söndag 17 december 2017

H&M - Get digital or die trying

H&M.

Detta bolag som (numera) ständigt är på allas läppar och där alla (såväl positiva och negativa) tycks veta allt och lite till och anser sig ha goda skäl att vara haussade respektive baissade.

Vi kan väl lite snabbt konstatera att det inte blev mindre av detta i fredags när bolaget kom med de senaste försäljningssiffrorna som visade att försäljningen minskade med 2 procent.

Aktien föll kraftigt och stängde på 174 kronor, vilket innebar en nedgång på -12,98 procent under fredagen.

Mitt förtroende för H&M har länge varit svagt med tanke på vilka resultat de har uppvisat, men jag har under samma period valt att härda ut situationen och försökt se ljuset i tunneln. Många fundamentala faktorer har under en längre tid pekat åt fel håll och signalerat stora problem, men eftersom jag är den optimist jag är har jag ändå trott att den här skutan ska gå att vända.

Detta ändrades dock rätt rejält i fredags. Nu fick jag svart på vitt att problemen är större än vad jag tidigare har trott och att det sannolikt väntar en fortsatt lång ökenvandring för bolaget, KJP, och alla aktieägare.

Problemet är inte att H&M visar vikande försäljning under ett enskilt kvartal, utan problemet är snarare att trenden varit negativ under så lång tid nu att det snarare blir dödsstöten.

Bolagets ledning tycks ha missbedömt rätt rejält hur H&M är positionerat och hur man ska göra med fysiska butiker kontra online. Butiksöppningar har länge varit den drivande faktorn i H&M, men den tiden är nu kanske förbi?

H&M säger själva att ”försäljningsutvecklingen under det fjärde kvartalet blev betydligt under bolagets egna förväntningar” något som beror på ”ett svagt kvartal för H&M-varumärkets fysiska butiker”. Detta har nu lett till att "H&M-varumärkets butiksportfölj intensifieras med fler butiksstängningar samt färre öppningar som resultat.”


Jag har uppenbarligen missbedömt bolagets situation, även om jag naturligtvis varit högst medveten om att det har varit tufft under en längre period. Bolaget har fått tid på sig att bevisa mig fel när jag tidigare tänkt att det kanske är dags att kliva av, men det har inte skett utan det har snarare förvärrats.

Fredagens försäljningssiffror var en rejäl kalldusch, och det har väl typ aldrig hänt att H&M redovisat den här typen av siffror under ett kvartal tidigare - och när det väl händer blir reaktionen minst sagt kraftig. Det ser onekligen inte bra ut för bolaget.


Jag har därför sålt hela mitt innehav i H&M.


Totalavkastningen för min investering i H&M blev -28,97 procent, vilket motsvarar -4 864 SEK. Kursutvecklingen var -34,11 procent (-5 727 SEK), men eftersom jag har erhållit cirka 860 SEK i utdelningar ser det iallafall lite bättre ut - var glad åt det lilla, right?

Det är naturligtvis alltid tråkigt att förlora pengar, men som investerare måste man inse att man inte kan vinna alla gånger och att förluster är en del av spelet. Du kan omöjligt pricka rätt varje gång. Dessutom är det bara pengar vi pratar om, det går ju alltid att tjäna nya.

Det viktiga när något som detta händer - när det visar sig att man haft fel och investeringen inte lyckades så bra som man hoppades - är att man tar lärdom av situationen. Jag ska utvärdera mer innan jag drar några slutsatser, men det är klart att det finns en del som jag kan bli bättre på för att inte hamna här igen.


Bolaget har funnits i min portfölj sedan slutet av september 2015 efter att jag köpt mina första aktier i bolaget för omkring 300 kronor styck. H&M var från början en stor del av portföljen, och som mest tror jag aktien utgjorde cirka 20 procent av portföljens totala marknadsvärde. I torsdags vid stängning var strax under 7 procent av portföljen placerat i H&M.

Det återstår att se om det var klokt att sälja i fredags eller inte, men faktum är att det känns väldigt skönt rent mentalt att ha rensat ut H&M från portföljen - trots att det innebar att jag realiserade min största förlust någonsin.

Bolagets resa tar sannolikt inte slut här, och det är nog inte omöjligt att man lyckas vända detta på sikt, men frågan är hur lång tid det tar. Köper man H&M nu (eller väljer att behålla sina befintliga aktier) så ska man vara beredd på att det kommer ta tid.

Jag kommer att fortsätta följa bolaget, men hädanefter blir det alltså från sidlinjen och utan några H&M-aktier i depån. Jag hoppas verkligen att man lyckas vända detta, men det ser inte speciellt ljust ut.

H&M är inte längre vad det en gång var - tyvärr…Hur gör du med H&M? Tror du man lyckas vända detta?

12 kommentarer:

 1. Tjeena! Jag tror det var lite överreaktion och att aktie kursen kommer gå upp lite men tro det kommer ta långtid att få företaget åt rätt ritning igen. Avvaktar lite med att sälja mitt innehav men går den upp lite så blir det kanske försäljning. Vad blir det för nytt/nya köp av aktier nu när du sålde av HM?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus!

   Det är möjligt att det på kort sikt är en överreaktion, men det speglar ändå att bolaget inte mår riktigt bra.

   Jag har insett att jag missbedömt bolaget och dess situation, och då känns det bättre att kliva av här och gå vidare än att gå och hoppas på att det någon gång förhoppningsvis vänder.

   Det kommer ett inlägg inom kort där jag delar med mig av hur jag investerat pengarna som jag frigjort vid försäljningen av H&M, så stay tuned.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Jag sålde mina aktier en bra bit upp. Jag har svårt att se att bolagets nuvarande ledning ska reda ut detta. Tidigare uttalanden från ledningen, samt ägarfamiljens ständiga köp, tyder på att probleminsikten inte vart den bästa. Hela affärsmodellen måste i nuläget ifrågasättas, det är inga små saker direkt.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeraren!

   Grattis till det - att du klev av lite högre upp.

   Jag håller helt och hållet med dig. Ledningens och KJPs uttalanden känns inte helt klockrena med tanke på de resultat vi nu ser.

   Bolaget behöver verkligen rycka upp sig och ta tag i hur man ska göra med butiksnätet, hur man positionerar sig online, men naturligtvis även rent modemässigt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Tror du gjorde ett korrekt beslut, dessutom går måste man se möjligheten att hitta andra investeringar som växer medan HM krymper.

  Möjligheten finns alltid att växla tillbaka för att vara med vid en uppgång.

  Jag har en liknande historia som din i aktien, började köpa vid 300 och hängde med nedåt, sålde av mitt sista vid 190 :)

  Lycka till med investerandet och tack för en bra blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja precis, det finns sannolikt bättre bolag att äga jämfört med H&M just nu.

   Och precis som du säger så kan man ju hoppa på igen om det visar sig att de får ordning på verksamheten.

   Vad roligt att du gillar bloggen, det glädjer mig :-)

   Stort lycka till själv!

   Radera
 4. Tja,

  Bra beslut, skönare att släppa det och gå vidare. Kanske kolla tillbaka när de fått ordning på det. Jag började själv sälja av förra året och sålde av allt för ett tag sen.

  Mvh!/ Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen!

   Det känns faktiskt otroligt skönt att bli av med H&M-aktierna, betydligt skönare än vad jag hade föreställt mig.

   Nu kan jag gå vidare och investera i annat som jag tror har bättre förutsättningar framgent, men jag hoppas som sagt fortfarande att bolaget ska lyckas vända detta.

   Jag skulle naturligtvis ha sålt av tidigare jag också, men det är i och för sig lätt att sitta såhär i efterhand och säga det när man har facit.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Gå in på hm online på datorn eller mobilen och försök köpa en t-shirt. Gör motsvarande på Zara. Ungefär som skillnanden mellan att googla på Google eller Bing. Den ena vill du söka information på den andra blir man bara irriterad på..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pessoa!

   Jag har också reagerat på att H&Ms webbshop inte är helt optimal och det finns enligt mig en hel del de skulle kunna förbättra.

   En webbshop som jag gillar och som är riktigt bra utvecklad är Zalandos. Snabb, smidig, och enkel - precis så som det ska vara. Här ligger H&M en bit efter tyvärr.

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Hade tänkt sälja kanske 50% av innehavet dagen innan rapporten som sänkte HM ner i avgrunden kom, men glömde bort det :/. Passade istället på att sälja en mindre del i företaget vid ett mindre skutt uppåt igen efter fallet. Jag kommer inte sälja av hela innehavet men definitivt tänker jag minska på det framöver vid eventuella småtoppar. Förhoppningsvis så snart som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå. Trist!

   Jag hoppas som sagt att H&M vänder detta, men jag har valt att kliva av då jag inte ser någon ljusning i närtid, och jag är rädd att det kan rätt lång tid innan man börjar leverera igen.

   Vad är det som gör att du tror på H&M, då du trots allt väljer att behålla en liten del av innehavet?

   Tack för kommentar!

   Radera