torsdag 1 februari 2018

Månadsrapport januari 2018

Årets första månad är nu förbi och passerad till historieböckerna, vilket innebär att det också är dags för en månadsrapport.

Jag upplever att året har börjat bra på flera punkter, men på ett par andra punkter så är jag faktiskt rätt missnöjd och jag hade förväntat mig mer av mig själv och än bättre resultat.

Min arbetsinsats i mina sidoprojekt var bra under de två inledande veckorna på året, men de två återstående veckorna är under all kritik. Jag fokuserade inte på rätt saker, jag spenderade alldeles för mycket tid på helt oviktiga och onödiga saker som inte på något sätt tar mig närmre mina mål. Jag kan dock försäkra er om att jag har ryckt upp mig en hel del nu på slutet, och att jag nu (förhoppningvis) är åter på banan igen.

Stockholmsbörsen gick upp med 1,03 procent under årets första månad, efter en liten nedgång på slutet. Vi inledde året relativt starkt, och redan den 9 januari var vi upp 3,51 procent. Trenden verkar vara fortsatt uppåt överlag, och tar vi en titt borta i USA ser S&P 500 ut att bryta ryggen när som.

Nu tar vi en titt på siffrorna för januari månad.

Min förmögenhet uppgick till 354 922 SEK per den 31 januari, vilket innebär en tillväxt på 4,39 procent (14 913 SEK) jämfört med föregående månad. Jämfört med januari 2017 har förmögenheten ökat med 52,85 procent (122 725 SEK).


Inkomsterna uppgick till 23 189 SEK, utgifterna 5 237 SEK, och sparandet 17 952 SEK. Sparkvoten blev därmed 77,42 procent den här månaden, vilket får anses som en rätt hygglig nivå trots allt. Mina förhoppningar var dock att nå över 80 procent då det kom in hyggligt med pengar, men p.g.a lite nödvändiga kostnader stannade det alltså precis under.

Den här månaden var en av mina bästa någonsin sett till inkomster och sparande. Månadens inkomster var de högsta hittills (411 SEK mer än tvåan), medan sparandet i kronor var det näst högsta hittills (1 205 SEK mindre än ettan). Månadens sparkvot landade på plats 7 någonsin.

Portföljen utvecklades negativt med sina -0,79 procent (Stockholmsbörsen +1,03 procent), vilket motsvarar en nedgång på 2 207 SEK. Det har med andra ord inte varit något lysande inledning på det nya året, och det är trist att redan ligga efter index. Portföljen fick två smällar i form av vinstvarningarna i både NetEnt och Skanska, men den har överlag gått svagt även efter det.


Det har i övrigt inte skett några dramatiska förändringar i portföljen, utan jag har fortsatt att fylla på lite smått i mina befintliga innehav. Jag har bland annat köpt Investor, Kinnevik, Skanska, och Axfood. Mitt innehav i Wallenstam har minskats ytterligare under månaden och nu har jag enbart 1 aktie kvar i bolaget.

Kassan uppgick till 5,22 procent (14 062 SEK) per den 31 januari, vilket ska jämföras med föregående månad då den var 7,04 procent (18 547 SEK).

Utdelningarna uppgick till 190,53 SEK efter källskatt, vilket innebär en utdelningstillväxt på 79,78 procent jämfört med januari 2017. Detta är ingen lysande utdelningsmånad, men kul ändå att det trillar in nästan 200 spänn.

Jag hade kunnat betala 4,19 procent (1,51) av mina utgifter med mina utdelningar den här månaden. På rullande 3, 6, och 12 månader har utdelningarna kunnat täcka utgifterna enligt följande:
 • Rullande 3 månader: 4,70 procent (4,15)
 • Rullande 6 månader: 4,81 procent (5,51)
 • Rullande 12 månader: 8,99 procent (8,88)Hur var januari för dig?


Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

10 kommentarer:

 1. Ja du är inte den enda som har haft en tuff månad värdemässigt. Våra svenska innehav följer omx30 gott och väl, men de utländska och främst amerikanska innehaven har verkligen pressats tillbaka av ränteoro, Trumps alla uttalanden om Medicare samt fallande dollarkurs. Ligger -5% på den utländska portföljen sen vi började för ca 1.5 år sedan.

  Utdelningarna har dock trillat in som de ska, det är det viktigaste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får fortsätta spara och investera kontinuerligt och hoppas att det trots allt blir bra med tiden ändå. Om man ska lita på historiken brukar långsiktighet löna sig på börsen.

   Härligt att utdelningarna trillar in på kontot som de ska. Det är alltid trevligt :-)

   Radera
 2. Bra jobbat med mycket sparande! Att portföljen går sämre än index enstaka månader är ju inget att gräma sig över, det viktigaste är ju att börja investera så tidigt som möjligt och det har du ju lyckats med! Jag har fyllt på en del i Skanska denna månad då det är rea på deras aktie nu :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag är ju en tävlingsmänniska så det är klart det är tråkigt att vara sämre än index, men som du säger så spelar det ingen jättestor roll egentligen. Detta är ett maraton och jag är långsiktig i mina investeringar.

   Skanska är nog en bra investering på sikt vill jag tro, men det är inte omöjligt att det kan vara lite skakigt i det lite kortare perspektivet.

   Radera
 3. Tycker det låter spännande med sina sidoprojekt. Har du skrivit om dessa något?:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Ja det ÄR spännande också, nu när jag insett vilka möjligheter som faktiskt finns därute bara man väljer att ta vara på dem.

   Jag har inte skrivit något mer ingående om dessa, så som vad det är jag gör eller så, vilket kort sagt beror på att jag inte vill avslöja för mycket info om projekten, men även för att behålla min anonymitet.

   Men är det något du undrar över och vill att jag tar upp så är du såklart välkommen med frågor så kan jag besvara dem så gott det går :-)

   Radera
 4. Ligger nere -0.3% än så länge. Mina amerikanska innehav har rullat på bra (+5%) men det märks inte så mycket p.g.a. dollarkursen tyvärr. Har en stor del av portföljen i Skanska som också drog ner portföljen en del. Förhoppningsvis ser utvecklingen bättre ut nästa månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är ung, precis som undertecknad, så vi båda har gott om tid med våra investeringar.

   Jag är övertygad om att man gör vettiga investeringar i "bra" bolag och investerar långsiktigt så är man nästintill en garanterad vinnare över tid.

   Kör hårt, och stort lycka till!

   Radera
 5. Imponerande sparkvot! Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag gjorde mitt bästa, och även om jag inte nådde upp till över 80 procent får jag väl vara nöjd antar jag :-)

   Radera