fredag 9 december 2016

Stigande börs & torrt krut

Portföljen ökar i värde för varje dag som går, och hur kul det nu än må vara så känns det som att börsen borde lugna ner sig lite och hämta andan en aning nu.

Den senaste veckan har jag gjort en del förändringar i portföljen, främst bland mina fonder, och det har lett till att jag nu har en del likvida medel som står utanför marknaden (vilket är lite tråkigt nu när kurserna stiger så raskt).

Kassan uppgår till 20,12 procent (31 513 SEK) och det är en av de högsta nivåerna någonsin för min del. En välfylld kassa skapar gott om manöverutrymme, men samtidigt är det pengar som ligger arbetslösa och inte genererar någon avkastning.

En viktig sak att komma ihåg är att jag investerar för en långsiktig värdeökning på mitt kapital, och inte för att tajma rörelser i närtid, och eftersom börsen tenderar att gå upp fler år än vad det går ner så torde det klokaste vara att kasta in pengarna på börsen och låta dem föröka sig genom time in the market, som det så ofta pratas om.

Det vore kanske det klokaste på mycket lång sikt - att investera allt nu med en gång - men i ett kortare perspektiv har vi fått se snabbt stigande kurser och det känns som att en rekyl borde komma inom kort. Men samtidigt som jag skriver detta så inser jag ju att jag i och med detta tänk faktiskt försöker tajma marknadens rörelser på kort sikt, något som alltså inte är min plan då jag inte tror mig har förmågan att göra det framgångsrikt över tid.

Samtidigt är det rätt intressant hur psykologin och våra tankar påverkar oss. För en del av det kapital som nu ligger i kassan har ju tidigare varit inne på marknaden (i närtid dessutom), men nu när jag funderar på om och vart jag isåfall skulle investera dessa pengar så har jag otroligt svårt att göra det då mycket ser dyrt ut (vilket det även gjorde till viss del när jag sålde och la pengarna i kassan).

Jag tycker sådant här är otroligt svårt att ta ställning till då det finns så mycket som spelar in i beslutet. Man ska verkligen inte underskatta vilka möjligheter en välfylld kassa ger, men samtidigt stiger börsen allt som oftast över längre tidsperioder och man borde då egentligen lasta in så mycket kapital man bara kan gör att få en fin värdetillväxt.

Ett något svamlande inlägg kanske, men det får ni leva med en fredag som denna när Stockholmsbörsen är upp nästan 1 procent och hela 4,37 procent sedan i måndags. Glada dagar!


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

6 kommentarer:

 1. Jag förstår dig, det har ökat bra den senaste veckan. Själv har jag ligger jag fullinvesterad då jag flera gånger tyckt det sett dyrt ut. Trots det står börsen högre idag. Jag har iofs en del inveaterat i preffar som inte brukar reagera lika hårt på svängningar.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är oftast så - att styrka föder styrka och eldar på uppgången ytterligare, och det är lite därför jag inte försöker att tajma marknaden i någon större utsträckning då det är så otroligt svårt att veta när trenden vänder.

   Men likväl är jag där och funderar på hur jag på bästa sätt kan parera rörelserna...

   Preffar är möjligtvis inte lika volatila som övriga marknaden, men jag tror de kan ha en jobbig period när räntan så småningom börjar ticka upp lite högre, men det återstår att se.

   Radera
 2. Bra att ha lite cash till hands. Avser du ha likvider mer än nån månad, sätt in på 4spar.se o tjäna 6.5%....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan helt klart vara ett alternativ, men jag föredrar att ha pengarna hos Avanza då jag väldigt enkelt och snabbt kan få tag i dem om det skulle behövas, och den möjligheten ska inte underskattas.

   Större delen av kassan (ca 24 000 SEK) ligger på ett konto hos Avanza med 0,3 procent i ränta, så det blir iallafall ett par kronor extra varje månad tack vare det. Bättre än inget alls :-)

   Radera
 3. Håller med - delar precis samma dilemma!

  Funderar på att öka ytterligare i kvartalsutdelare men där har jag redan köpt ganska mycket senaste veckorna och då blir risken lite väl hög.

  Vestas är ett alternativ jag tittar på som har rasat av rädsla för Trumps eventuella miljöpolitik men gillar inte danska aktier pga källskatten och tror den fortsätter ytterligare lite ned. Verkar ändå vara ett hyggligt läge att gå in på längre sikt med tanke på att vinsterna trots allt var fina i senaste rapporten och det bara är USA-frossa som tynger.

  Jag har valt att ha kvar ungefär 40 procent av månadsinsättningarna. Tror det kan bli lite mer volatilitet i anslutning till riksbankens räntebesked om en vecka även om ingen förväntar sig att räntan rör sig nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regelbundna köp är nog att föredra tror jag, även om det som sagt tar emot lite att köpa när man ser hur det mesta bara ökar och ökar i pris.

   Jag ska erkänna att jag har dålig koll på Vestas, men som du säger så verkar det främst vara oro för Trump som ställer till det nu i närtid. På riktigt lång sikt tror jag däremot att Vestas (eller andra inom branschen) har möjlighet att utvecklas bra då deras verksamhet ligger hyfsat rätt i tiden.

   Det kan nog vara smart att spara lite av krutet från de månatliga insättningarna så att det finns likvider att ta av om något bra läge uppstår och man vill utnyttja svängningarna genom att köpa på sig lite mer.

   Radera