onsdag 1 mars 2017

Månadsrapport februari 2017

Februari är slut och det är dags att summera.

Stockholmsbörsen gick upp 2,24 procent, vilket innebar att index var upp 3,56 procent från årskiftet fram till den 28 februari. Det är en väldig styrka vi ser i marknaden och det är frågan hur länge festen fortsätter, men trender har en tendens att fortsätta längre än man tror.

Vi är nu ett steg närmre den svenska utdelningssäsongen och det ska bli helt underbart att få utdelning från mina stora svenska innehav. Det kommer bli en fin slant rakt in på kontot, som givetvis återinvesteras!

Min förmögenhet uppgick till 242 144 SEK per den 28 februari, vilket innebär en tillväxt på 4,28 procent (9 947 SEK) jämfört med föregående månad. Förmögenheten fortsätter alltså att öka i en stadig och fin takt vilket är trevligt att se.


Inkomsterna uppgick till 13 758 SEK, utgifterna 8 914 SEK, och sparandet 4 844 SEK. Sparkvoten landade därmed på 35,21 procent, vilket är den näst lägsta nivån någonsin. Det uppstod ett par utgifter (varav två stycken i storleksordningen större) vilket jag inte kunde påverka speciellt mycket, och därmed fick sparkvoten sig en törn den här månaden.

Det är surt att sparandet blir lidande och att sparkvoten är på låga 35 procent när jag i vanliga fall brukar ligga någonstans kring 70 procent. Men man får inte glömma att 35 procent är bättre än vad många andra sparar och det blev ändå ett par tusenlappar som kunde läggas undan.

Portföljen tuffar på och ligger fortsatt aningen efter index hittills i år, men under den gångna månaden överpresterade portföljen faktiskt index med 0,58%-enheter. Portföljvärdet, inklusive likvida medel, uppgick till 202 691 SEK vid månadens slut medan kassan uppgick till 9,18 procent (11,19). Köpen i mina befintliga innehav fortsätter, och dessutom har det skett ett par försäljningar i Tele2 efter min annonserade avgång som aktieägare i bolaget.

Utdelningarna uppgick till 51,48 SEK efter källskatt, vilket innebär en utdelningstillväxt på 9,51 procent jämfört med februari 2016. Jag hade kunnat betala 0,58 procent (2,76) av mina utgifter med utdelningar den här månaden, och 2,12 procent (3,16) på rullande 3 månader.


Bloggen har haft en relativt låg aktivitet under den gångna månaden, tyvärr. Jag gillar att skriva och att dela med mig av mina tankar, men det har varit mycket annat i mitt liv just nu som krävt min uppmärksamhet och då har det helt enkelt inte funnits möjlighet att skriva så mycket.

Men jag publicerade iallafall 6 inlägg, däribland förberedelser inför kraschen, mina senaste aktieköp samt fokusera inte på aktiekursen. Kolla gärna in dem om du inte redan gjort det!

Hur var februari för dig?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

10 kommentarer:

 1. Hej Framtid!
  Måste bara få säga bra jobbat. Reflekterade lite över det du skrev att 35% i sparkvot var din näst lägsta. Fatta att 35% är helt galet mycket ändå :D
  Det finns människor som inte kan spara ens en 20-lapp per månad. Så hatten av för dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KtM!

   Det har du helt rätt i. En sparkvot på 35 procent är för många helt orealistiskt och det är ju få som ens sparar 10 procent, så i relation till gemene man är det ingen kass nivå direkt.

   Jämför vi däremot med vad jag lyckats spara historiskt och andra inom bloggosfären så är det inget som sticker ut direkt. Så är det ibland, och det får man acceptera.

   Men som jag skrev till en annan på Twitter så känns det lite som ett slag i magen med en sparkvot på 35% när man i vanliga fall ligger omkring 70%... :-)

   Radera
 2. Tänker du försöka kompensations-spara de kommande månaderna för att höja årskvoten? Det kan ju gå att rädda med några håls åtdragning på svångremmen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se hur det blir, men då jag redan lever rätt sparsamt i övrigt så kan det bli svårt att skära kostnaderna ännu mer.

   Men förhoppningvis kan jag höja årskvoten framgent, och mitt mål ligger ju på 70 procent för helåret.

   Radera
 3. Ja visst är det härligt med "gratispengar" som trillar in varje månad. Oroa dig inte för blogguppdateringarna, man skriver när man har tid och lust. Bättre med kvalitet än kvantitet.

  En sparkvot på 35% är ju väldigt bra jämfört med Sverige i övrigt, jag tror att vi som ligger på > 70% av större delen av svenska befolkningen hade uppfattats som extrema och vansinniga hahaha. Allt sparande är bra sparande, och ibland dyker det upp utgifter som måste hanteras helt enkelt, tv-n pajar, bilen måste repareras, värmepumpen ryker osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, att man skriver när man har tid och lust, men jag känner ändå att jag vill få ut lite fler inlägg per månad för att hålla igång bloggen. Men man ska samtidigt prioritera alla sysslor på rätt sätt och ibland funkar det helt enkelt inte att blogga under perioder.

   Precis, det är ju egentligen ingen kass sparkvot jämfört med övriga landet. Men när det är min näst lägsta nivå så är det klart att det känns lite tråkigt att ha en så låg sparkvot i förhållande till tidigare månader.

   Du har helt rätt i att allt sparande är bra sparande, och man kan ju inte alltid styra över allt som händer och ibland dyker det upp ett par oväntade utgifter som man inte kan göra så mycket åt.

   Radera
 4. Hej!

  Tycker du har lyckats bra med din sparkvot i februari, trots ett par större utgifter, i relation till din inkomst. Har själv precis börjat spara och blogga och kan i nuläget ha en sparkvot på minst 50 % på grund av en relativt hög inkomst.

  Du är ung och förmögen i den viktigaste av tillgångar - tiden! :)

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det blev trots allt ett par tusenlappar jag kunde spara så det var väl inte jättedåligt ändå antar jag. Men bra kan alltid bli bättre :-)

   En sparkvot på 50 procent är riktigt bra och det kommer man mycket långt med. Kämpa på!

   Tack, och lycka till själv!

   Radera
 5. Roligt och se att portföljen din växer stadigt. Speciellt när du är så ung och har en lång period framför dig av fin tillväxt!

  Som tidigare kommentarer sagt. 35% är väldigt bra, glöm inte det!

  För min egen del täcker utdelningarna ca 21% av mina utgifter denna månad. :)

  Keep up the good work!

  Mvh
  Utdelningsspararn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiden är på min sida så förhoppningvis kan det bli bra sett över en längre tidsperiod :-)

   Grymt med hela 21 procent i kostnadstäckning från utdelningarna!

   Radera