lördag 30 december 2017

Månadsrapport december 2017

December är inte helt slut ännu, men månadsrapporten kommer trots det redan idag, vilket beror på två saker:

Årsrapporten publiceras på måndag den 1 januari, samtidigt som jag inte förväntar mig att det kommer hända något mer i min privatekonomi under den tid som återstår av månaden.

Jag fuskar därför lite och tidigarelägger månadens rapport. Hoppas att det är lugnt... :-)

Månaden har gått otroligt fort, och det känns ärligt talat lite konstigt att året redan snart är slut.

Stockholmsbörsen gick ned med -2,06 procent under december. Vi har alltså fått se en fortsatt nedgång, vilket innebar att det julrally som "alla" förväntade sig inte kom i år. Detta visar tydligt att historisk data och statistik kan ge en indikation som vad som kan hända, men som alltid är det ingen garanti för framtiden.

Nu tar vi en titt på siffrorna för december månad.

Min förmögenhet uppgår till 340 009 SEK per idag den 30 december, vilket innebär en tillväxt på 2,48 procent (8 218 SEK) jämfört med föregående månad. Sedan årsskiftet har förmögenheten ökat med 51,98 procent (116 285 SEK).

En fortsatt fin tillväxt i förmögenheten som nu alltså avslutar månaden och året på 340 tkr. Det känns härligt att avsluta över 340 och inte precis under (vilket det såg ut att göra ett tag). Detta har naturligtvis ingen större betydelse, men det ser bättre ut när man sammanställer siffrorna.


Inkomsterna uppgick till 20 868 SEK, utgifterna 8 942 SEK, och sparandet 11 926 SEK. Sparkvoten blev därmed 57,15 procent den här månaden. En OK månad, men inte så bra som jag hade hoppats. Det dök tyvärr upp en rätt stor oväntad utgift som tråkigt nog drar ner sparkvoten, men utan denna utgift hade sparkvoten landat på 70 procent vilket är betydligt bättre.

Portföljen utvecklades negativt med sina -0,22 procent, vilket motsvarar en nedgång på 594,83 SEK. Den fortsätter överprestera index vid nedgång vilket är riktigt skönt att se om jag ska vara ärlig.

Den här månaden blev rätt intensiv sett till antalet transaktioner. Jag sålde mitt innehav i H&M som jag haft i över 2 år, men jag har även minskat i Wallenstam eftersom jag ville vikta ner fastighetssektorn en aning.

Detta har inneburit att det funnits en del fritt kapital som ska investeras och sättas i arbete igen. Jag har köpt in tre helt nya innehav i form av Kinnevik, Latour, och Svolder. Jag har även ökat i några befintliga innehav, så som Investor, Skanska, Handelsbanken, Sampo, Axfood, och Marine Harvest.

Kassan uppgår till 7,04 procent (18 547 SEK) per idag, vilket ska jämföras med föregående månad på 9,20 procent (23 944 SEK).


Utdelningarna uppgick till 134,60 SEK efter källskatt, vilket innebär en utdelningstillväxt på 5,22 procent jämfört med december 2016. Månadens utdelningar kom enbart från några av mina utländska innehav; Realty Income, Northwest Healthcare, 3M, och Johnson & Johnson för att vara exakt.

Jag hade kunnat betala 1,51 procent (8,42) av mina utgifter med mina utdelningar den här månaden. På rullande 3, 6, och 12 månader har utdelningarna kunnat täcka utgifterna enligt följande:

 • Rullande 3 månader: 4,15 procent (7,32)
 • Rullande 6 månader: 5,51 procent (5,68)
 • Rullande 12 månader: 8,88 procent (9,00)Hur var december för dig?

Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

2 kommentarer:

 1. Grattis till en god utveckling! Kul att läsa att det går framåt =) Jag valde också att gå ner i mitt innehav i HM för att öka på i befintliga som Xact high yield, Investor och ett nytt innehav; Svolder som jag förstår du också tog in.
  Gott Nytt! / Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Det känns skoj att det tuffar på bra överlag, och förhoppningvis fortsätter det även framgent :-)

   Jag tror det är rätt val att fokusera på andra bolag än H&M. Bolaget mår inte bra och det kommer ta tid innan man får ordning på verksamheten igen.

   Gott nytt!

   Radera