måndag 1 maj 2017

Månadsrapport april 2017

Vi är nu inne i maj och det är därmed dags att summera april och se hur det har gått under månaden.

Stockholmsbörsen gick upp 3,35 procent, efter att i slutet av månaden tagit ett rejält glädjeskutt när utgången i den första omgången av det franska valet stod klart. Trenden är upp och festen ser ut att fortsätta ett tag till.

Det har varit mycket att göra för min del under månaden, både privat och på jobbet, men jag tycker ändå att jag fått en del gjort och att jag tagit ett par kliv framåt i min utveckling inom flera områden vilket alltid är trevligt.

Min förmögenhet uppgick till 259 602 SEK per den 30 april, vilket innebär en tillväxt på 2,30 procent (5 825 SEK) jämfört med föregående månad. Sedan årsskiftet har förmögenheten ökat med 16,04 procent (35 878 SEK), och jämfört med april 2016 har den ökat med 103,02 procent.


Inkomsterna uppgick till 6 525 SEK, utgifterna 4 589 SEK, och sparandet 1 936 SEK. Sparkvoten landade därmed på 29,67 procent, vilket för min del är väldigt lågt och något jag inte alls är nöjd med. Men detta beror på till största del på att inkomsterna var en bra bit lägre än vanligt, något som i sin tur gör att jag inte kan påverka månadens sparkvot speciellt mycket.

Portföljen tuffar på och blir successivt värd allt mer. Men den galna uppgången i index som har skett efter första omgången i det franska valet har gjort att portföljen halkat efter lite ytterligare mot index, men förhoppningvis är det slow and steady som vinner racet i det långa loppet. Andelen kassa uppgår till 9,41 procent (9,60).

Månadens köp har skett i Skanska, NetEnt, Sampo, Northwest Healthcare, Investor och Hemfosa, medan jag har fortsatt att sälja av mitt innehav i Atlas Copco så att bolaget nu endast utgör 1,22 procent av portföljen. Jag har dessutom sålt hela mitt innehav i speloperatören Betsson eftersom jag helt enkelt inte tror på dem långsiktigt längre, och då känns det bättre att kliva av.

Utdelningarna uppgick till 1 442,51 SEK efter källskatt, vilket innebär en utdelningstillväxt på 687,91 procent jämfört med april 2016. Jag hade kunnat betala 31,43 procent (17,89) av mina utgifter med utdelningar den här månaden, och 16,63 procent (7,08) på rullande 3 månader. Den här månaden är min hittills bästa utdelningsmånad någonsin och det är riktigt roligt att äntligen ha fått mer än 1 000 SEK under en enskild månad, och att dessutom ha krossat mitt tidigare utdelningsrekord med 85 procent känns också bra.Hur var april för dig?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

8 kommentarer:

 1. Bor du hemma hos föräldrarna eller?
  Studerar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, jag bor fortfarande hemma.

   Nej det är inga studier som gäller för min del just nu, utan jag jobbar istället. Jag är rätt trött på skolan och allt plugg, och jag är inte riktigt säker på vad jag vill plugga eller om jag ens ska göra det.

   Dessutom är det roligt att tjäna lite mer pengar så att det finns mer att investera :-)

   Radera
  2. Jag minns frihetskänslan av att bo hos föräldrarna samtidigt som det ramlade in en månadslön varje månad. Antar att jag på ett sätt fortfarande lever på den ränta-på-ränta-effekten 25 år senare.

   Radera
  3. Japp, det har sina fördelar och det är ju väldigt trevligt att kunna spara en hel del av lönen varje månad :-)

   Radera
 2. Ack du ljuva tid då tvätt och mat bara stod framme. Värre var det när man skulle ha fest. Då var det tyst vid 22 som gällde. Ohållbart, vilket gjorde att Herr Snålgris skaffade en egen bostad efter något år som löneslav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe :-)

   Ja det är ju varken bra eller hållbart att bo hemma allt för länge, nån gång måste man iväg.

   Radera
 3. Grymma utdelningar! Keep up the good work!

  SvaraRadera