onsdag 16 november 2016

P3 Dokumentär - Finansavsnitten

Jag gillar verkligen att lyssna på podcasts och ljudböcker eftersom det är möjligt att ta in information, och därmed utbilda sig själv, under tiden man håller på med andra saker som inte kräver så mycket tankeverksamhet. På sikt kommer detta göra stor skillnad i vilken kunskap och allmänbildning man besitter.

P3 Dokumentär har producerat massor av intressanta dokumentärer genom åren, på många olika ämnen, och det finns ett par stycken inom finans och ekonomi. Med tanke på bloggens inriktning tänkte jag därför tipsa om de mest intressanta finansavsnitten.

Trevlig lyssning!


Kreugerkraschen
"Ivar Kreuger,”Tändstickskungen”, blev under 20-talet en av världen viktigaste finansmän. Hans finans- och industri imperium beräknas ha varit värd ca 900 miljarder i dagens penningsvärde. Men 1932 får han likviditetsproblem och den 12 mars hittas han död i Paris, med en automatpistol bredvid sig. Den ekonomiska kraschen som följde fick såväl politiska som enorma ekonomiska konsekvenser."

IT-bubblan
"Den 6:e mars 2000 rasade Stockholmsbörsen med nästan 4 procent. Den amerikanska teknologibörsen Nasdaq föll fritt. Överallt försökte investerare göra sig av med sina Icon Medialab-aktier och Framfab-obligationer. Det var den 6 mars 2000 det började. Det var då IT-bubblan till slut sprack."

Ett år med finanskris
"Den nuvarande finanskrisen kallas den värsta globala finanskrisen sen 30-talsdepressionen. Den slog till hårt och snabbt efter Lehman Brothers konkurs 15 september 2008. Konkursen satte skräck i finansvärlden. Banker och företag kraschade och många förlorade sina jobb och hem. Det här är historien om året som har gått, om de stora händelserna och om några personer som fick sin vardag helt förändrad."

90-tals krisen
"Den 19 november 1992 faller den svenska kronan. Det blir början till slutet för en av de värsta ekonomiska kriser som Sverige någonsin genomgått."

Fermenta
"Fermenta var företaget som i mitten av 80-talet slog alla börsrekord. Aktieägare och finansvärlden applåderade den nya börskometen och ägaren, Refaat El Sayed, var miljardär flera gånger om."

Trustorhärvan
"En brittisk lord ska med hjälp av tre svenska affärsmän blåsa nytt liv i det gamla investmentbolaget Trustor."

Skandia-affären
"Mellan åren 1997 och 2002 betalade försäkringsbolaget Skandia ut över fyra miljarder kronor i ersättningar utöver lön till toppchefer i Sverige, England och USA. När uppgifterna sipprade ut var skandalen ett faktum."


Har du lyssnat på någon av dessa avsnitt? Vad tyckte du isåfall?


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

8 kommentarer:

 1. Jag gillar också att lyssna på poddar när tillfälle ges - tack för tipsen om avsnitten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt och utbildande nöje :-)

   Hoppas du finner dem intressanta!

   Radera
 2. Har lyssnat på samtliga ovanstående. Riktigt bra!

  Kan rekommendera Gizmondo också. Angränsar till ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer - riktigt bra. Väldigt intressant att få ta del av dessa händelser.

   Avsnittet om Gizmondo ligger i min spellista, så den ska jag lyssna igenom vid tillfälle :-)

   Radera
 3. Har lyssnat på samtliga, vissa flera gånger. Den enda som inte riktigt håller måttet tycker jag är ett år med finanskrisen. De andra är riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de här är sådana som kan lyssnas på om och om igen. Massor av finanshistoria :-)

   Personligen tyckte jag att finanskrisen-avsnittet var riktigt intressant och gav en bättre förståelse för vad som hände och varför.

   Radera
 4. Grymt, tack för tipsen! Har bara lyssnat på kreugerkraschen, ska lyssna på dom andra! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det!

   Riktigt intressanta avsnitt, tyckte jag iallafall :-)

   Radera