fredag 18 november 2016

Volati IPO

Volati IPO Industrigruppen Volati ska noteras på Stockholmsbörsen, och här kommer mina tankar kring bolaget och noteringen.

Volati grundades 2003 med affärsidén "att förvärva bolag med beprövade affärsmodeller, ledande marknadspositioner och starka kassaflöden till rimliga värderingar och vidareutveckla dessa med fokus på långsiktigt värdeskapande".

Koncernen består av ett fyrtiotal bolag i 15 länder, där Sverige står för den största delen av nettoomsättningen. Den historiska tillväxten har varit mycket bra, och kollar vi på EBITA-tillväxten ser vi en ökning med i genomsnitt 38 procent per år under perioden 2005-2015. Totalt har 22 bolag förvärvats, med en genomsnittlig förvärvsmultipel (EV/EBITDA) på 4.7x.Priset per aktie har fastställts till 58 kronor, och den minsta teckningen är 200 aktier (motsvarande 11 600 kr). Anmälningsperioden är 21-28 november, och den första handelsdagen är den 30 november.

I samband med noteringen har de satt upp en tydlig utdelningspolicy som säger att målet är att dela ut 10-30 procent av nettoresultatet. Jag gillar verkligen att de tydligt meddelar hur de tänker kring utdelningar till stamaktieägarna, och det visar även att de har för avsikt att dela ut en slant även om den kan variera från år till år.

Min känsla är överlag mycket positiv och jag tycker bolaget uppvisar en hög kvalitet. Jag får ett bra intryck av bolagets VD, Mårten Andersson, och det känns som att han är rätt person att leda Volati framåt.

Bolaget är väldigt intressant, men jag har inte bestämt mig för om jag ska teckna eller inte. Jag behöver läsa på mer och dessutom gå igenom prospektet ordentligt innan jag bestämmer mig. Men det kan mycket väl bli så att Volati blir den första IPOn som jag deltar i, vilket känns rätt spännande.

Tecknar du Volati? Varför/varför inte?


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

4 kommentarer:

 1. Är inte insatt i bolaget. Av någon konstig anledning gillar jag inte nyorienteringar på börsen. Av den anledningen blir det dåligt med nya bolag i portföljen :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man bör nog vara rätt selektiv i vilka noteringar man väljer att delta i.

   Men ser man till att hålla sig till bolag med en bra verksamhet där man tjänar pengar och klarar av att växa så bör man kunna få fram de som är värda att kolla lite närmre på, exempelvis Volati.

   Radera
 2. Du har rätt i att Volati är intressant, jag ska själv fundera på saken, även om jag redan äger preferensaktier där. Jag började själv investera i din ålder, jag lägger upp dig i min lista med bloggar jag läser :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Volati kan nog vara ett bra långsiktigt case tror jag.

   Kul! Tack så mycket för det. Jag hade missat din blogg, men ska börja följa den.

   Radera