söndag 22 januari 2017

Var långsiktig - på riktigt

Långsiktighet på börsen lönar sig, och tillsammans med en gnutta sunt förnuft är det möjligt att bygga upp en förmögenhet utan att vara den smartaste personen i rummet.

Men det inte alltid helt lätt att vara en långsiktig investerare, speciellt inte när marknaden är lite skakig. Det är dessutom sannolikt svårare än någonsin i dessa tider med tanke på alla åsikter, artiklar, analyser och rekommendationer som cirkulerar och är så lättillgängliga.

Vid tider av oro och nedgång börjar vi ifrågasätta våra investeringsbeslut och om det verkligen var så klokt att investera våra pengar i något som nu resulterat i en förlust. Vi påverkas av börsens rörelser och alla åsikter runtomkring oss, och många drabbas av panik och säljer för att rädda det som återstår. I takt med att allt fler säljer accelererar nedgången och paniken sprider sig än mer.

Det har funnits perioder då det har varit allt annat än roligt att vara investerad i aktier, och det kommer garanterat att komma sådana perioder även i framtiden, och det är vid dessa tider som investerarna verkligen sätts på prov. Men det kommer inte pågå för evigt, för så småningom kommer börsen att bottna och påbörja sin resa uppåt igen.

Klarar man att ha is i magen och hålla ut en ordentlig nedgång utan att sälja (och snarare köpa) så kommer man bli rikligt belönad när det väl vänder och alla helt plötsligt vill äga aktier igen.

Det är få förunnat att på ett framgångsrikt sätt parera marknadens rörelser, och det räcker med att du missar ett fåtal dagar för att din avkastning ska bli avsevärt lägre än om du bara legat kvar investerad i aktier och låtit tiden göra jobbet, något bilden nedan illustrerar på ett bra och tydligt sätt!


Aktiekurser faller titt som tätt av olika anledningar, och det är något man måste acceptera, men det gäller att kunna se förbi detta och fundera över vad som egentligen har förändrats i bolaget. Många stirrar sig blinda på aktiekursens utveckling, medan fokus egentligen borde riktas mot den underliggande verksamheten.

Bolag kan underprestera och leverera mindre bra resultat under en period utan att verksamheten och dess tillväxt är hotad på längre sikt. Man måste kunna se förbi enskilda kvartal och dåliga perioder. Utvecklingen på kort sikt speglar inte hela sanningen, och en dyster närtid behöver inte betyda att framtiden är lika grå och trist som den kan verka här och nu.
"If a business does well, the stock eventually follows." 
- Warren Buffett
Köper du aktier i ett bolag som kort därefter går ner och visar negativ avkastning är det viktigt att du inte utvärderar din investering på så kort sikt om du är en långsiktig investerare. På kort sikt kan aktiekurser röra sig lite hursomhelst, men precis som Buffett är inne på kommer aktien så småningom att prestera väl om bolaget och dess verksamhet gör det.

Är du en långsiktig investerare (på riktigt, alltså) så är nedgångar din bästa vän. Det är vid stora nedgångar som de bästa affärerna görs, för när alla andra springer mot utgången står du redo att roffa åt dig aktier i bolag som fallit omotiverat mycket utan att något fundamentalt egentligen förändrats. Det är när ingen annan vill ta risk som man ska göra precis det - ta risk.

Men! Och detta är viktigt...

En långsiktig investerare är inte synonymt med en ignorant investerare. Man måste kunna ompröva sina tankar och beslut även som långsiktig investerare, och inte bara hoppas på att allt löser sig med tiden (för det gör det inte alltid). Det kan finnas strukturella problem i verksamheten eller så kan det handla om att bolaget fokuserar på en sak när marknaden i själva verket rör sig åt andra hållet.

Varje gång du köper aktier i ett bolag är det någon annan som säljer, och ni båda tror att ni gör rätt. Fundera lite kort på varför den andra säljer, vad kan det finnas för skäl? Något specifikt i bolaget och dess marknad, eller handlar det om en överdriven oro för börsen i helhet? Du behöver inte skriva en lång roman kring vilka skäl det kan finnas, men ägna det iallafall en tanke. Det är nyttigt och utvecklar dig som investerare.

Du måste vara lyhörd, öppen för kritik och försöka se saker ur andra perspektiv och synvinklar. Försök förstå hur kritikerna tänker, och om det faktiskt kan ligga något i det de säger.

---

Börsen går alltid upp på lång sikt, och det bästa en långsiktig investerare kan göra är att äga bra bolag, hålla hårt om aktierna och köpa på sig mer när det ser som mörkast ut och alla andra springer mot utgången.

En långsiktig investerare måste våga vara långsiktig!Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net

19 kommentarer:

 1. Bra bilder. Speciellt den senare. Får en att tänka efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, så är det, och jag fick själv en ordentlig tankeställare när jag såg dessa bilder första gången.

   Man bör nog fundera både en och två gånger innan man försöker tajma marknaden, och det är som sagt väldigt få som lyckas göra det framgångsrikt.

   Radera
 2. Långsiktighet är en myt medan korta affärer är på modet, studera olika bolags kurser, upp å ner upp å ner, hög volatilitet alltså.
  Denna handel ger betydligt mer valuta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många verkar tro att detta är (enda) vägen till framgång på börsen, men faktum är att det otroligt få som lyckas med det över en längre period.

   Majoriteten av alla bör investera långsiktigt och låta tiden och ränta-på-ränta gör sitt jobb. Det är en fantastisk kraft på lång sikt.

   Radera
 3. Fastighetsaktier kommer dock bli en utmaning att äga framöver så där gäller det verkligen att sålla agnarna från vetet och välja de man tror kommer hålla i högre ränteläge och lågkonjunktur.

  Det är dock sällsynt att börsen går upp mer än tio år i rad och jag tror att det bör komma en ordentlig sättning på någonstans mellan 10-40 procent inom de kommande åren. På kort sikt kommer vi säkert tuffa på vidare uppåt så länge företagen fortsätter leverera bra resultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du helt rätt i - och man bör som sagt hålla sig till de fastighetsbolag med högst kvalitet. Gör man det borde man kunna klara sig någorlunda bra när räntan vandrar uppåt och konjunkturen mattas av.

   Japp, det är sällsynt att börsen går upp under en så lång period som den har gjort, men det är också oerhört svårt att säga när toppen kommer och det är inget jag försöker mig på att tajma.

   En större nedgång hade varit trevligt för att kunna storhandla kvalitetsbolag på rea, och det hade nog faktiskt bara varit hälsosamt för värderingarna har på vissa håll sprungit iväg ordentligt.

   Radera
 4. Ja är man fullinvesterad i aktier kommer en sättning likt den 2008 att skaka om det hela rejält. Jag tror dock inte på att "sälja på topp" för det krävs att man är rejält insatt vilket inte Snålgrisen är. De få gånger jag försökt tajma och sälja har jag alltid förlorat pengar för att sättningen var just tillfällig och gick upp rejält några dagar efter jag sålde. Nu gör jag det omvända, köper små eller större poster när något över lag stabilt företag tar ett skutt söderut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Större nedgångar kommer alltid att komma, och det gäller att kunna acceptera det.

   Du påpekar själv hur svårt det är att tajma, och det är som sagt få förunnat att göra det framgångsrikt och dessutom under en längre period.

   Men jag gillar att du nu väljer att köpa istället när aktierna går ner, för håller man sig till bra bolag blir det oftast en bra affär att göra just precis så.

   Radera
 5. Tack för ett inspirerande inlägg med bra bilder! Jag är rätt medveten om att det är väldigt svårt att köpa på dippar och sälja på toppar så det är inget som jag normalt sysslar med. Istället gör jag som du förespråkar, dvs köper långsiktigt. Behåller och låter tiden göra jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du läser och kommenterar!

   Det låter bra. Fortsätt så och du kommer troligtvis få en väldigt fin utveckling på sikt :-)

   Radera
 6. Tjenare tjenare Framtida Frihet!
  Det absolut svåraste tycker jag är att sitta lugnt i båten när alla andra är oroade. Gjorde ju tabben och sålde ratos tack vare detta :) Kommer nog inte hända igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KtM!

   Det är väldigt lätt att dras med i flockbeteendet och att följa strömmen när alla andra skriker sälj, och många inser nog inte hur mycket psykologin påverkar oss på börsen.

   Klarar man av att hantera alla känslor och agera någorlunda rationellt i tider av oro och större nedgångar kommer man bli rikligt belönad när det väl vänder. Men det är en stor utmaning, minst sagt.

   Du verkar ha lärt dig något av Ratos-affären, och det är ju huvudsaken. Det är okej att göra misstag, men man måste lära sig något också :-)

   Radera
 7. Att vara långsiktig är väldigt svårt. Jag omvärderar ständigt mina case och nya case vilket leder till rätt mycket transaktioner. Många onödiga, många fantastiska. Men att vara långsiktig är att ständigt vara närvarande och beredd på att köpa mer. Kolla Volvo - 2006-2017 är ingen lätt resa, det gäller att trycka på ordentligt på köp knappen vid nedgångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långsiktighet är svårt, men det är också därför man belönas så stort om man håller ut och låter tiden göra jobbet :-)

   Man måste absolut kunna omvärdera sina case, och det är något jag försöker bli bättre på själv. Och som jag tog upp i inlägget så kan man inte bli ignorant och strunta i kritikerna bara för att man har för avsikt att vara långsiktig.

   Men samtidigt tror jag att det är farligt att vara för aktiv i sina omvärderingar. Svänger man allt för ofta i sina åsikter riskerar man nog att göra bort sig på ett eller annat sätt så småningom.

   Svår balansgång det där, men det är nog något man blir bättre på med tiden och ju längre man varit aktiv på börsen skulle jag tippa på.

   Radera
 8. Mycket bra inlägg! Ett annat bra citat från Buffet: "Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful". Jag är ganska dålig på första delen, att hitta säljlägen. Däremot köper jag som tusan när mina bolag dyker på t.ex. dåliga rapporter, ser det som rena lottovinster. Den stora frågan för mig blir: hur hittar man säljlägen, dvs när man inte längre tror på bolag? Jämför t.ex Sears och Macy's mot Amazon. Eller Yahoo mot Google. Hur identifierar man bolag som "blir ute", vid t.ex. teknologiska revolutioner och det inte längre lönar sig att vara långsiktig? Läste nånstans att många av de största bolagen för 30 år sen inte finns kvar idag. Tror det var Mikael Syding som var inne på att dessa maktskiften kommer att accelerera och etablerade jättar får allt svårare att behålla sina positioner. Måste man börja bli expert på småbolag måntro, hitta nästa Fingerprints? Det blir jobbigt för mig som investerar på amatörnivå.

  Vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att svara på min egen fråga så tror iaf jag på investmentbolag som Investor och Volati. De jobbar heltid med att hitta bra case så slipper jag göra researchen själv!

   Radera
  2. Tack!

   Gillar det citatet från Buffett och som alltid är det väldigt kloka ord från denna man.

   Det ligger nog mycket i det - att bolagen "byts ut" med tiden och att jättarna idag inte säkert är jättarna imorgon. Utvecklingen går snabbt framåt i teknikens värld och är också därför jag generellt sett håller mig borta från den sektorn.

   Men samtidigt; även om jättarna byts ut oftare än tidigare så tror jag det fortfarande kommer ta ett bra tag innan de största bolagen idag inte längre är störst. I många fall tar det längre tid än vad man tror.

   Men mer allmänt; hur kan man hitta säljlägen i bolagen där det inte lönar sig att vara långsiktig? Svårt att säga, skulle jag vilja påstå, och det beror nog mycket på olika faktorer.

   Investmentbolag är jättebra på det sättet precis som du säger, för de arbetar ju på heltid med att förränta kapitalet. De ger också en bra spridning över många bolag vilket är en fördel enligt mig.

   Du behöver nog inte gå ner bland småbolagen för att ha någon chans till hyggliga resultat, men det blir nog allt viktigare att hålla koll på omvärlden och de stora globala trenderna och utvecklingen inom respektive bransch.

   Radera
 9. Hade dock varit lite synd om man gick in på toppen 1929 och sen behövt vänta 30+ år innan ens portfölj äntligen återhämtat sig och står i +...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många förlorade otroliga summor vid den tidpunkten och en stor del av dem lockades sannolikt in på börsen när den stod som högst.

   Men hade man köpt successivt under nedgången och under årens gång hade man snittat ned sig och hade troligtvis återhämtat sig aningen snabbare, även om det givetvis tog ett bra tag ändå.

   I efterhand ser allt så glasklart ut, men när man är mitt uppe i det är det svårt att säga när toppen är satt och den stora nedgången väntar runt hörnet.

   Radera