söndag 19 februari 2017

Hejdå Tele2

Tele2 har funnits i min portfölj sedan 27 november 2015, men nu är det dags för mig att gå vidare.

Bolaget är en fin utdelare och direktavkastningen är väldigt trevlig, men jag har börjat tvivla på bolagets långsiktiga förmåga att utvecklas och leverera aktieägarvärde efter att ha satt mig ner och funderat en del.

Det känns inte logiskt att äga ett bolag man inte tror på långsiktigt, speciellt inte enbart för att den delar ut mycket, och börjar man tvivla på ett innehav bör man göra något åt det.

Jag kommer därför sälja av mitt innehav i Tele2 för att istället investera i mina andra befintliga innehav, eller kanske något nytt. Vi får se. Men den första försäljningen har redan skett iallafall, i fredags, och min tanke är att gå ur successivt den närmsta tiden för att sedan kunna lämna tiden som aktieägare i Tele2 bakom mig.

Min årliga utdelning kommer påverkas aningen negativt i det korta perspektivet av den här manövern, men långsiktigt tror jag det kommer ge både en stabilare och högre utdelning än om jag hade valt att behålla innehavet i Tele2.

Avkastningen sedan köp (inklusive utdelning + försäljning av TR) uppgår till cirka 10 procent. Ser vi enbart till aktiekursens utveckling är avkastningen hela 0,48 procent.

Hur ser du på Tele2?


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

15 kommentarer:

 1. Gjorde samma sak i höstas, sålde mitt innehav.
  Hade också svårt att se en lönsam framtid.
  Om det var ett bra beslut återstår att se!
  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det kan bli bra på sikt, och pengarna jobbar sannolikt bättre i andra bolag.

   Radera
 2. Jag hat samma plan, har sålt av lite Tele2 successivt och ska sälja av resten. Det känns som telecom överhuvudtaget är svårt tycker jag.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp det finns en del utmaningar framgent och det kan nog vara tufft för bolagen som är verksamma i branschen.

   Radera
 3. Svar
  1. Har dålig koll på bolaget, men ska kolla in!

   Radera
 4. Jag behåller mina Tele 2 över utdelningen i varje fall, och får se hur bolaget utvecklas framöver.
  Ligger plus och köpte i slutet av 2016

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var min tanke också - att behålla fram till utdelningen - men nu när jag väl bestämt mig för att jag inte vill vara investerad i bolaget längre är det bättre att sälja av och gå vidare.

   Tele2 kan säkert vara en okej investering, med lite tur, men jag tror det finns mer att hämta på annat håll och därför väljer jag att sälja.

   Radera
 5. Fel beslut då det kommer att hända något i bolaget i närtid...

  SvaraRadera
 6. Har helt klart haft liknande tankar. Ligger hygglig plus och skulle därför kunna "plocka utdelningen i förtid". Har dock inte riktigt bestämt mig än...

  Hade varit kul om Arajs kunde utveckla lite:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte helt fel att kunna plocka hem en fin vinst :-)

   Men fundera igenom ditt beslut lite och stressa inte fram något, det är sällan bra.

   Radera
 7. Jag har uppmärksammat att flera bloggare lämnar/har lämnat Tele2.
  Det är naturligvis upp till var och en. Själv tänker jag att de finns kvar om 5-10år och har fortsatt bra utdelning. Säj att direktavkastningen sjunker 1-2% så är det fortfarande en bra utdelare i portföljen.(skulle så ske får man naturligvis omvärdera sitt beslut) Förvärvade för inte så länge sedan för att stärka sin position och det ser jag också som positivt.
  Jag får väl vara motvalls kärring och behåller mina TELE2 aktier.

  // Procentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är givetvis upp till var och en att bestämma huruvida man ska äga aktier i bolaget eller inte, men min slutsats var att jag helt enkelt inte tror på bolaget långsiktigt och därmed inte vill fortsätta äga aktier i bolaget.

   Japp, Tele2 är en fin och bra utdelare, men frågan är hur hållbar verksamheten (och i sin tur utdelningen) är på riktigt lång sikt?

   Tiden får utvisa om det var ett bra beslut att sälja eller inte :-)

   Radera
 8. Tele2 gör sig inte besvär i min portfölj.

  SvaraRadera