tisdag 20 december 2016

Vad har du lärt dig i år?

Ett nytt år väntar runt hörnet och det är nu bara 7 börsdagar kvar på ett svajigt 2016 som ser ut att sluta på plus med god marginal. Vem hade kunnat tro det, med tanke på allt som hänt under året.

Min ambition är att hela tiden utvecklas och ta till mig ny information för att ta nästa steg som investerare. Lutar man sig tillbaka och känner sig nöjd kommer man sannolikt hamna efter, men gnetar man på och verkligen vill utvecklas kommer det ge resultat så småningom.

Tar man hela tiden ett litet kliv framåt har man tillslut vandrat en bra bit. Det handlar inte om att bli fullärd, varken nu eller om 50 år, för det blir man inte. Men är man ihärdig och ständigt tar små små steg framåt kommer man väldigt långt.

Jag tror att vi många gånger lär oss saker omedvetet och att vissa saker fastnar utan att vi ens tänker på det. Saker som vi tidigare sett på ett sätt ser vi nu plötsligt annorlunda, och därför är ett väldigt nyttigt att då och då reflektera lite över det här.


Min fråga till dig är:


Vad har du lärt dig i år?


Det kan vara i princip vad som helst, så länge det har någon koppling till ekonomi eller finans :-)

Tänk efter! Något har du med all säkerhet lärt dig i år, men det gäller att verkligen reflektera ordentligt för som jag skrev så kan mycket fastna omedvetet utan att vi tänker på det. Är det så att du mot förmodan inte kommer på något du lärt dig under 2016 så har du ett kvitto på att du behöver lägga ner mer tid på att utvecklas under 2017.

Mitt svar på den här delikata frågan kommer i min årsrapport.Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

12 kommentarer:

 1. Då detta är mitt första år i börssvängen så känner jag att jag lärt mig massor. Det var många år sedan jag sög åt mig så mycket information som jag gjort under 2016:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt roligt att höra!

   Det finns ju så mycket att ta till sig inom det här området, och eftersom det är så roligt så kan det vara svårt att sluta läsa på ibland, upplever jag iallafall :-)

   Radera
 2. Har lärt mig att man inte ska lyssna på så kallade "proffs" när det gäller prognoser. Bland det värsta jag sett var EFN:s expert på Brexit dagen. Om det går ner rejält sälj och köp tillbaka om några dagar. Jag kan garantera att han har dubbelt så hög lön som mig för sitt svamlade. Jag köpte istället för 11000kr den dagen. Jag såg köpläge han säljläge. Vad har jag lärt mig av det här? Gör ditt eget beslut och lyssna inte på folk som inte vet vad dom pratar om! Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en av de viktigaste sakerna - att alltid göra sin egen analys, oavsett vad de s.k experterna tycker och tänker.

   Likt dig köpte jag på mig mer aktier i nedgången kring Brexit, och valde helt enkelt att inte lyssna på de som skrek sälj.

   Radera
 3. Hmm, har nog lärt mig vikten av kassa i portföljen, tex köpte jag Betsson på väldigt fina nivåer och har cash över för att delta i emissionen i Renonorden! Cash is king:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kassa ger bra manöverutrymme och ska verkligen inte underskattas :-)

   Sen kan man alltid diskutera hur mycket kassa man ska ha, men personligen föredrar jag att alltid ha iallafall en liten slant tillgängligt för att kunna agera vid de bra köplägen som brukar uppstå då och då.

   Radera
 4. Både Brexit och Trump visar på lärdomen att börsen till en väldigt stor del handlar om psykologi. Och varför skulle den inte göra det? Den är trots all robothandeln en mänsklig produkt. Och vi människor tänker och agerar utifrån psykologiska aspekter. Och vid stora globala eller nationella förändringar tenderar vi att bli nervösa och spekulativa. Det gäller både amatörer och proffs. Men när verkligheten väl landat gör vi också det OCH oftast börsen med. Och de goda bolagen bygger troligtvis inte sin verksamhet på en Bull- eller Bearmarket utan på en stark vision och en stark egen kassa och vad/hur de ska göra med den kassan och visionen. Så visst kan bolagens aktier dippa med en orolig och nervös börs, men bra bolag står oftast starka och kommer förmodligen göra det oavsett börsens lite labila persona. Det tycker jag 2016 har försökt lära mig.

  Mvh,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloka ord!

   Jag har börjat intressera mig allt mer kring hur psykologin påverkar oss och vårt beteende på marknaden, och det är otroligt viktigt att kunna hantera den psykologiska biten för att lyckas väl med sina investeringar.

   Radera
 5. Det viktigaste jag lärt mig är nog att det gäller att ha is i magen innan man verkligen säljer något, gjorde ju det misstaget med Ericsson och sålde precis i botten av brunnen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tålamod är viktigt!

   Vissa saker måste man helt enkelt låta ta den tid det tar :-)

   Radera
 6. Hej! Främsta lärdomen i år är nog att det är en bra idé för framtiden att börja investera lverhuvudtaget - och drivkraften var nog en kombination av att ha mer likvider pga tagit examen och börjat på ett jobb betalar bra men periodvis varit väldigt jobbigt så pass så att jag är mycket motiverad att skapa passiv inkomst för att ha alternativ till att slava för lön för att klara mig ekonomiskt i framtiden! :) Annars är en specifik lärobok att vid köp av utländska aktier inte bara bevaka hur de går utan även hur mycket valutaväxlingen kostar (kan bli en saftig summa!). /Sia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sia!

   Mycket klokt att du kom till den insikten och tog det där viktiga första steget och faktiskt kom igång! :-)

   Du har helt rätt i att man bör hålla koll på valutaväxlingen. Oftast fokuserar man enbart på courtaget och vad det kostar, men faktum är ju att valutakostnaden också finns där och det kan som sagt bli en slant om man inte är vaksam.

   Tack för kommentar!

   Radera