onsdag 1 februari 2017

Månadsrapport januari 2017

Årets första månad är slut och det är dags att summera.

Det var en helt okej månad för Stockholmsbörsen som slutade på +1,29 procent efter att ha åkt lite jojo. En betydligt bättre inledning på året än 2016 alltså.

Jag upplever att jag varit hyfsat produktiv även denna månad, om än aningen mindre än tidigare på grund av ett par orsaker som i viss mån ställt till det. Men totalt sett har jag fått en hel del gjort, både på jobbet och privat, vilket känns bra.

Min förmögenhet uppgick till 232 197 SEK per den 31 januari, vilket innebär en tillväxt på 3,79 procent (8 473 SEK) jämfört med föregående månad. Förmögenheten har ökat varje månad sedan januari 2016 då jag började föra statistik, vilket givetvis är roligt, men vid sämre tider på börsen lär det se annorlunda ut.Inkomsterna uppgick till 13 374 SEK, utgifterna 3 833 SEK, och sparandet 9 541 SEK. Sparkvoten landade alltså på 71,3 procent vilket får anses vara rätt okej.

Portföljen har inte riktigt hängt med index, men å andra sidan är det rätt meningslöst att kolla utvecklingen en enskild månad när man investerar med livslång horisont. Portföljvärdet, inklusive likvida medel, uppgick till 196 261 SEK vid månadens slut medan kassan uppgick till 11,19 procent (14,30). Under månaden har jag fortsatt att öka i mina befintliga innehav, men jag har även tagit in ett nytt bolag (vilket jag har meddelat på Twitter, men mer om det i ett kommande inlägg).

Utdelningarna uppgick till 105,98 SEK efter källskatt, vilket innebär en utdelningstillväxt på 43,16 procent jämfört med januari 2016. Jag hade kunnat betala 2,76 procent (3,02) av mina utgifter den här månaden med utdelningar, och 3,16 procent (3,20) på rullande 3 månader.


På bloggen publicerade jag 8 inlägg, däribland mina mål för 2017, ett inlägg om att vara långsiktig, samt bloggarnas utdelningar 2016. Som ni kanske märkt har aktiviteten på bloggen inte varit lika hög som tidigare månader sett till antalet inlägg, och det beror på att jag helt enkelt inte haft möjlighet att ägna bloggen lika mycket tid som tidigare.

Men det beror också på att jag upplever att jag blivit mer selektiv i det jag vill publicera på bloggen, och jag har bland annat funderat lite kring hur intressant det är för er läsare att få en update om varje utdelning som trillar in eller varje avslut jag gör.

Jag gillar dessutom att skriva lite mer genomarbetade inlägg med högre (upplevd) kvalitet som kanske kan bidra med något, än att bara producera massor av halvkassa inlägg på löpande band. Det drar visserligen upp mängden inlägg, men till vilken nytta? Kommentera gärna vad du tycker om detta.

Hur var januari för dig?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

4 kommentarer:

 1. Det är kvaliteten och inte kvantiteten som räknas! ;)

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
 2. Hej Framtida Frihet!
  Januari har varit toppen för mig och det är häftigt att se att vi hamnade på ungefär samma utdelning på månaden.

  Tycker att du gör väldigt många kvalitetsinlägg och är nöjd med det. Själv postar jag kanske lite väl icke-selektivt hej vilt omkring mig :)

  Hoppas att det går bra med bloggandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KtM!

   Härligt att höra. Trevligt med utdelningar även en månad som januari innan den svenska utdelningssäsongen dragit igång :-)

   Vad roligt att du tycker det!

   Det är väl inget fel i sig och alla gör som dem vill, men jag känner att jag vill gå en annan väg. Sen måste man givetvis experimentera lite för att se vad som passar in på bloggen och vad som verkar uppskattas av läsarna.

   Radera