söndag 4 februari 2018

Exit P&G

Jag valde i fredags att sälja hela mitt innehav i Procter & Gamble, detta stora multinationella företag som höjt utdelningen 61 år i rad och betalat utdelning varje år de senaste 130 åren.

Min anledning till varför jag sålde är egentligen rätt simpel, och det är att jag inte tycker att bolaget utvecklas åt rätt håll. Bolaget underpresterar enligt mig, och därför vill jag inte vara kvar som aktieägare.

Trots att bolaget inte riktigt levererar så som man kan förvänta sig så verkar marknaden tycka det är ett fantastiskt bra bolag. Värderingen är hög, alldeles för hög sett till deras performance.

Jag tyckte även att det var bra att få plocka hem lite cash från USA, så att jag kan investera i något som är lite närmre hemma.Min totalavkastning blev 6,61 procent, där kursutvecklingen stod för -0,26 procent. Jag ägde bolaget i lite drygt 2 år, och detta ger därmed en CAGR på 3,9 procent för totalavkastningen. Detta är enligt mig en rätt kass utveckling, om vi dessutom tar hänsyn till att vi haft tidernas bull market i USA.

Under samma period har visserligen USD/SEK utvecklats negativt med -6,7 procent, vilket såklart påverkar min avkastning negativt. Så justerar vi för detta ser det väl lite bättre ut, men det är trots detta en rätt medioker avkastning enligt mig.

Min kassa har därmed ökat lite smått, och nu sitter jag och funderar på hur jag ska använda dessa pengar. Det kan hända att de får ligga och vila lite på sidlinjen ett tag om jag inte hittar något köpvärt. Vi är dock mitt uppe i en rapportperiod vilket tenderar att generera köplägen på olika håll.

2 kommentarer:

 1. Vi har alla våra bevekelsegrunder till de investeringsbeslut vi tar.Du tycker att P&G inte "utvecklas åt rätt håll".Men du vet att P&G är en superb utdelare under en mycket lång tid.Återinvesterade utdelningar utgör ca 97 % av avkastningen inflationsrensat,endast 3 % av avkastningen kommer från "capital gains".Allt detta under en period av mer än 200 år på den amerikanska marknaden(The Future for Investors,Jeremy J. Siegel).Tips:Läs den boken !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Procter & Gamble är mycket riktigt en duktig och stabil utdelare, och det har man bevisat under en väldigt lång tid - men trots detta känner jag att P&G inte är ett bolag jag vill äga längre.

   Jag tror att jag kommer kunna få högre avkastning på annat håll, och med tanke på bolagets värdering känns det som ett bra läge att byta nu.

   Tiden får utvisa om det var ett bra beslut eller inte, men så har jag valt att göra iallafall och det känns bäst för min del - och det är det som är huvudsaken.

   Radera