söndag 13 november 2016

Köp- och säljråd

Köp- och säljrådI princip dagligen meddelas det nya köp- och säljråd från diverse analyshus, tidningar, och nu även privatpersoner i och med alla de kommunikationsmedel som finns. Det blir därför allt viktigare att veta hur man ska förhålla sig till den här typen av råd.

Ena stunden är rådet att köpa, medan man i nästa ska sälja. Det är inte alltid lätt att veta hur man ska agera, allra helst inte som nybörjare, och det finns därmed många fallgropar att undvika.

Tre tips:
* Lyssna inte blint på dessa råd - bilda dig en egen uppfattning
* Fokusera på motiveringen bakom rådet - inte på riktkursen
* Var kritisk och ta reda på agendan bakom rådet - vem har kommit med rådet, och varför?

Köpråd med en tillhörande kommentar kan i många fall användas som en ögonöppnare för nya bolag, och funderar man på att köpa aktier i ett bolag kan dessa råd användas som en del i helhetsbilden. Men var kritisk när du läser, allt är inte guld och gröna skogar. Det finns alltid risker och saker som kan göra rådet helt oväsentligt, oavsett hur positiv syn de bakom rådet har.

Äger du aktier i ett bolag som får ett säljråd med nedjusterad riktkurs bör du kanske inte slänga dig på säljknappen med en gång, men du bör lyssna på vad kritikerna säger. Tillsammans med deras motivering bakom rådet och allt annat du vet om bolaget och dess framtid får du försöka bilda dig en egen uppfattning om vad du tror om bolagets möjligheter framgent.

Oavsett om rådet kommer från respekterade analyshus och tidningar, erkänt duktiga investerare, eller rent av en av dina vänner, så ska du alltid bilda dig en egen uppfattning innan du väljer att agera. Inga undantag. Det är inte så svårt att läsa på lite om bolaget och dess framtid på egen hand, och har du inte det läsintresset är aktier kanske inget för dig.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

6 kommentarer:

 1. Framförallt har jag svårt för kappvändare. Det är bra att man kan ompröva sina åsikter, men den som på kort tid går från "köp!" till "sälj!" och mer eller mindre låtsas som att de alltid tyckt likadant har inte så mycket förtroende i min värld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med.

   Sett detta flertalet gånger och det känns inte det minsta seriöst.

   Radera
 2. Spot on!

  Jag vill tro att jag är duktig på att inte lyssna blint på andras "rekommendationer" även om jag förmodligen inspireras mer undermedvetet än jag tror. Samtidigt så är det inte speciellt farligt så länge jag fortsätter med att göra min egna analys innan beslut.

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt okej att inspireras, bara man ser till att göra sin egen analys innan man agerar.

   Men sen tror jag att, lite som du är inne på, att man påverkas undermedvetet mer än vad man tror.

   Jag tror dock att det är något man lär sig hantera på ett bättre sätt med tiden allt eftersom man blir mer erfaren och utvecklar ett mer kritiskt tänkande.

   Radera
 3. Har du kikat på min investeringsstrategi? 😉 Nej men skämt åsido så är det du skriver precis det som är viktigt med dina aktiebeslut! Har du gjort din läxa blir det lättare vid ev nedgångar att sitta still/snitta ner alt göra en omvärdering om ngt dykt upp som förändrar din förra analys av bolaget! Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis.

   Agerar du endast utifrån andras åsikter och råd blir det betydligt svårare att veta hur man ska förhålla sig till kursrörelser och ny information.

   Men gör du din egen analys blir den biten mycket lättare.

   Radera