onsdag 9 november 2016

Varför bryr sig folk inte?

Alldeles för mycket snack kring presidentvalet, varför jag väljer att inte ägna detta spektakel något större utrymme på bloggen förutom denna korta kommentar. Nu till inlägget.

Något som förbryllar mig något oerhört är hur så få väljer att bry sig om sin privatekonomiska situation och pengar rent allmänt, trots att detta är så centralt i våra liv.

Det verkar ha blivit någon slags norm bland gemene man att man måste konsumera, och gärna låna till det när vi ändå är igång. Att spara och tänka på framtiden är överskattat - låna, konsumera och lev som en kung i nuet.

Dessutom verkar långt ifrån alla inte heller har något intresse för aktier, fonder och investeringar överlag. Varför? Det är ju trots allt där vi får den verkliga värdetillväxten på vårt kapital, och inte på ett nollräntekonto. Hur kan man inte vara intresserad av att spara och investera rätt, eller ens investera överhuvudtaget, för att ha möjlighet att öka sina finansiella tillgångar? Borde det inte ligga i allas intresse?

Jag säger inte att alla ska bli supersparare eller giriga kapitalister, men väldigt många har väldigt mycket att ta tag i när det gäller sin privatekonomi, sparande och investeringar och det är utan att ens komma i närheten av personlighetstyperna jag nämnde. För mig är det helt obegripligt hur så pass många kan ha ett sådant litet intresse för det här ämnet, och istället för att lära sig hur saker och ting fungerar så väljer de att konsumera onödigt skräp som knappast tillför något av värde.

Lite mer privatekonomi i skolundervisningen hade nog inte skadat (tror jag, men vad vet jag).


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

18 kommentarer:

 1. Hörde en gång en kollega skrocka och säga: "man vill ju leva som en miljonär inte dö som en" som respons när vi pratade sparande:/

  Många orkar nog bara inte ta tag i det. Ekonomin är så förknippat med ångest och något jobbigt och då är det lättare att stoppa huvudet i sanden.

  Sorgligt...

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror den där responsen är rätt vanlig bland många som lever slösaktigt och har allmänt dålig koll på sin privatekonomi. Tråkigt men så är det.

   Det är nog så som du säger - att många har ångest när det gäller det här och därför inte orkar ta tag i det. Men då kan man ju fråga sig; blir det bättre av att strunta i det? Nej, troligtvis inte. Snarare sämre.

   Radera
 2. Jag håller med Pengaregn. "Det där med sparande verkar så svårt, det får samhället ta hand om. Dessutom är det ju en film på tv ikväll..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl självklart att samhället fixar allt, det trodde jag du visste Micke!

   Skämt åsido, det finns en anledning till varför det kallas dumburk :-)

   Radera
 3. Trump for president, där fick sig etablissemanget en spark där bak, ja jösses, hehe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det skulle man nog kunna påstå, och likt Brexit blev det inte det resultat som så många förväntade sig.

   Radera
 4. jag tror att det ligger djupt. om man får pengar över som man kan spara, då har man ju för hög inkomst i förhållande till andra, och det vet man ju, de som har mer pengar än någon annan är ju onda och/eller utsugare! Lite som argumentationen kring "övervinster" i välfärden, det är inte att de kan spara smart, det är att de får in för mycket pengar och inte förbrukar som andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressanta tankar!

   Det kan nog ligga något i det du säger.

   Radera
 5. Förstår inte heller tanken med att spendera och spendera. Visst är det väl roligt att köpa massa, men allt sådant blir ju tråkigt efter ett tag.

  Är tanken att du ska beta av din portfölj framöver så du har 0 kr fram till graven, eller tar du portföljen med din in i graven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte något jag har funderat speciellt mycket på, men likväl en intressant fråga.

   Jag är ju utdelningsinvesterare och har för avsikt att leva på utdelningarna längre fram, och eftersom en försäljning av aktierna skulle resultera i en lägre årlig utdelning känns det inte aktuellt att göra på det viset. Det är dock något man kan ändra uppfattning om under resans gång, så tiden får utvisa hur det blir.

   Men mest troligt kommer jag alltså inte beta av portföljen med tiden, för att sedan lämna den vidare till nästa generation när det väl är dags för det.

   Radera
  2. Samma här faktiskt. Har en hyfsat fin portfölj som utdelar ca 80000 om året (direktavkastning ca 6,3%). Kommer fortsätta stoppa in pengar i den i ca 10 år till för att vid 50-55 om man har hälsan i behåll köpa en bostad till frugan och mig i varmare länder och bo där under okt-mars. Vi båda avskyr kyla. Sen när man reser till himlen är tanken att nästa generation ska få ta över portföljen och sköta den med varsam hand, lite som ett bonsai-träd ;) Tillväxt i portföljen bryr jag mig inte om nämnvärt, jag ska ändå inte sälja mer än om företaget är på väg mot ett stup eller köper tillbaka aktierna (hände nyss med nordnet). Nya bolag dyker upp och gamla försvinner. Grundtanken är att ta tidig pension och leva gott på utdelningarna. Det är det som allt går ut på. Skrattar åt de som löneslavar till 69 eller vad det nu blir då de inte "har råd" att gå i pension tidigare pga att de inte har ett öre sparat och staten håller hååååårt i pensionspengarna, du får ju inte speciellt mycket om du plockar ut pensionen innan 65. Min eventuella framtida pension blir en bonus, inget mer.

   Radera
  3. Hej Anonym!

   Jag tycker det låter som en bra och genomtänkt plan, och det verkar som att du har hittat ett upplägg som passar dig och dina förutsättningar.

   Samma här faktiskt - jag förväntar mig inga större summor från den "vanliga" pensionen så att säga, utan mina beräkningar och kalkyler bygger endast på eget sparande och jag kommer, likt dig, att se pensionen som en bonus.

   Radera
 6. "Lite mer privatekonomi i skolundervisningen hade nog inte skadat"
  Det du skriver ovan är helt riktigt. Jag som jobbat i skolan i 6 år och följt en elev i 7 8 9 klass samt gymnasiet 1 2 och nu är vi på sista året i gymnasiet. Jag ser vareviga dag bevis på att de inte har ett dugg kontroll på sin ekonomi eller på livet i övrigt. När en elev i en ekonomiklass tredje året räcker upp handen och frågar: Vad är förfallodag? ... ja, då vill jag gå och gräva ner mig. Om jag inte minns fel så tror jag att en kvinna på vår bank här i stan ämnar ta kontakt med skolans rektor för att försöka få till en kurs liknande Vardagsekonomi.Det är något alla behöver lära sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skrämmande att folk är så dåligt insatta?

   Det låter som ett fantastiskt initiativ tycker jag, och det behövs ju som sagt lite mer utbildning kring detta så allt som bidrar till en ökad kunskap är ju superbra.

   Radera
 7. Folk tror att det påverkar deras liv in i minsta detalj huruvida den ena eller andra galningen väljs till president i USA eller om de "rödgröna" eller "alliansen" får regera i Sverige trots att den enda skillnaden verkar bli några enstaka procentenheter högre eller lägre skatt. Däremot vill de inte tänka på det som verkligen kan påverka deras liv. Inställningen till mål och utmaningar eller privatekonomi. Märkliga prioriteringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer till fullo.

   Väldigt många fokuserar på alldeles fel saker vilket gör att de inte har varken tid eller energi att fokusera på det som faktiskt spelar någon roll.

   Det krävs inte speciellt mycket för att förbättra sin privatekonomiska situation eller att lära sig om hur aktier och fonder fungerar, men det många gör är att de aldrig tar det där första steget (som är så viktigt!) eftersom de tänker att "äh, det löser sig väl".

   Radera
 8. Nog för att invånarna i vårt land behöver lära sig att ta bättre hand om sin privatekonomi, så hoppas jag att de inte väljer ett sparande i den form vi håller på med och inte i den omfattningen. För desto mindre pengar som läggs på konsumtion, desto lägre avkastning får jag. Desto mer pengar gemeneman har desto mindre får jag för mina pengar, jag är inte intresserad av att betala 100kr för en liter mjölk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, så är det.

   Du har rätt i att inte alla kan spara och investera i den omfattningen som vi inom dessa kretsar gör, men samtidigt skulle väldigt många kunna ändra om sina beteenden innan vi skulle hamna i den situation du beskriver.

   Jag förstår dock din poäng, och det är ju faktiskt så att det inte fungerar om alla är sparsamma då vi som samhälle behöver konsumtionen och allt vad den bidrar till.

   Radera