onsdag 7 december 2016

Varför fondsparar jag?

Mitt mål är som bekant att jag en dag ska bli fri, och helt enkelt kunna välja själv om jag ska fortsätta arbeta eller inte. Detta är tänkt att uppnås främst genom en utdelningsportfölj beståendes av bolag som tillsammans delar med sig en fin slant till mig som aktieägare varje år.

Det är så otroligt roligt att spara och investera i aktier, och dessutom väldigt givande, så det blir därför naturligt att mitt fokus och större delen av mitt kapital läggs där.

Men trots detta är det ändå något som lockar med ett fondsparande.


Jag har länge funderat mycket på om jag enbart ska ha aktier eller om jag ska ha lite fonder också, och jag under resans gång svängt en hel del i frågan. Till en början ville jag ha en hyfsat stor del fonder, sen ville jag ha lite mindre, och sen inga fonder alls, och därefter lite mer men inte för mycket. Men nu då?

Det jag har kommit fram till, tror jag, är att jag nog ändå vill ha iallafall en liten del med fonder. På något sätt känns det tryggt och bra att ha lite av kapitalet placerat där.

Fördelarna med fonderna är ju att de ger en bra riskspridning, i såväl bolag som olika sektorer och marknader, till en förhållandevis låg och rimlig avgift.

Fonderna gör också att jag minskar risken i mitt sparande en aning eftersom att eventuella snedsteg i aktieportföljen inte drabbar mitt totala sparande lika hårt och att jag förhoppningsvis inte underpresterar alldeles för mycket mot index.

Dessutom, skulle jag känna att utdelningarna inte räcker till när jag väl slutat arbeta kan jag enkelt sälja av en del av fonderna årligen, exempelvis enligt den omtalade och berömda fyraprocents-regeln, och på så vis kan jag enkelt kompensera för det och även eventuella utdelningssänkningar som påverkar den årliga utdelningen.

Men det är en svår avvägning det här tycker jag, för samtidigt som jag vill investera allt mer i min utdelningsportfölj och få bra snurr i den så vill jag också ha en liten skvätt fonder som förhoppningsvis sänker risken en aning. Men samtidigt inte för mycket fonder då jag tycker fondsparande är extremt tråkigt och inte alls lika givande som det är att investera direkt i aktier, men å andra sidan är det kanske nödvändigt att iallafall en liten del fonder?

Mycket att fundera på, uppenbarligen, och även om det troligtvis inte var det sista inlägget i ämnet så var det trevligt att få tänka högt och dela med mig av mina tankar till er läsare.

Fondsparar du? Varför/varför inte?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

12 kommentarer:

 1. Sitter i precis samma sits. För över 15 tkr/månad till ändamålet, men är så kluven kring vad som är att föredra.

  Mellanvägen för mig har varit att skapa en ganska liten portfölj med följande bolag: Investor, Latour, Castellum, Nokia, Nordea och H&M
  ... och således viktat ner fondexponeringen något mot Sverige m.m.

  Men med det sagt känns det som enda sättet att utvecklas är att handla med aktier, dock med insikten att det troligtvis kommer en bit under index...

  Just nu är dock 70% i fonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter klokt tycker jag - att ha iallafall lite aktier samtidigt som du har en del fonder.

   Som med så mycket annat så finns det egentligen inget rätt eller fel, utan det gäller att hitta det upplägg som passar en själv bäst.

   Jag tycker personligen att det är så mycket roligare och givande att investera direkt i aktier, så det är kanske inte konstigt att jag föredrar aktier framför fonder :-)

   Radera
  2. Det förstår jag, och det är inget val för livet utan går att stegvis ändra. Jag tycker det känns tryggare att "bara" ha ca 20-30% aktier i nuläget som en kompensation för mina eventuella nybörjarmisstag.

   Radera
  3. Helt rätt - det är bara att ändra upplägget om man inte känner sig nöjd med hur det är. Finns inget som hindrar en, och svårare än så är det inte :-)

   Jag tycker du verkar ha en sund inställning till det här, och jag tror det är väldigt viktigt att man vågar direktäga aktier och inte enbart fonder. Det blir en helt annan upplevelse på börsen och möjligheterna att utvecklas ökar otroligt mycket.

   Det spelar nog egentligen inte så stor roll hur stor del aktier man har, utan det absolut viktigaste är att man vågar ta det där steget och köpa sina första enskilda aktier och inte enbart hålla sig till fonder, om man nu vill utvecklas och lära sig mer om börsen vill säga.

   Radera
 2. Jag har exakt de fonder du har men en mycket liten del, ca: 2,5% av portföljen. Jag skulle nog vilja vikta upp till runt 10% av portföljen i fonder men måste komma på en plan hur jag ska kompensera för utdelningar.

  Man får fundera på den :).

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att de fonderna kan vara rätt bra val på lite sikt om man får till "rätt" fördelning mellan dem.

   Yes, det tåls att tänkas på!

   Radera
 3. Jag sålde precis Spiltan aktiefond invest och köpte de jag tycker är undervärderade för tillfället, Investor och Creades. Jag tittar tillräckligt mycket på börsen för att se när det är dax att alkolera om. Däremot månadsparar jag i Avanza Zero istället för direkt ägande i HM och de 4 bankerna, de är fina bolag och som står för en stor del av Zeros fond. Jag månadssparar även i Roburs indexfond i Asien och SPP usa fond och Spiltans global fond. Det trots att jag har en aktiv förvaltad portfölj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också funderat på att sälja Spiltans fond och köpa de investmentbolag jag gillar mest och som jag tycker har en okej värdering, men det är alltså inget jag har gjort ännu.

   Trots att jag följer börsens rörelser dagligen och nog skulle kunna påstå att jag är hyfsat uppdaterad om vad som händer, och därför skulle kunna försöka mig på att allokera om vid rätt tidpunkt, så är det ändå något som lockar med att ha lite fonder utöver min aktieportfölj.

   Om det är rätt eller inte visar sig längre fram :-)

   Radera
 4. När jag började handla på börsen i början på 2015, så var jag en försiktig general och började med fonder, för att sedan stegvis gå över till aktier.
  Numera handlar jag bara i aktier, men låter fonderna vara kvar som en lugnare motvikt till aktiernas svängande kurser.

  Har idag 80% aktier 20% fonder, och på sikt vill jag gå ner till 10% fonder som motvikt.

  Tryggpension

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar ha en bra plan hur du ska gå tillväga framgent, och bara genom det har du kommit långt :-)

   Jag har personligen inte bestämt mig för hur stor del av mitt kapital som ska vara investerat i fonder, utan det är troligtvis något jag successivt kommer bestämma mig för under resans gång.

   Radera
 5. Kör lite fonder jag också. Dels för riskspridning men även för att jag inte tar för givet att slå index på sikt. Jag tycker dock fonder är lite tråkigt men det får man leva med :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, håller med dig - fonder är inte det roligaste.

   Men kan de bidra till en bättre riskjusterad avkastning kanske de har en plats i portföljen ändå :-)

   Radera