tisdag 1 november 2016

Månadsrapport oktober 2016

Äntligen dags för en ny månadsrapport! Som jag längtat.

Likt september har även oktober gått otroligt fort, och på något sätt känns det märkligt att det redan är november. Jag antar att jag börjar komma in i mina nya rutiner och det berömda ekorrhjulet...

Månaden har varit bra på många sätt, men främst känner jag att jag varit väldigt produktiv och hunnit med mycket av det jag har planerat och haft på min todo-lista.

Nu över till siffrorna.

Min förmögenhet fortsätter att utvecklas stadigt uppåt, och under månaden ökade den med 5,06% (9 298 SEK) och uppgick per den 31 oktober till 192 874 SEK. Tillväxttakten i procent mattades av något den här månaden, men ökningen i kronor och ören ligger på en fortsatt bra nivå.


Inkomsterna uppgick till 14 038 SEK, utgifterna 5 479 SEK och sparandet 8 559 SEK. Jag kan konstatera att inkomsterna låg på en fortsatt rätt okej nivå, medan utgifterna sprang iväg en aning på vissa punkter och gjorde att utgifterna totalt sett under oktober låg högre än snittet för de senaste månaderna. Sparkvoten den här månaden blev 61%. Jag är inte riktigt nöjd med sparkvoten då jag vet att jag kan bättre, men jag får trösta mig med att jag troligtvis fortfarande tillhör en av de klart bättre spararna i detta avlånga land.

Portföljen fortsätter att tuffa på som vanligt, och jag har gjort en del transaktioner den här månaden. Jag ökade bland annat i favoritbolaget Johnson & Johnson, men även i ett par andra befintliga innehav såsom Hemfosa, SEB och Skanska (för att nämna några). Dessutom köpte jag mina första aktier i Axfood efter att ha funderat fram och tillbaka. Kassan uppgick per den 31 oktober till 14% (18,58%) vilket innebär att det fortfarande finns lite torrt krut i ladan. Utdelningarna uppgick till totalt 157,46 SEK, vilket hade kunnat täcka 2,87% (2,45%) av mina utgifter.


På bloggen publicerade jag 14 inlägg under oktober månad, däribland en analys av IndutradeICA eller Axfood, samt en bokrecension av boken Så här kan alla svenskar bli miljonärer. Ett inlägg som fick ordentlig spridning och verkade uppskattas av väldigt många var Användbara aktiesidor, vilket givetvis var riktigt roligt. Vill du se alla inlägg under oktober kan du klicka här.

Hur var oktober för dig?


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

8 kommentarer:

 1. Jo vars. Vi nådde inte upp till ditt sparande men så har vi inte riktigt dina utgifter. Vad jobbar du med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudsaken är att man gör det bästa utifrån sina egna förutsättningar. Mer än så kan man inte göra :-)

   Jag jobbar med kundservice på ett medelstort företag. Det händer att jag får hoppa in på andra ställen i verksamheten, men främst är det alltså kundservice jag har som arbetsuppgift.

   Radera
 2. Fin sparkvot. Med en sådan sparkvot är man väl top 1% i landet?

  Fin investering i JNJ. Skräms du inte av dollarkursen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart på en sådan topplista jag skulle placeras med denna sparkvot är jag osäker på, men spontant känns det ju som att jag borde vara hyggligt nära toppen ändå (trots en "kass" sparmånad i min mening).

   Angående JNJ och dollarkursen; jag tror det där jämnar ut sig över tid. Ibland köper man när det är lite billigare och ibland lite dyrare. Att förutsäga hur valutorna kommer röra sig framöver tycker jag känns som en rätt svår uppgift, även om det pendlat inom vissa intervall historiskt, och det är därför inte något jag kommer försöka mig på heller.

   Radera
 3. Snyggt jobbat!

  Bara naturligt att procentuell andel av förmögenheten minskar ju större den växer sig eftersom jag antar att ditt månadssparande i absoluta tal är ungefär lika stort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Utlandsutdelaren!

   Absolut, det är jag medveten om :-)

   Radera
 4. Bra jobbat och fina köp!

  Vi verkar vara några av få som fortsätter köpa JNJ. Jag tror stenhårt på dom framöver även om jag är medveten om valutarisken. Historiken JNJ har är svår att hitta i Sverige. Det är rätt kul att jag också har alla aktier du köpt denna månaden, antar att vi tänker lika där.

  Klr hårt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johnson & Johnson är kvalitet rakt igenom och ett bolag jag tror stenhårt på. Valutan påverkar kortsiktigt men över tid spelar det mindre roll och jämnar troligtvis ut sig.

   Vi håller oss till kvalitet, helt enkelt :-)

   Tack! Kör hårt du med!

   Radera