söndag 26 mars 2017

Förändringar i portföljen

Min strategi är att köpa ett gäng kvalitativa bolag, fylla på vid nedgångar, och behålla dessa "för evigt" för att årligen få en trevlig slant i form av utdelningar från dessa bolag.

Men som investerare måste man vara öppen för att saker o ting förändras och då gäller det att kunna omvärdera sina tidigare val, trots att man har sagt att man ska äga för evigt.

Atlas Copco är ett industriföretag av hög kvalitet som jag verkligen gillar och tror har bra förutsättningar framgent, men hur bra bolaget än må vara känns inte dagens värdering med ett P/E-tal på över 30 riktigt rätt. Det är för högt i mitt tycke och värderingen behöver komma ner en aning. Med anledning av detta har jag därför sålt av delar av mitt innehav och håller noga koll på värderingen och hur bolaget utvecklas. Utesluter inte ytterligare försäljningar, men kommer sannolikt "alltid" att behålla en liten del av innehavet. Väldigt fint bolag trots allt.

NetEnt återfinns sedan en tid tillbaka i min portfölj, något den uppmärksamme har snappat upp antingen via portföljsidan här på bloggen eller via Twitter. Min tanke har länge varit att skriva om bolaget här på bloggen och varför jag valt att köpa in mig, men det har uppenbarligen inte blivit av ännu av den enkla anledningen att tiden och möjligheten inte har funnits där. Men förhoppningvis är det något jag kan publicera inom en inte allt för avlägsen framtid.

Nu är det ett tag sedan sista försäljningen i Tele2 skedde, men bolaget är iallafall inte en del av portföljen längre. Det känns skönt att kunna gå vidare från bolaget och att istället kunna investera pengarna i något annat jag tror mer på, som exempelvis Investor. Risken i portföljen bör ha minskat en aning i och med detta nya innehav istället för TEL2, och eftersom köpet har finansierats delvis med pengar från ATCO-försäljningen så kan man säga att jag sålt Atlas Copco för att köpa densamma fast tillsammans med flera andra bolag inom andra branscher. Ett försök till en bättre riskspridning alltså.

När det gäller utländska investeringar så tycker jag mig se flera intressanta möjligheter. Det kan bli aktuellt att öka innehavet i Sampo, köpa mina första aktier i Starbucks (som jag länge spanat på), och eventuellt köpa något bolag i något av de nya länderna som nu går att handla via hemsidan hos Avanza.

Dessa förändringar kan tyckas vara små, och det är dem väl kanske, men det är likväl förändringar och min tanke är ju att vara öppen med vad som händer i min portfölj och meddela hur jag agerar, även om det sker med en viss fördröjning och det inte alltid är så stora förändringar som sker vid varje givet tillfälle.

Har du några förändringar på gång?


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

6 kommentarer:

 1. Du har helt rätt i att bolag av Atlas Copcos karaktär har för cyklisk verksamhet för att ständigt ägas, anser jag. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer nog som sagt "alltid" att äga ATCO, men det känns rätt att dra ner exponeringen mot bolaget en del nu när värderingen är relativt hög.

   Radera
 2. Förändringar gillar jag, och kör en själv oxå. Flyttar ut allt från ISK till KF nu men inväntar utdelning och försöker tajma in så inte förlusten blir allt för stor. Tele2 funderar jag oxå på att rensa ut trots den höga direktavkastningen. Frågan är vad man skulle satsa på istället? Preffar? Eller amerikanska REITS? 👍🏻

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är anledningen till att du flyttar allt till KF? :-)

   Direktavkastningen i Tele2 är lockande, men frågan är hur bolaget mår i övrigt och vilka möjligheter det finns framgent. Jag är tveksam, och därför har jag sålt mitt innehav.

   Jag är personligen skeptisk till preffar i det långa loppet, men jag förstår samtidigt tjusningen med dem. Men både Balder och Akelius torde vara relativt "säkra" och generera fina kassaflöden.

   Det finns ju en del REITs på andra sidan pölen som kan vara intressanta. Realty Income och Northwest Healthcare är två favoriter i det segmentet och man kan gott ha en liten del av portföljen investerad i respektive bolag tycker jag. Ger fin exponering och bra kassaflöde till portföljen.

   Radera
 3. Klokt att minska i Atlas Copco, har själv gjort samma sak. Men mitt huvudsakliga skäl är delningen av bolaget som jag inte alls tror på.

  För att få en rättvis värdering bör nog också ta hänsyn tas till att man 2016 gjorde en nedskrivning på 1,8 mdr relaterad till en avyttring. Justerat för den är p/e 24-25, vilket ju också är relativt högt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är neutralt inställd till delningen och ser fram emot mer information kring vad och hur de har tänkt. Förhoppningvis kan det bli bra men det återstår att se :-)

   Det har du helt rätt i, men som du säger så är värderingen fortfarande relativt hög trots att man justerar för detta, så det känns skönt att minska exponeringen mot bolaget en aning.

   Radera