fredag 18 mars 2016

H&M - 40% nedsida

H&M - 40% nedsida enligt Morgan Stanley

Ja, det anser Morgan Stanley som sänker sin riktkurs till 160 kronor, från tidigare 240 kronor, med en upprepad rekommendation på undervikt. Just nu handlas aktien kring 273 kronor. Det MS pekar på i sin analys är att vinsten per kvadratmeter butiksyta har fallit sedan 2007.

Den här riktkursen är, enligt mig, ett skämt och inget jag tar på allvar. Visst, bolaget har en del att ta tag i om vi ska få se fortsatt fin tillväxt, men H&M är fortfarande ett riktigt kvalitetsbolag och min syn på bolaget har inte förändrats. Jag har stort förtroende för att de ska lyckas vända den här trenden, och jag kommer därför behålla mina aktier i bolaget.

I dagsläget utgör H&M omkring 14% av min portfölj, och är mitt största innehav framför Castellum som utgör 10%. Jag planerar att ha H&M som ett av mina kärninnehav även framöver, men innan jag köper fler aktier i bolaget vill jag dock att de utgör en aningen mindre del av portföljen.

10 kommentarer:

 1. Då är det väl bara att hoppas på 160 kr för då får du fler aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!

   Faller aktien ner till 160 kronor kommer jag givetvis slå till på ett gäng aktier. Dock ser jag det som väldigt troligt att aktien då är påverkad av att något fundamentalt drastiskt har förändrats, vilket gör att ett köp inte längre är lika självklart.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Behåller också mina H&M, kommer sälja av endel senare vid en uppgång. Men inte alls pågrund av Morgan :)

  /MJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man har bestämt sig i förväg för vad man ska göra, och inte agerar på känslor, så är jag säker på att man kommer långt. Så det låter bra att du vet hur du ska agera.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Antingen är analysen riktigt underligt utformad eller också citattekniken från journalisterna som läst den undermålig.

  Vinst per kvadratmeter känns som ett riktigt underligt val av nyckeltal. Butiker i gallerior har t.ex ofta mer utrymme och lägre hyreskostnader än en butik i city. Lägger man dessutom till de nya butikskoncepten tycker jag det blir självklart att resultat per hyrd kvadratmeter inte är ett bra jämförelsetal

  Omsättning per hyreskrona, omsättningen delat på personalkostnader och valutajusterade bruttomarginalen känns långt mer relevanta för att följa HM över tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloka tankar, håller till fullo med dig.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Jag behåller också HM i portföljen, känner mig ganska trygg med det här innehavet och ser fram emot ytterligare ett antal vårsäsonger då familjen Persson betalar ut runt en tia per aktie till mig och alla andra aktieägare. Har ett medelanskaffningsvärde på 247 kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra. En stabil utdelning som bolaget levererar är alltid bra, men en höjning hade varit kul. Nästa år kanske? :)
   Fint GAV du har där på 247 kronor. Jag har ett aningen högre.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Att riktkursen hamnat på 160kr är bara idioti egentligen, men bra för oss som vill att kursen ska gå ner så vi har möjlighet att köpa fler. Bolaget är en av sveriges bästa investering, och så bra tillväxt som HM har är det inte många som klår. De expanderar hela tiden. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peder!

   Precis. Det återstår att se vart kursen tar vägen, och vilka siffror bolaget levererar, men som du säger så expanderar de ständigt och det tycker jag bådar gott. Får de dessutom fart på e-handeln, som de har investerat mycket i, ja då kan det bli bra snurr i verksamheten.

   Tack för kommentar!

   Radera