fredag 11 mars 2016

Jag har börjat vandra

Jag har börjat vandra

När jag skriver detta är det bara ett par månader kvar till det är dags att säga adjö till gymnasiet och ge sig ut i verkligheten, och det är blandade känslor som har infunnit sig den senaste tiden. Det ska bli otroligt skönt att slippa skolan och allt vad det innebär, men jag inser samtidigt att jag kommer bli tvungen att behöva gå upp varje morgon och gå till jobbet, vilket är mindre roligt.

Det är snart ett år sedan jag först upptäckte aktiemarknaden, 17 år gammal, och jag har lärt mig oerhört mycket på den tiden som varit och mitt liv har förändrats en hel del. I takt med att jag läst på mer om börsen har jag även intresserat mig mer och mer för att skapa bra möjligheter för mig själv och min framtida familj genom att ha en sund privatekonomi. 

Mitt mål är att jag i framtiden ska ha möjlighet att göra vad jag vill, när jag vill. Vara fri. Jag vill inte vara tvungen att behöva arbeta på ett vanligt jobb och vara som alla andra. Jag vill sticka ut. Vara annorlunda. För att nå mitt mål är det tänkt att jag ska ha en aktieportfölj som årligen ger mig kapital i form av utdelningar, men jag har även tänkt att starta upp ett företag och tjäna pengar genom att syssla med andra projekt.

Tanken med den här bloggen är dels att jag ska dela med mig av mina tankar kring detta ämne, som så många andra tycks ha anammat senaste tiden, och att det ska hjälpa mig framåt på den långa och krokiga vägen jag nu börjat vandra på, men jag vill även ha möjlighet att ha intressanta och givande diskussioner med andra personer och ha möjlighet att eventuellt inspirera någon. För att ha möjlighet att vara så transparent som möjligt kommer jag att vara anonym här på bloggen. Min tanke är att redovisa mina investeringar, inkomster och utgifter i kronor och ören och det blir så otroligt mycket lättare att stå fast vid det om jag är anonym.

Så nu sitter jag här, 18 år gammal, och planerar när jag ska sluta arbeta, redan innan jag börjat arbeta. Jag vet att jag kommer lyckas, frågan är bara när.

10 kommentarer:

 1. Välkommen till bloggvärlden. Kom nu ihåg:
  - Om du har goda vanor kan du kosta på dig några dåliga ovanor.
  - Du blir inte lyckligare av att bränna hela lönen - du blir lyckligare av att tro att du kommer få det bättre.
  - Ställ dig i ledet som håvar in ränta istället för ledet som betalar ränta.
  - Och ta det vackert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentar, Sparatilltusen!
   Jag ska komma ihåg denna lilla lista framöver och ha den i bakhuvudet under resans gång.

   Radera
 2. "Så nu sitter jag här, 18 år gammal, och planerar när jag ska sluta arbeta, redan innan jag börjat arbeta på riktigt."

  Lite komiskt i sammanhanget men samtidigt en väldigt tydlig mening på vad ditt framtida mål är. Du är ung och har viljan, klart du kommer lyckas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja visst är det. Men jag anser att genom att vara tydlig med det man vill uppnå så går det att öka sina chanser att lyckas en hel del!

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Kul med en ny blogg, och du har till och med längre tid på dig än vad jag har, eftersom jag själv fyller 20 i år. Jag tror att med vilja och intresse så kommer du klara det galant, tumma inte för mycket på dina tumregler kring sparandet och var öppen för förslag så kommer du fortsätta lära dig mer än du nånsin kunnat tro. Jag är redan påväg, och jag talar av erfarenhet! En helt ny värld har öppnat sig för mig, på bara några få månader... Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man! Det verkar med andra ord som att vi har tiden på vår sida, vilket såklart en stor fördel.

   Ja att vara öppen och se saker från olika perspektiv tror jag är väldigt viktigt för att kunna lyckas, oavsett område.

   Tack, och lycka till själv! Kul att du tittade förbi och lämnade en kommentar.

   Radera
 4. Jag tycker verkligen inte att det är något fel med en målsättning att bli finansiellt oberoende. Men ett alternativ är ju att försöka skaffa sig ett arbete som är så roligt och utvecklande så att det inte upplevs som ett jobb! Jag är där! Med några få undantag har jag ett jätteroligt och utvecklande jobb som ger mig nära 40 000 kr i månaden efter skatt och som i hög utsträckning ligger nära vad jag ändå hade gjort om jag levt på en ihopsparad förmögenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Har man ett arbete som man verkligen trivs på och känner att det ger något förutom lönen varje månad så ser jag egentligen inget "fel" i att arbeta. Utan det jag vill bli fri från är att arbeta på ett vanligt jobb som jag varken trivs eller utvecklas på, till jag är 65. Det är verkligen inget som lockar mig :)

   Radera
 5. Lycka till med bloggen! Ser ut som en bra start.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spartacus!

   Tack så mycket!

   Kul att du tittade förbi här och lämnade en kommentar.

   Radera