tisdag 15 mars 2016

Unga och okunniga


I min vänskapskrets har jag flera vänner som, tyvärr, har väldigt dålig koll på hur man bör sköta sin privatekonomi, och det som slår mig är hur dåligt rustad den yngre generationen är för framtiden när det gäller just privatekonomi och pengar. Flera av mina vänner spenderar osunda mängder pengar på rent skräp och de verkar inte bry sig det minsta om deras finansiella ställning. Men jag tänker att det inte är deras fel. De vet helt enkelt inte bättre.

Det är enligt mig helt ofattbart hur vi, år 2016, inte har mer utbildning i landets skolor om hur man ska hantera pengar. Jag är rätt säker på att en ökad förståelse för privatekonomi bland unga skulle bidra till en otroligt mycket bättre framtid både för dem och på sikt även deras barn. Utbildning kring privatekonomi borde vara obligatoriskt, precis som övriga skolämnen. Barn och unga har rätt att förstå vikten av en sund privatekonomi och vilka möjligheter det skapar.

2 kommentarer:

 1. Bara det att du tycker att dina vänner har ett osunt förhållande till pengar och privatekonomi säger att du kommit långt och med långsiktighet och en stark sparvilja kommer du gå långt.

  Jag önskar att jag hade vetat vad jag vet nu när jag var 18år. Då hade jag inte behövt jobba idag.

  Jag gissar att du redan har hittat dem men Jason skrev ett gäng år på Dividendmantra.com. Han har helt lämnat bloggen nu men hoppas på att sätta upp en ny till hösten. Om du vill bli inspirerad så föreslår jag att du läser den från början. Han började när han var 27 tror jag (2009-2010), idag är han 33 år och berättade igår att han från och med igår är ekonomiskt oberoende eftersom portföljavkastningen överstiger utgifterna han har.

  Det om något är motiverande. 6 år :-)

  Det finns också ett gäng bra poddar där jag vill lyfta fram Prata pengar som en bra podd att sprida till vännerna.

  Det skall bli spännande att se hur det går för dig.

  Lycka till
  Att Välja Lycka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Att Välja Lycka!

   Jag är tacksam för att jag har kommit igång redan som 18-åring, och inser vilka möjligheter det öppnar för mig. Jag har tiden på min sida, och ser jag dessutom till att vara disciplinerad och, som du är inne på, ha en stark sparvilja så är jag säker på att jag kan uppnå mitt mål om att bli fri!

   Att många, däribland du, inte har haft en större vetskap kring detta som yngre tycker jag är jättetråkigt och olyckligt. Det öppnar ju många dörrar om man börjar i tid. Men istället för att blicka bakåt och se vad som kunde ha varit så får man göra det bästa av situationen och blicka framåt.

   Ja Dividendmantra har jag läst en del på, men finns ännu mycket information kvar som jag ska ta mig igenom. Synd faktiskt att han lämnade bloggen, men antar att allt har sin tid.

   Lyssnar på ett flertal poddar om ekonomi, där Prata Pengar är en av dessa. En av mina favoriter faktiskt. Går igenom intressanta saker på ett lätt sätt. Har tidigare försökt att uppmuntra mina vänner att bli mer intresserade, men inte riktigt lyckats ännu. Kanske kan Prata Pengar ändra på detta? :)

   Tack för din kommentar, och stort lycka till själv!

   Radera