fredag 4 november 2016

Portföljhändelser

Halvdag på börsen idag. Tråkigt tycker jag. Men något jag kunde glädjas åt var iallafall att vi fick se nedgångar i flera fina bolag. Jag var nära köpknappen i ett par av mina befintliga innehav, men valde istället att spara på krutet då jag tror vi kan få se aningen bättre lägen i närtid.

Igår ökade jag i Axfood, portföljens nykomling, genom att köpa 4 aktier på kursen 139,60 för totalt 559 SEK. Räknat på en utdelning om 5 kronor per aktie blir direktavkastningen 3,58% och detta ökar min passiva inkomst med 20 SEK årligen. Axfood är inte billigt på dessa nivåer, men jag tror att bolaget är ett bra val på lång sikt varför jag valt att köpa in mig nu och avser att bygga upp innehavet över tid.

Tele2 genomför en nyemission just nu, och häromdagen kom det in ett par teckningsrätter på kontot och det blev även möjligt att meddela huruvida man kommer att delta eller ej. Jag har bestämt mig för att inte delta i emissionen, och det beror på att jag länge varit tveksam till bolaget och jag vill därför inte vill öka mitt innehav. Istället kommer jag behålla mina befintliga aktier i bolaget och inkassera utdelningarna. Jag har därför sålt teckningsrätterna som jag erhöll (totalt 40 stycken för en total summa om 100 SEK), och dessa pengar investerades sedan i Axfood istället.

Min generella inställning till nyemissioner är att man som aktieägare bör ställa upp, givet att villkoren känns rimliga, men i det här fallet gör jag ett avstamp från det då jag inte känner mig riktigt bekväm med att skjuta till extra pengar och då är det nog bäst att avstå.

Det har även trillat in lite utdelningar på kontot. Först ut var min kanadensiska månadsutdelare Boston Pizza, som den här gången levererade 9,81 SEK efter källskatt. Även Atlas Copco skickade över en slant till mig som aktieägare, nämligen hela 78,75 SEK. Totalt har jag alltså inkasserat 88,56 SEK i form av utdelningar de senaste dagarna. Det ni!


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

2 kommentarer:

  1. Ha! Du toppar min novemberutdelning med hela 14 kronor mer efter källskatt - snyggt jobbat! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, du ska nog se att du kommer upp i min nivå så småningom :-)

      Radera