fredag 11 november 2016

Bokrecension: Världens 99 bästa investerare

Boken Världens 99 bästa investerare, skriven av Magnus Angenfelt, är en bok fylld av kloka insikter och goda råd från i världens i särklass bästa investerare, som tillsammans överträffat marknaden med i genomsnitt 12 procentenheter per år i 25 år.

Varje investerare och deras investeringsfilosofi presenteras genom kommentarer från investeraren själv, och därefter följer lite kuriosa kring personen så som utbildning, karriär och annan intressant information.

Författarens mål var att inkludera de investerare som uppnått den bästa långvariga (verifierade) avkastningen och som varit på marknaden i mer än 25 år. Vilka typer av investeringar som har lett till framgångarna har inte spelat någon roll förutom att företagsbyggare har försökts undvikas då det är en annan disciplin, skriver han.

När jag läste boken insåg jag hur många olika investeringsstilar det verkligen finns. Vissa följer trenderna, andra är contrarian. Vissa fokuserar på historiska siffror, andra på framtidsprognoser. Vissa investerar bara inhemskt, andra i hela världen. Vissa har ett fåtal placeringar, andra är rejält diversifierade. Och så vidare. Respektive filosofi har givetvis sina för- och nackdelar, men trots deras överlag många olikheter har de alla en sak gemensamt, nämligen att de har genererat en väldigt bra avkastning under en lång tidsperiod.

"Har du överavkastat under flera decennier kan ingen beskylla dig för tur. Då är det något annat som ligger bakom."

Jag tycker därför att det finns mycket att lära sig genom att studera dessa investerare som faktiskt har lyckats väldigt bra, och tack vare boken får man en bra inblick i hur man bör tänka och agera, och dessa råd från man sedan försöka anpassa så att de passar en själv och sina egna mål och förutsättningar. George Soros ska, enligt boken, ha sagt: "det fascinerande med investeringar är att det finns så många sätt att lyckas", och det är verkligen så sant när man läser om alla dessa investerare.

Det finns tolv gemensamma insikter hos i stort sett alla investerarna:
* Lär känna din egen investeringsrytm
* Lär känna dina styrkor och svagheter
* Tänk på risken, inte potentialen
* Var beredd att förändra din strategi om marknaden förändras
* Investera inte på grundval av tips
* Låt inte din känslor påverka ditt omdöme
* Investera inte i det du inte förstår
* Var disciplinerad och arbeta hårt
* Gör bara affärer med hederliga motparter och var rädd om ditt rykte
* Underskatta inte marknadens effektivitet men överskatta inte dess perfektion
* Det är inte fel att göra misstag men det är fel att inte agera och dra lärdom av det
* Uthållighet är en dygd även i investeringar

Tre saker jag tar mig med extra mycket från boken är att man bör ha ett lågt risktagande och kontrollera risken, att man bör vara lyhörd för förändringar, och inte minst att man bör ha massor med disciplin. Det är tre punkter som jag tycker känns väldigt viktiga och hur väl man förhåller sig till dessa tre kommer att avgöra hur väl man lyckas som investerare.

Jag kan ärligt talat inte komma på något som jag tyckte var mindre bra eller rent av dåligt med boken. Kanske har jag inte försökt tillräckligt, men jag tycker att den var genomgående väldigt bra och skriven på ett enkelt men ändå informativt sätt. Det är ett enkelt men effektivt format. Sen är jag rätt imponerad av att författaren varit i kontakt med större delen av alla dessa investerare och fått dem att dela med sig av sina insikter och råd, med tanke på att många av dem är upptagna affärsmän.

Den här boken innehåller massor med kloka insikter och goda råd, och det känns verkligen som att det finns något för alla att hämta från den. Jag tyckte det var väldigt intressant att få upp ögonen för de lite mer okända investerarna, för oftast hör man bara talas om exempelvis Warren Buffet, Peter Lynch och Benjamin Graham.

Boken kostar 49 kr, vilket är en rätt liten summa med tanke på all den information den innehåller och med tanke på att du med största sannolikhet kommer hitta något i boken som du kommer dra lärdom av och använda för att bli en bättre investerare.

Klicka här för att läsa mer om boken!


8 kommentarer:

 1. Tycker du sammanfattar boken bra!
  Mycket smäll för slanten!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det verkligen!

   Klart läsvärd :-)

   Radera
 2. Inressant, låter som bra punkter du radat upp. Fast "investera inte i det du förstår" låter som ett udda tips ;).

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar ha gått lite väl fort när jag skrev inlägget...

   Åtgärdat nu :-)

   Radera
 3. Kul! Läser den själv just och tycker den är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket matnyttigt att ta till sig, minst sagt :-)

   Radera
 4. Fin recension! Blev nyfiken och klickade på länken. Köper jag den ska jag försöka komma ihåg att göra det genom ditt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för det!

   Boken är klart läsvärd och jag kan verkligen rekommendera den.

   Radera