onsdag 25 maj 2016

Mitt fondsparande

En läsare hörde av sig på Twitter och kom med ett önskemål; att jag skulle skriva lite om mitt fondsparande. Varför inte, tänkte jag, så här kommer det.

När jag började med mitt fondsparande på egen hand hade jag flera olika fonder, men jag valde senare att tänka om en del i samband med den börsturbulens som uppstod i början av det här året. Jag sålde då av alla fonder förutom de två jag ännu har kvar; Spiltan Investmentbolag och Länsförsäkringar Global Index. Kapitalet som frigjordes placerade jag i aktier jag trodde mer på samt i min aktiereserv. Fonderna såldes med en minimal förlust, men jag tror ändå att det var ett bra beslut.

Sedan januari har jag inte gjort några fler köp i fonderna, utan har istället valt att prioritera köp i enskilda aktier. Att spara i aktier är bra mycket roligare och motiverande än fonder, och min tanke är att jag på sikt endast ska ha aktier. Men jag tycker ändå att det på något vis känns rätt bra att ha lite fonder som en sorts bas i portföljen.

Avanza Fonder
Hur gjorde jag då när jag köpte in mig i fonderna? De första köpen i mina två nuvarande fonder gjordes genom att jag köpte för en lite större summa, och jag valde därefter att lägga in ett automatiskt köp som skedde varje månad. Genom det automatiska månadssparandet tog jag bort mina känslor, och lät det helt enkelt gå på autopilot och sköta sig självt. Det hände även att jag köpte för en extra slant när jag tyckte det var läge för det.


Spiltan Investmentbolag fondSpiltan Investmentbolag investerar i svenska investmentbolag med målet att över tid ge en bättre avkastning än Stockholmsbörsen. Fonden har en förvaltningsavgift på 0,20% per år. Fondens största innehav går att se på bilden här intill. Industrivärden och Investor utgör alltså 54% av fonden, men eftersom det är två högkvalitativa investmentbolag så känns det okej.

Länsförsäkringar Global Index är en passiv indexfond med ett globalt fokus, och även den har en förvaltningsavgift på låga 0,20% per år. Fondens regionfördelning utgörs till 62% av Nordamerika. Västeuropa (exkl Sverige) utgör 23,4% och Japan 8,6%. Sverige utgör omkring 1% av fonden.

Fonden placerar i stora globala bolag, och de 10 största innehaven är Apple, Microsoft, Exxon Mobil, Johnson & Johnson, General Electric, Facebook, Amazon, Wells Fargo, Nestle SA, AT&T. Alltså är 9 av fondens 10 största innehav från USA.

Jag har ännu inte bestämt mig för hur jag ska agera med mina fonder vid en större nedgång på börsen. Men det är mycket möjligt att jag köper fler fondandelar samtidigt som jag fortsätter mina köp i enskilda aktier, för att sedan på sikt gå ur positionen i fonderna. Samtidigt tycker jag den börshandlade fonden XACT OMXSB Utd, vilken betalar utdelning, ser intressant ut. Det återstår att se hur det blir, helt enkelt.

Vad vill du att jag skriver om framöver?

4 kommentarer:

 1. Good! Jag har länge velat skriva lite mer om hur mina fonder gått, och blev inspirerad av ditt inlägg, så även jag skrev några rader på min blogg. Det ser ut som du har bra spridning på dina fonder. Såg att du valt Länsförsäkringar Global, men kunde inte se den i illustrerade listan? För mig föll valet på DNB Global, med en aningen högre avgift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul!

   Hur menar du med att LF Global inte är med i den illustrerade listan? Jag förstår inte riktigt vad du menar, så du får gärna förtydliga!

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Ah, nu ser jag - jag läste för fort. Dina färggranna bollar redovisar spridningen över hur tillgångarna är fördelade enligt LF Global. Jag förstorade inte den illustrerade bilden först, utan trodde att det var det totala innehavet av dina samlade fondköp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den första och övre bilden visar hur mycket respektive fond utgör av mina fonder.

   Den andra och nedre bilden visar de största innehaven i fonden Spiltan Investmentbolag.

   Radera