torsdag 22 mars 2018

Hur fördelar jag månadens sparande?

Det närmar sig löning (äntligen!) och det kan därför vara en god idé att fundera igenom hur sparandet ska fördelas den här månaden.

Jag älskar att uppdatera mitt Excel-ark när lönen kommit in på kontot så att jag dels får en uppdaterad bild av inkomsterna, utgifterna, och sparkvoten - men även min förmögenhet i stort, samt hur tillväxten för denna ser ut jämfört med föregående månad.

Det är lite nördigt kanske, men jag tror det är viktigt att man tycker det är kul och intressant att följa upp sin privatekonomi och hur den utvecklas för att lyckas väl på lång sikt. Är du medveten om ditt nuvarande läge och din utgångspunkt har du lättare att forma en plan framåt.

Månadens sparande kommer fortsatt att främst användas för att bygga kassa, såväl i portföljen som i min privatekonomi i övrigt. Jag vill skapa en större frihet och säkerhet, samt öka mitt handlingsutrymme inför framtiden - något som görs bäst genom att lägga pengarna på hög utanför börsen.

De genererar visserligen ingen avkastning, utan de minskar snarare i värde på grund av inflationen, men det är ärligt talat inget som stör mig nämnvärt. Jag värdesätter den frihets- och trygghetskänslan som detta sparande ger mig, och därför kommer jag att fortsätta med det. Den psykologiska delen i sparandet är en otroligt viktig komponent att ta hänsyn till.

Jag tror dock att det kan komma att uppstå väldigt fina köplägen inom en inte allt för avlägsen framtid, och då kan dessa arbetslösa pengar utanför börsen snabbt sättas in på depån och börja generera kassaflöde och avkastning. Tills dess att dessa lägen uppstår ger dessa pengar mig en enorm trygghet.

Vi har haft en riktigt blodröd dag idag på börsen och vid sådana här dagar är det otroligt skönt mentalt att veta att jag har torrt krut som är redo att användas om och när det dyker upp (väldigt) fina köplägen.

Men jag kommer givetvis fortfarande att genomföra ett par köp för att inte stanna upp i byggandet av min pengamaskin som ska generera en passiv inkomst till mig. Jag har främst siktat in mig på att öka i XACT Högutdelande, men även Latour ser mycket intressant ut tycker jag.

Vi står nu även inför vårens utdelningsregn, något jag sett fram emot väldigt länge. Mina innehav börjar nu faktiskt ha en rätt hygglig storlek enligt mina mått mätt, och de förväntas därför generera en ganska så trevlig slant pengar.

De utdelningar som trillar in, och redan har trillat in, kommer (naturligtvis) att återinvesteras - inte nödvändigtvis omgående eller i det bolaget som delade ut, men återinvesteras ska de - för att på så vis dra full nytta av den magiska ränta-på-ränta-effekten.


Hur fördelar du månadens sparande?


Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

5 kommentarer:

 1. Excelarken kan med fördel underhållas varje dag.

  Det skulle vara intressant om du skriver ett inlägg om XACT högutdelare. Har aldrig satt mig in i det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i!

   Ja absolut, kan skriva ihop något om denna ETF vid tillfälle :-)

   Radera
 2. Gör som du och bygger kassa. Dock sugen på att köpa lite i Dropbox som började handlas idag i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra. Jag tror som sagt att det kan va användbart att ha en kassa redo framgent - även om det är lite tråkigt att ha dem liggandes utan avkastning tills vidare.

   Dropbox är inget för mig då det inte riktigt är min typ av bolag att investera i, men den verkar ju ha fått en flygande start iallafall!

   Radera
 3. Att bygga kassa låter ju fint och klokt, men är ett typiskt nybörjarmisstag. Har själv varit där. Du har ingen aning om hur svängningarna kommer bli framöver. Hur länge hade du tänkt vänta? Tills något gått ner 5, 10, 20, 30, 50 eller 70 procent? Och hur skall du bedöma om det är på en botten eller inte? :-)

  Marknadstajming har statistiken emot sig. Titta på alla kassabyggare efter 2008... de har suttit på sidlinjen i 10 år nu och har missat tidernas uppgång och hur mycket utdelningar som helst.

  Hälsningar Alltid Fullinvesterad

  SvaraRadera