måndag 28 mars 2016

Att börja i motvind

Att börja i motvind

Många ger sig in på börsen för första gången när den är stark och efter att de har sett andra tjäna storkovan på aktier, och det i sig är väl inget fel. Man ska ju börja någonstans. Men om det inte spelar någon roll vilka aktier man köper, eftersom i princip allt går upp, vad lär man sig då?

Min investerarkarriär är ännu inte så lång, och börsen har inte varit ett aktivt intresse för mig speciellt länge, men trots detta har jag redan fått uppleva turbulens och motvind. I slutet av 2015 såg jag fram emot mitt första helår på börsen, och jag hade sett framför mig att året skulle inleda starkt och att mina placeringar då skulle öka i värde. Men, som bekant, blev det inte riktigt en av de bättre starterna i januari. Men jag hängde inte läpp för det, utan jag försökte istället lära mig något av det som hänt för att ändå gå vinnande under situationen. Under inledningen på det här året har jag blivit väldigt mycket rikare, kunskapsmässigt alltså.

Jag tror, givet att man klarar av den psykologiska biten och inte grips av panik, att det är en stor fördel att intressera sig för aktier och börja investera när det blåser lite extra mycket. Anledningen till det, anser jag, är att man med stor sannolikhet lär sig hantera sina risker på ett mycket bättre sätt, och man lär sig vikten av att utvärdera och tänka igenom sina beslut. Man inser att investeringar kräver mer än att man kan kasta pil på en lista över aktier för att lyckas gå med vinst.

Jag har ännu inte varit med om någon riktigt stor nedgång, likt finanskrisen, men så småningom kommer björnen vakna till liv på riktigt. Det gör den alltid. Men jag ser ärligt talat fram emot en större nedgång. Faktiskt. Jag kommer ju vara nettoköpare för en väldigt lång tid framöver, och ett börsras innebär att jag får fler antal aktier för mina pengar än vad jag hade fått tidigare. What's not to like?

6 kommentarer:

 1. Jag har varit investerare i två motvindsperioder, Greklandskrisen och det senaste året. I efterhand skulle jag nog rubricera båda perioderna som milda men tidvis var det lite läskigt. I Greklandskrisen var portföljen så liten i förhållande till nysparandet att jag inte brydde mig nämnvärt. I somras var det lite värre särskilt eftersom privatekonomin var på väg att förändras (funderade på hus). Men resultatet var att jag köpte Ework men slarvade bort Inission då jag funderade på om jag skulle hantera det som en noteringsspekulation eller göra det till ett långsiktigt innehav. Det blev ingen uppgång, jag sålde och sedan uppfyllde bolaget mitt best case scenario I första kvartalsrapporten.

  Slutsatsen jag dragit är att nedgångsfaser har en effekt på hur jag tänker men det yttrar sig främst i lite ovana situationer då jag är mindre självsäker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Ja nedgångsperioder kan verkligen påverka hur vi tänker och göra att vi fattar beslut vi kanske inte annars hade gjort.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Hållt på från och till med börs i 16år. Vad jag lärt mig är verkligen lyssna på mig själv och min magkänsla. Man lär sig mer i björntider än tjurtider, iaf jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag låter bra. Man ska våga tro på sig själv och bilda sig en egen uppfattning, och inte lägga allt för stort fokus på vad andra tycker och tänker. Sen är det såklart även viktigt att ta in andra intryck än sina egna också för att inte bli för insnöad i sina egna tankar.

   Tack för kommentar! :)

   Radera
 3. Puh, jag känner att jag också verkligen har börjat i motvind. Det verkar som om resan mot 100 000:- verkar vara den segaste, hoppas på lite fler utdelningar till nästa år. Kommer diversifiera bland fonderna och fylla ut Swedbank Robur Asien. Men jag har numera nya aktier av Handelsbanken, Castellum och Investor. Basen förblir i billiga indexfonder, men jag kan nog förvänta mig lite klirr från aktierna under nästa års utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste är att alltid fortsätta framåt, oavsett hur det går.

   “If you can't fly then run, if you can't run then walk, if you can't walk then crawl, but whatever you do you have to keep moving forward.”

   ― Martin Luther King Jr.

   Radera