onsdag 14 december 2016

Spanar på ett nytt bolag

Idag består min portfölj av 23 bolag, vilket sannolikt är en rätt bra nivå att ligga på om man vill ha en diversifierad portfölj där bolagsrisken inte är allt för hög.

Men jag tror att jag med fördel skulle kunna äga ett par bolag till, och jag har därför börjat se mig omkring efter potentiella nyförvärv.

Det bolag som jag kollar på just nu är Northwest Healthcare - en högutdelande REIT som äger sjukvårdslokaler runt om i världen. Direktavkastningen är cirka 8 procent, och den delas dessutom ut månadsvis vilket är mycket trevligt. Bolaget har ett par egenskaper jag gillar och det ser klart intressant ut. Jag har kollat på bolaget vid ett par tillfällen förut, men har ännu inte riktigt gått in på djupet i min analys.

Ett köp i NWH skulle resultera i en ökad exponering mot Kanada, vilket är något jag välkomnar. Landet verkar bra på många sätt och vis, och en något större geografisk spridning i portföljen tror jag kan vara bra och bidra till ett fint resultat över tid.


Jag kommer inte publicera någon genomgående analys här på bloggen, men för den som vill läsa mer om bolaget så rekommenderar jag verkligen att kolla in Gustavs aktieblogg där det finns en hel del skrivet om denna REIT.

Det återstår att se om det faktiskt blir någon investering i NWH eller inte, men jag tycker det är ett mycket intressant case som är värt att kolla närmre på. Jag har dock bara skrapat på ytan än så länge och behöver läsa på ordentligt innan jag trycker på köpknappen.

Vad tror du om Northwest Healthcare?


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

17 kommentarer:

 1. Fint bolag tycker jag! Äger det själv :)

  /Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik!

   Ja det ser klart intressant ut måste jag säga, och det är inte helt otänkbart att jag köper in mig längre fram.

   Men jag behöver som sagt läsa på en hel del först, och sedan får jag ta ett beslut hur jag ska göra.

   Radera
 2. Äger själv en slatt och tycker det är ett trevligt bolag. Att dom delar ut till oss aktieägare en gång i månaden är en trevlig bonus:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelning varje månad är mycket trevligt, men som du säger är det bara en bonus och inget man bör lägga för stor vikt vid egentligen :-)

   Radera
 3. En av de största innehavet i min utländska portfölj faktiskt. Gillar den.
  Har även en slant i kanadensiska Dream Global REIT. :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul!

   Dream Global har jag missat. Ska kolla in den.

   Radera
 4. Tack för påminnelsen! Resonerar ungefär som dig men har också bara skrapat på ytan. Intressant månadsutdelare i hyggligt defensiva fastighetsinnehav. Haft på bevakning hela hösten men aldrig hunnit analysera.

  Valutarisken är också något lägre i Kanada då CAD, om än dyr, inte har extrem värdering relativt SEK just nu.

  Nu när Boston Pizza aldrig verkar vilja dippa och när jag tankade TransAlta Renewables efter valet i USA verkar det ändå vara ett vettigt alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, mycket intressant case.

   Det har du helt rätt i, och jag känner mig mer bekväm att köpa i CAD än USD just nu.

   Radera
 5. Fint bolag, men min tveksamhet ligger i att kassaflödet nog inte riktigt klarar utdelningsnivån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte hunnit kolla närmre på bolaget ännu, men det stämmer säkert det du säger och det är givetvis bra om utdelningen täcks av kassaflödet.

   Men är det så att jag tycker att verksamheten och siffrorna ser bra ut i övrigt kan det mycket väl ändå bli en investering, även om man givetvis måste ta hänsyn till detta.

   Radera
 6. HEJ!
  Tänkte på det första du skrev om 23 bolag. Tror att du gör rätt i att äga så många. Det förespråkas ju ca. 15 bolag i portföljen men hur man har räknat ut den siffran kan man ju spekulera om. Antar att anledningen är att man annars inte har tid att följa fler bolag än så.
  Du borde få ett bra kassaflöde med 23 bolag tycker jag. Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. WOW! (ursäkta att jag skrev 2 kommentarer)
   Utdelning månadsvis?!?!
   8?!?
   Vad är det här för superbolag egentligen? Snacka om att ta från de rika och ge till de fattiga :D Måste definitivt göra min läxa och läsa på om detta.

   Radera
  2. Hur många bolag man ska ha i sin portfölj kan bara en själv svara på, och det finns nog ingen mängd bolag som passar alla. Det gäller helt enkelt att utgå ifrån vad man själv känner sig bekväm med.

   Utdelningarna har tickat på bra, och kommande år blir det bara mer och mer som trillar in på kontot.

   Hehe, visst låter det lockande med en hög direktavkastning som delas ut månadsvis. Men det gäller att inte stirra sig blind på enbart det, utan man måste se helhetsbilden :-)

   Ja, läs på lite och se vad du tycker. Rekommenderar som sagt Gustavs inlägg.

   Radera
  3. Håller med till punkt och pricka.
   Annars blir det lätt att man går på minor som jag gjorde med både Ericsson och Telia :)
   Trevlig helg på dig Framtida Frihet!

   Radera
 7. Gillar bolaget och Kanada. För tillfället ganska tung där, men landet känns inte risky och massor av fina bolag. Småbolag är inte alls lika belysta som i USA (har jag uppfattat det som).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer.

   Kanada är ett mycket intressant land med flera fina och spännande bolag, och jag skulle inte ha något emot en något högre exponering mot landet än vad jag har för tillfället.

   Jag har kollat lite mer på NWH idag, och gillar det jag ser. Det lutar åt att det blir ett köp inom kort. Svårt att motstå en mycket trevlig yield tillsammans med andra fina egenskaper.

   Radera