onsdag 11 maj 2016

Nätmäklarnas kamp om spararna

Nätmäklarna Avanza och Nordnet har de senaste åren tillsammans drivit en väldigt positiv utveckling av sparande och investerande, och den ständiga kampen att alltid vara bättre än den andra har gjort det möjligt för betydligt fler att bli aktivare i sitt sparande och att till ett lägre pris handla med aktier.

Nätmäklarna Avanza och Nordnets kamp om spararna

Den 18 april i år lanserade Nordnet en bolåneränta på 0,79% för sina Private Banking-kunder med 5 miljoner eller mer i kapital. För de PB-kunder med kapital över 2,5 miljoner gäller en ränta på 0,99%. Avanza valde strax därefter att utmana, och valde då att sänka räntan till 0,79% för de som har minst 3 miljoner i samlat sparande. Gemensamt är att man max kan låna 50% av bostadens värde.

Avanza blev den 3 maj först i Sverige med att erbjuda gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen, och för att få ta del av detta krävs ett kapital på mindre än 50 000 kr och gäller nya såväl som befintliga kunder. Idag den 11 maj lanserar även Nordnet courtagefri handel på Stockholmsbörsen, men deras erbjudande gäller för de kunder med mindre än 80 000 kr i kapital och som är ansluta till deras sparnätverk Shareville. Gemensamt är att man inte får ha haft mer kapital än respektive gräns tidigare, och att man inte får göra fler än 500 affärer per år.

Syftet med gratis aktiehandel är såklart att locka nya kunder. Människan är en bekväm varelse, och tanken är att när man väl blivit kund hos respektive nätmäklare och samlat sitt sparande där kommer man inte lägga energi på att i framtiden byta. Men oavsett så är det väldigt glädjande att se att de erbjuder så goda möjligheter för småsparare att komma igång med sitt sparande, speciellt med tanke på att storbankerna fortfarande ligger ljusår efter i utvecklingen och verkar ha gett upp kampen med nätmäklarna.

Det känns som en självklarhet att den här kampen om spararna kommer att fortsätta, frågan är bara vad som kommer härnäst. Vad tror du?
______________________________________________________
Detta är INTE ett sponsrat inlägg, varken av Avanza eller Nordnet.

4 kommentarer:

 1. Jag skulle vilja se flytande courtagegränser. Alltså samma villkor som idag, men utan att man behöver byta nivå. Så handlar du för 10.000 så får du villkoren för Mini och handlar du för 50.000 så får du villkoren för Mellan. Utan att behöva byta och vänta 30 dagar för att byta igen.
  Tror de hade tjänat på det faktiskt.

  Eftersom jag har PRO på Avanza och 49 kr i minicourtage så kan jag inte handla småposter med aktier till mina barns kapitalförsäkringar. Det hade jag gjort annars om jag hade fått Mini-courtaget på småposter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym, och tack för kommentar!

   Det där tycker jag låter som något de verkligen borde se över och hitta en bra lösning på. Jag har personligen aldrig tänkt i de banorna eftersom jag endast handlar med Mini, men jag förstår din situation och fördelen för dig som kund med flytande courtagegränser.

   Jag antar att du har upplyst Avanza om detta? Om inte, gör det!

   Radera
  2. Tycker det borde va ett måste när man har platina elr PRO....

   Radera
  3. Jo man kan tycka det, återstår att se vad Avanza gör i frågan!

   Radera