s upp- och nedgångar föga. Skitsamma om JnJ kostar 117 dolllar eller 10 dollar. Det spelar föga roll så länge utdelningarna tickar in.

  Jag sålde JnJ men det berodde på att jag kommit till (min egna) insikt om att pengar tycks jobba bättre på den europeiska i allmänhet men nordiska börsen i synnerhet.

  Önskar dig lycka till och jag gläds med att du ej tar ngr snabba beslut - BRA =)

  All välgång,

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har verkligen helt rätt i det du säger.

   Precis som du påpekar så spelar ju priset på aktien ingen roll så länge utdelningen kommer in på kontot. Och det är ju trots allt utdelningarna som ska göra det möjligt för mig att uppnå friheten, och inte aktiepriset.

   Stort tack för kommentaren och besöket, Sofokles!

   Radera
 3. Det är vanligt att man sprider ut aktieköp över tid för att minska risken för dålig timing. Kanske borde man göra likadant vid försäljning? Ta hem lite vinst en gång i månaden sålänge börsen fortsätter krypa uppåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det borde man absolut göra. Hur ofta och hur mycket man bör sälja varje gång får man nog försöka avgöra från fall till fall, men det är verkligen något att tänka på.

   Radera
 4. Köp fler vid nedgång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer jag att göra, men kurserna ska ner en del först.

   Radera
 5. hur mycket är valutakursens förtjänst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att valutakursen har påverkat och bidragit till uppgången, men även om vi exkluderar valutaförändringen så har innehaven gett en rätt bra avkastning.

   Radera
 6. En plan jag själv vill följa till viss del, förutom att jag ligger i en del bolag med högre risk.

  Om du inte vill investera just nu i USA börsen så utnyttja dollarkursen till din fördel.

  I din Kaptitalförsäkring så lägg USD utdelningarna i Svenska preffar, så får du "mer för pengarna", och när kursen vänder så kan du ta utdelningarna och köpa USA bolag igen.

  Jag personligen ser preffar lite som "likvider med bra ränta" och om du tex väljer Klövern Pref, Akelius Pref och K2A Pref så kommer du få utdelningar varje månad, och så låter du det rulla på tills du ser köpläge igen.

  Hur du än gör så lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant tanke! :-)

   Jag har inte tänkt i det banorna förut, men detta kan kanske vara något att göra framöver. Det tåls att tänka på iallafall.

   Radera