fredag 16 december 2016

Uppdaterade portföljregler

Jag tror det är otroligt viktigt att man skriver ner hur man tänker kring portföljen och dessutom sätter upp ett par regler, eller iallafall riktlinjer. Gör man detta är man på god väg att utvecklas som investerare.

När man väl gjort detta blir det enkelt att se om man håller sig till det att man sagt att man ska göra, och dessutom kan det förhoppningsvis göra att man inte hoppar runt bland olika strategier titt som tätt, utan att man faktiskt håller sig till sin plan.

I ett tidigare inlägg här på bloggen publicerade jag mina portföljregler, men jag kände att det var dags att uppdatera dem en aning. Några av de tidigare reglerna har tagits bort medan andra har justerats och skrivits om, helt enkelt för att förenkla det en aning.

Mina nya portföljregler ser ut enligt följande:

Generellt
1. Placera 75-95 procent i aktier
2. Placera 5-25 procent i likvida medel/räntor
3. Runt 15-30 bolag
4. Diversifiera bland bolag, sektorer, länder och valutor
5. Max 30 procent i en sektor
6. Max 10 procent i ett bolag
7. Portföljen bör ha en direktavkastning på cirka 4 procent
8. Portföljomsättning på högst 15 procent per år

Köp
1. Köp endast efter att ha gjort en egen analys
2. Köp ska kunna motiveras
3. Köp regelbundet

Sälj
1. Sälj om något fundamentalt drastiskt försämras
2. Sälj om jag tappar förtroendet för bolaget/ledningen
3. Sälj om värderingen blir orimligt hög


Har du några portföljregler?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net

7 kommentarer:

 1. Jag har liknande portföljregler - hur hög utdelningsandel jag ska ha, hur hög andel i olika typer av aktier och sektorer mm.

  Har tummat på dem lite nu under första halvåret eftersom jag vill kunna utnyttja köptillfällen långsiktigt. Så snart portföljen passerar 300 000 kronor nästa år kommer det bli mer naturligt med gränser på högst 5 procent i enskild aktie och liknande eftersom jag i praktiken sällan köper enskilda poster aktier för 15 000 kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra - att du har ett par regler.

   Jag förstår din situation och hur du tänker, och så länge du är medveten om varför du i det korta perspektivet väljer att inte följa dina regler till punkt och pricka så ser jag inget problem alls med detta upplägg.

   Har man ett par regler och samtidigt är medveten om hur man förhåller sig till dessa har man kommit långt på vägen mot att bli en bättre investerare.

   Radera
 2. Mycket fina regler måste jag säga :)

  Tycker särskilt om den att göra en egen analys. Tror det är väldigt lätt (har varit för mig i alla fall) att höra något från någon annan och trycka på köpknappen direkt.

  Det är definitivt värt att göra sin hemläxa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis.

   Det är helt okej att ta inspiration från andra, men man ska inte enbart gå på andras kommentarer och åsikter utan man måste också läsa på själv och bilda sig en egen uppfattning.

   Radera
 3. Tack för att du visar dina regler. Ska till nästa år också ha fasta regler. I år är ett par av mina sämsta aktier sådana som jag tog på bara tips. Ska helst inte hända igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter bra! :-)

   Alla gör vi misstag. Ingen är felfri. Men det viktiga är att man försöker lära sig något av situationen för att undvika att det upprepas. Du verkar ha insett vad som gick snett och i och med det har du kommit långt!

   Jag är övertygad om att man utvecklas mer än vad man tror när man verkligen funderar över vad man vill och sätter upp ett par regler/riktlinjer att förhålla sig till, så det rekommenderar jag verkligen att man tar sig tiden att göra. Det kommer löna sig i längden.

   Radera
 4. Hej, ditt inlägg verkar vara kopierat och publicerat på en sida som heter aktiefeed. De "anslutna bloggare" som jag varit i kontakt med har inte haft en aning om att deras inlägg publiceras där och därför vill jag göra dig uppmärksam på detta. Om allt är i sin ordning är det bara att radera detta inlägg.

  http://aktiefeed.se/uppdaterade-portfoljregler/

  Ha en fortsatt go söndag!

  SvaraRadera