söndag 11 december 2016

Bokrecension: Tradingguiden

Boken Tradingguiden, skriven av Jonas Bernhardsson, beskrivs som "handboken för investeraren, spekulanten och tradern" som innehåller "allt du behöver veta om finansmarknaden".

Det är en välskriven och heltäckande bok, och författaren skriver på ett pedagogiskt sätt vilket gör det lätt att ta till sig all den nyttiga informationen som boken innehåller.

Boken innehåller flera värdefulla ämnen som man bör ha kännedom om, som exempelvis: allt du behöver veta om fundamental respektive teknisk analys, företagsekonomi, nationalekonomi, tradingpsykologi och olika placeringsstrategier, hur konjunkturcykeln fungerar, hur börsen påverkas av finans- och penningpolitiken, hur optioner fungerar, samt historiska spekulationsbubblor.

Men även intressant information om hur marknaden fungerar (och inte fungerar), den svenska finansmarknaden (och dess delmarknader), och huruvida marknaden är effektiv eller inte och om man verkligen kan slå index.

Det finns dessutom goda råd i slutet av boken, och en mycket lång ordlista likaså. Författaren har också inkluderat en lång litteraturlista där du kan få en hel del inspiration om du letar efter något att läsa, samt ett snabbtest där du kan testa dina kunskaper, men även möjligheten att ta reda på hur riskbenägen du egentligen är.

Boken var genomgående mycket intressant och jag lärde mig en hel del nya saker, även om vissa delar givetvis var mer spännande och givande än andra. Kapitlet om teknisk analys tilltalade inte mig speciellt mycket, även om det var kul att få en bättre inblick i hur det kan användas och vad man isåfall bör tänka på.

Men kapitlet om de historiska spekulationsbubblorna fann jag mycket intressant, och det var roligt att få veta mer om dessa och hur de uppstod när man läst om och stött på dem i tidigare sammanhang. Det är rätt fascinerande hur mycket psykologi och vår tro på något kan påverka vårt beteende på marknaden och vår förmåga att agera rationellt. Det är lätt att dras med när man ser alla andra tjäna stora mänger pengar - likt Isaac Newton gjorde under The South Sea Bubble på 1700-talet då han förlorade större delen av sitt livs sparkapital.

Tradingguiden gavs ut 1996, men uppdaterades med ny information 2002 i en ny upplaga, och det är den senare som jag läst. Det märks, på ett par ställen, att boken har ett par år på nacken men det är samtidigt inget som påverkar negativt i någon större utsträckning. Den innehåller så mycket visdom och nyttig information vilket gör att den ändå är klart läsvärd.

"Den som bara tänker läsa en enda bok om finansmarknaden och aktiesparande i sitt liv ska absolut välja denna. Tradingguiden är en läsupplevelse och en njutning att ta sig igenom från pärm till pärm." 
- Aktiespararen

Författaren har gjort ett otroligt gediget arbete och det märks på det tydliga och enkla språket han använder för att förklara något komplicerade saker. Boken är som sagt heltäckande och innehåller väldigt mycket användbar information om hur finansmarknaden fungerar.

Tradingguiden var den första boken jag läste inom området ekonomi- och finans, och jag blev verkligen inte besviken. Det var en mycket bra läsupplevelse som eldade på mitt intresse ytterligare och gjorde att jag blev ännu mer intresserad av att lära mig mer.

Boken passar alla, men främst tror jag att den är mycket användbar för de som är relativt nya inom området och nu börjat intressera sig för hur allt hänger ihop. Det finns ju så otroligt mycket information på det här ämnet, och jag tycker att boken är precis vad den utger sig för att vara - en guide - och dessutom en mycket bra sådan.

Tradingguiden finns att köpa hos Bokusoch den får en mycket stark köprekommendation av mig!

4 kommentarer:

 1. Fantastiskt boktips. Skulle behöva lite julläsning :)
  Tycker det är lite synd att det inte finns så mycket att låna på biblioteket, i alla fall inte av nyare böcker. Böcker är ju rätt dyra, i alla fall om man köper ett antal. Men det är helt klart en värd investering!
  Mycket bra recension för övrigt, me like :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den rekommenderas verkligen!

   Visst är det så, och det är givetvis synd att inte alla böcker finns att låna.

   Men samtidigt, har du köpt en bok kan du läsa den när du vill och när du har tid och möjlighet till det, och dessutom blir nog inte kostnaden så hög som man kan tro om man verkligen tar till sig av det som står och ser till att lära sig något.

   Det var väl någon klok man som sa något i stil med att en investering i kunskap genererar den bästa avkastningen...

   Tack för det! Kul att du gillade den! :-)

   Radera
 2. Har själv med den på min boklista! Om du tycker läsnnng om bubblor är intressanta så kan kanske boken "Manier, paniker och krascher" av Charles P. Kindleberger vara nåt? Jag själv tyckte den blev för informativ så läste bara halva men du får väl läsa själv och se vad du tycker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är riktigt intressant att läsa om och studera historiska bubblor och krascher för att få en inblick i hur det kunde bli så som det blev.

   Stort tack för boktipset! Lägger till den i min hyfsat långa lista över böcker jag har tänkt att läsa när tillfälle ges :-)

   Radera